Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Dec 27, 2010

akikah n cukur jambul

semalam wazif jadik pengantin..keh keh keh...ala..untuk kenduri akikah n cukur jambul je...program berjalan lancar as per planned n wazif adalah sangat baik sepanjang program berlangsung...asyik tido je..tapi malam tadi dia taknak tido langsung pulak..ajak opah main2 sampai kul 1 pagi...kesian opah..ibu dah sedap tido sebab penat sangat..hehehe...
so..enjoy the piccas je la ye..nak mengarang panjang2 tak sempat nih..hehehe...
budak ini sudah botak...hehehe
oklah..itu sahaja..daaa...:)

Dec 23, 2010

please meet Admie Wazif...:)

daku ada banyak nak cite tapi daku takde idea nak mengarang ayat..so..daku letak gambar2 wazif je la untuk tatapan u all.


umur saya baru 2 hari



ni masa umur saya 14 hari


pandai tak saya senyum...:)


ni la aktiviti saya di masa lapang


sekarang umur saya dah 1 bulan...yeahhooo...

oklah..itu je gambar yang nak di kongsi buat masa ni..wazif adalah suka tido buat masa umur macam ni..so..kebanyakkan gambo adalah gambo zzzZZZzzzz sahaja...hehehe..

next time daku update lagi ye...

berusahalah kalian...janjikan..chioww...

Dec 22, 2010

ahaaaa....

hmm..dah sebulan lebih tinggalkan blog nih..banyak benda nak cite..tapi nanti la..nak mandi dulu sebelum baby memanggil..daaa...:D

Nov 18, 2010

so long.....

insya allah daku akan mula bercuti start 22 november ni...amek cuti seminggu awal dari due date sebab nak travel ke KL dan Perak..insya allah kalo tak beranak dalam sehari dua nih la...

sorang opismate daku dah start cuti dah...lagi awal...huhuhu...due date dia lewat 5 hari dari daku...

perasaan daku sekarang..kejap ok kejap tak ok..masa badan sihat mood OK la..masa badan tak sihat mood KO...

tadi baru baca satu blog kawan daku pasal cite tak best berlaku ke atas dia disebabkan doktor pelatih dan nurse pelatih...hmmm..macam mana daku nak yakin bersalin kat hospital kerajaan nih erk...

bukan nak kata hospital swasta takde kes2 melibatkan doktor..tapi setakat ni daku tak pernah dengar lagi cerita yang tak best melibatkan hospital swasta nih...semuanya mesti berkaitan dengan hospital kerajaan...

apa2 pun..daku tawakkal je la nanti...berserah segala2nya kepada ketentuan rezeki dari Allah lebih baik kan...nak taknak kene harungi jugak...:D...

kepada pembaca blog nih..daku minta ampun dan maaf kalau ada entry yang membuatkan u all terasa dalam diam..or yang kenal daku...daku mintak maaf banyak2 ye kalo kelakuan daku pernah buat korang terasa apa2...huhuhu...nak beranak ni kene mintak ampun dengan semua orang...daku harap daku diampunkan la...:)...

oklah..kalau takde aral melintang..nanti kita berjumpa lagi di lain entry...doakan daku selamat berjuang ye...aminnn...

Nov 16, 2010

38 weeks sudah..

hmm..walopon dah masuk kelas pre-natal n midwife dah terangkan apa tanda2 nak bersalin..tapi daku tetap blur2 lagi...

dah masuk 38 weeks ni..perut memang selalu mengeras..tapi daku konpius itu baby yang meregangkan badan or perut daku secara keseluruhannya yang mengeras...tapi bila jadik macam tu memang tak selesa la..kalo tengah berjalan kene stop..kalo tengah baring nafas mesti jadik pendek n degup jantung laju...tapi takde le pulak daku start kira bape kali perut mengeras untuk sehari...takde arahan dari doktor pun..ngehehehe...

perubahan lain yang berlaku ialah celah kelengkang dah tak sakit macam masa 7 - 8 bulan preggy aritu...kiranya nak jalan laju dah boleh la...

then yang berubah lagi ialah perut daku kerap rasa macam masuk angin...rasa angin cucuk2 tu...makan sikit rasa..makan banyak rasa..makan cukup2 pun rasa...memang tak selesa sungguh la...tak tau dah nak makan apa...benda-benda angin memang avoid...pedih ulu ati tu dah memang normal kan...yang tu setel sebab daku makan gaviscon je bila rasa pedih2 tu...

kaki daku pulak dah bengkak..tapi sikit je..tak ketara pun...kasut croc daku tu still boleh dipakai..alhamdulillah..tak payah la nak beli kasut lain semata2 nak tunggu bersalin ni kan...hehehe..tapi tak tau la lepas post entry ni esok2 bengkak lagi besar..hahahaha...

hmmm...sekarang ni perancangan daku nak bersalin kat mana2 tu dah ada 3 alternative dah...hahaha..daripada 1 je pilihan..sekarang daku dah tambah lagi 2 pilihan...iaitu

plan 1 - bersalin di KSH je kalo dah tiba masanya dalam minggu ni...

plan 2 - bersalin di kl kalo by next week dah terasa sebab sabtu ni insya allah nak ke kl n terus bercuti sampai bersalin.

plan 3 - kalo sampai 27 nov tak bersalin lagi...terus ikut mak abah balik perak n bersalin di Ipoh je...habis cerita...hehehe....

orang kata anak pertama memang lambat bersalin..sebab baby tak jumpa jalan..tapi daku hari2 doa dijauhkan dari komplikasi2 yang macam tu supaya dapat bersalin ikut masa nya n selamat n lancar segala2nya..aminnn...

tak sabarnye nak jumpa baby....

oklah kalian...chow dulu ye...:D

selamat hari raya haji...

Nov 12, 2010

the kids @ kuantan

selasa baru ni daku menerima kunjungan abang long daku n dua orang budak kecik yang nakal tu..sape lagi kalo bukan mariah n juwaini.

mariah dah start cuti sekolah..so..ke hulu ke hilir dengan ayah dia la..juwaini tu dah semestinya la kan...

abang long ada keje di kuantan..so...seronok la daku sebab memang rindu pun dengan budak2 nih.

mama diaorg tak ikut sebab out station ke singapore...busy betui kaklong daku tu..huhuhu...

sepanjang kat sini sempat la mariah follow daku ke opis..siap buat exercise math n mewarna untuk isi masa dia kat opis nih...then sempat jugak daku bawak budak2 tu ke playground kat taman perumahan tu je....

so..hari ni diorang dah nak balik ke kl...alaaaaa....mesti sunyi rumah makngah...huhuhu..

sebelum balik sempat la budak2 tu lepak sini kejap tadi...next week insya allah daku pulak ke kl..bestnye nanti jumpa diorang lagi..hehehe...

oklah..nak cite itu je...daaa...:D

Nov 8, 2010

miss them a lot...


tak sabar nak tunggu mak n abah balik malaysia 27 november nih...huhuhu...



semoga mak n abah sentiasa sihat dan selamat sepanjang berada di sana...dan selamat kembali ke Malaysia...

Nov 1, 2010

36 weeks...lalalala...

khamis ni usia kandungan daku akan masuk ke minggu 36..huhuhu..alhamdulillah...tahap kesihatan daku on and off jugak lah...dah mula banyak MC macam awal2 preggy dulu...harap bos faham la...

kelas pre-natal pun daku n hubby dah attend...ada dua sesi semuanya..rm40 je dekat KSH..murahkan..adik daku kata kat shah alam dia pegi rm80+ rasanya..huhuhu...

memang teruja n banyak info yang diberikan dalam kelas2 tu....dalam sesi pertama midwife ajar pasal jaundice, breastfeeding, cara mandi baby n ada jugak tunjuk gambo orang bersalin normal..ngeri wooo...tapi kene absorb semua perasaan tu sebab nanti daku pun alami nya...hehehe...

dalam sesi kedua pulak fisioterapi ajar senaman semasa pregnant...hands on tu...esok nye sakit2 badan daku..hahaha...pakar nutrisi plak ajar tentang amalan pemakanan sepanjang hamil n semasa breast feed baby nanti...

untuk persiapan baby n daku sehingga kini..rasa2nya dah lengkap dah...last shopping ialah hari jumaat lepas...penat tu memang la sebab sekarang daku memang dah tak larat nak berjalan lama..berdiri lama...asyik nak terbaring je...tapi kalo dibiarkan barang2 tu tak dilengkapkan..kesian nanti hubby kene cari sorang2...

so..aktiviti lepas ni ialah mengemas barang2 daku tu letak dalam beg n angkut beg daku tu + bakul baby ke bonet kete...hehehe...

hari ahad semalam...tak tau la kat mana salah silapnya...daku n hubby ditimpa penyakit....hubby demam panas tiba2 plus sakit perut macam nak kene gastrik...macam nak kene diarea pun ye jugak....kesian tengok hubby..muka merah menyala kepanasan...terbaring je dia..yang daku pulak diserang muntah2 yang teruk giler..tahap kosong la perut untuk satu hari semalam..muntah sampai kuar cecair kuning tu..pahit..huhuhu...dari jam 9 pagi sampai jam 12.30 malam tu ada la dalam 5 kali daku masuk toilet memuntahkan semua isi perut...last2 dah tak tau nak makan apa..daku belasah biskut kering je la..baru la ok sikit takde mual2....

nasib la daku semalam takde la selemah hari2 sebelum tu..so..dapat la drive kete bawak hubby sekali ke klinik depan taman perumahan tu je..so..hari ni hubby MC...rest dekat rumah...kesian hubby....sedih tau bila hubby yang gagah perkasa tetiba lemah je...huhuhu....

hmmm...tak sabar nak pegi check up sabtu ni...nak tengok baby buat apa n nak tau berat baby dah naik bape kg pulak..hehehehehe....orang semua cakap perut daku beso...daku tak kisah la..asalkan baby sihat, sempurna sifat n daku pun sihat jugak...hehehehe...

oklah..sampai sini dulu...berusahalah kalian..janjikan...daaaaa...

wassalam..

Oct 19, 2010

apa yang belum di-prepare...huhuhu

fuuhh...dah nak masuk 34 weeks ni terasa makin hebat dugaan mengandung...terutamanya nak membawa badan ke hulu dan ke hilir la...sungguh mencabar dengan berat perut yang semakin terasa...macam mana la orang yang pregnant kembar tu kan..besar lagi pahala diorang agaknya...:D...tahap kesihatan daku dah start on and off semula..

so, apa yang daku n hubby dah sediakan untuk menanti kehadiran baby kitaorg...huhuhu...dalam tak sihat tu sempat juga curi2 masa ber-shopping...maklumla..shopping kan treatment paling baik untuk apa2 sakit..hehehe...barang-barang baby kitaorg beli kat merata2 tempat...kat kuantan ada, kl pun ada..ikut la mana shopping complex yang sempat di terjah pada masa tahap kesihatan daku mengizinkan...

yang terbaru ialah kitaorg terjah kedai twin baby di Kuantan, jalan2 kat bahagian baby dalam parkson ECM n masuk jugak Modernmum..tapi takde pun beli apa2...hahaha..just nak survey2 harga sahaja sebab bajet belum mencukupi untuk meneruskan aktiviti shopping sakan..hahaha...

ok..ni antara perkara2 yang kitaorg belum lagi selesaikan..huhuhu..bila agaknye ye...ke ada sape2 nak kasik as hadiah..hahaha...

Tahun ni:
1. disposable diaper --> belum order dari supplier...hahaha
2. maternity pad --> akan beli next month..kat klinik Dr Radibah je...:)
3. gel gamat --> untuk sapu kat luka adik daku dah bagi, kene cari yang untuk minum pulak..next month jugak la..:)
4. duit untuk kos bersalin --> dah kuarkan dari ASB n simpan satu tempat yang senang nnt hubby nak uruskan..huhuhu..alhamdulillah
5. tiket flight --> takyah kot..sebab kakak ipar from langkawi yang akan teman daku sebelum parent daku balik haji...:)
6. daftar nursery --> belum lagi..sebab kaunter katanya bukak bulan Disember ni...huhuhu
7. nota serah tugas --> draft baru siap...belum tulis betul2 lagi sebab kalau boleh nak kurangkan senarai kerja yang perlu ditanggung oleh rakan seopis daku tu..sian dia nanti..hehehe...

Tahun depan :
1. set lepas bersalin dan phytonatal--> beli lepas baby umur 2 minggu kot..atas nasihat bidan n nurse
2. stroller --> mahal..huhuhu...next year baru beli kot...brand pilihan dah ada dah..hahaha..
3. car seat --> pun sama..next year baru beli...insya allah
4. daftar insurans baby--> next year jugak..lepas baby umur 3 bulan...:)
5. bukak akaun bank,tabung haji, asb,etc untuk baby--> lepas pantang next year jugak...excited nye..:)
6. bajet keluarga 2011 --> hahaha...dah plan tapi akan dilaksanakan bermula Januari 2011...hahaha...

uishhh..macam banyak je lagi bila dah list kan macam ni....

cuti hari sabtu baru2 ni daku n hubby sempat join kelas prenatal di Kuantan Specialist Center...bagus la kelas tu...dia ajar kita macam mana nak handle breast feeding n kaedah2 yang ibu2 bekerja boleh gunakan kalo still nak continue breastfeed bila dah start masuk opis...then diaorg ajar jugak cara mandi baby yang mana sampai habis kelas pun daku still tak rasa confident untuk mandikan baby nanti..sebab tengok gaya n teknik tangan nurse tu pegang baby tu..amatlah mencabar dan teknikal sungguh..huhuhu...

ohh..sebelum tu pada hari jumaat baru2 ni daku MC lagi...alang2 nak check tentang kesihatan daku..terus la kitaorg pegi ke klinik yang boleh scan 4D tu...kali ni dah boleh nampak muka baby...hehehe..tapi still tak berapa clear sebab baby main sorok2...tapi oklah sebab ada sekali tu baby senyum..n ada sekali tu pulak dia menguap..hahaha...

so..khamis ni nak skodeng baby lagi...tak sabar pulak rasanya...bila nak start kene check up sekali seminggu nih..hahaha...

oklah u all..belakang gua ada macam rasa sakit2..nak pi jalan2 sekejap...daaaa....

berusahalah kalian...janjikan..:D

Oct 14, 2010

mc dan cir bir...huhuhu

semalam daku MC...sakit-sakit badan..even nak berjalan pun kene slow giler..lagi slow dari siput kot...bahagian bawah perut sakit2 je...huhuhu..takkan nak beranak dah..seriau pulak..kesnye maybe sebab travel ke kl hari isnin baru ni..n semalam jugak balik semula ke kuantan..hubby drive macam micheal schumacer (betul ke ejaan?)...sampai umah terus dua2 pengsan...pagi rabu tu nak bangun tak berdaya dah rasa...seharian kat umah daku terbaring aje la depan tv..makan pun tak lalu..tapi makan jugak la sebab kesian kat baby..huhuhu...

pagi ni pulak rasa perut memulas2...ingatkan sakit perut biasa..rupanye diserang cir bir...gila sakit perut memulas tak penah rasa sebelum ni...siap kepala pusing2 dah sambil nak tunggu apa2 yang akan dikeluarkan...peluh satu badan...seksa betui....salah makan apa la agaknye semalam...pagi tadi je dekat rumah 3 kali masuk toilet...on the way ke opis 2 kali stop kat station minyak..nasib la tumpang kawan yang baik hati ari ni...:)

hmm..adik daku kata kalo nak beranak rasa memulas macam nak ber ber tu jugak..huhuhu..lepas ni daku kene beringat2 le kalo rasa sakit perut..

parent daku dah selamat sampai di madinah semalam jam 12.43 tengahari...alhamdulillah..semoga kesihatan diorang elok la sepanjang berada di sana supaya diorg tenang n lancar je mengerjakan ibadah haji...amin...

oklah...ada mesyuarat...chow dulu...daaa....

Oct 11, 2010

excited dah ni..:)

hmm...sabtu baru ni daku pegi check up..best dapat jumpa baby...sebelum sampai spital bukan main aktif lagi baby..sakit perut daku asyik kene tendang je...bila dalam bilik doktor baby diam aje..macam tau2 je kitaorg nak mengintip..hehehe...sampai daku mintak doktor lalukan scanner kat bahagian perut yang selalu sangat rasa sakit bila baby menendang..padan pun..tapak kaki dia baik punya landing kat bahagian tu..patut le bila time dia meregangkan kaki..kat bahagian tu yang sakit sangat...hahaha..nakal ehhh....semalam dia buat lagi..daku konon2 geletek kat bahagian tu..konon2 baby rasa la geli2..hehehe...excited ter-over lak ibu dia nih...

hari ahad aktiviti kitaorg tgk movie je kat ECM..bosan tahap apa ntah duk kat rumah..n badan daku ada la sihat sikit nak berjalan2..kalo tak memang lepak kat rumah je la yang banyaknye...takde cite best pun..cite yg ok2 semua waktu tayangannya kul 2 ke atas..tak larat le nak tunggu lama bebeno kat ECM tu..so..end up beli tiket cite yang tak glamour...hahaha..kelako...memang sengsara nak tunggu cite tu habis..hahaha...sebelum waktu tayangan, sempat la daku n hubby lepak kat food court ECM n discuss tentang belanjawan 2011 kitaorg nanti..excited lagi bakal ibu ni sebab dah plan bajet untuk kehidupan baby lak..hehehe...semoga Allah permudahkan dan perbanyakkan rezeki kami sekeluarga...amin..:)

Malam ahad tu pulak excited packing beg sebab nak ke KL hari isninnye...nak jumpa adik beradik n parent daku...parent daku akan bertolak ke Mekah untuk menunaikan haji..flight diorg hari selasa ni...setakat ni belum lagi ada rasa sedih2 nak berpisah tu..tapi esok tak tau le..ntah2 daku yang paling kuat teriak..hahahaha...and daku juga doakan flight balik ke malaysia on time la nanti..n daku juga deliver ikut due date..so..sempat la bonda n ayahanda daku datang kuantan selepas balik dari haji nanti...insya allah..

hmm...barang2 baby ada lagi tak beli..ada sape2 willing nak jadikan barang2 tu hadiah tak..daku boleh kasik list..lalalala...hahahaha...over sekali lagi sang ibu nih...:D

oklah..setakat ni sahaja dulu..chow ye...berusahalah kalian..janjikan..:D

Sep 23, 2010

dup dap..dup dap...

bila teringatkan sekarang dah 30 weeks daku pregnant...berdebar2 pulak hati nak menunggu saat melahirkan...

orang kata masuk 36 weeks dah boleh bersalin...kalo macam tu ada lagi 6 minggu je lagi..huhuhu...6 minggu tu kejap je...sebabnye daku rasa dari 2 bulan aritu nak ke 7 bulan ni pun macam pejam celik pejam celik..aikkk..dah 7 bulan usia kandungan daku...:)

masa prepare barang2 baby n barang2 daku...memang excited...macam tak sabar pulak...masa bersembang2 dengan adik daku..kawan2 daku pasal pengalaman diorang bersalin or moment2 diorg nak bersalin..rasa gabra pulak nak tempuhi...siap boleh rasa kecut2 perut...haahahhaa...

baby dalam perut daku makin aktif..rasanya dia jarang tido sekarang ni..sejak masuk 7 bulan ni la...dia lebih banyak bergerak2 dalam perut daku berbanding duk senyap2 macam sebelum2 tu...haihhh....nak ikut jejak ayah dia kot aktif bersukan nanti...hehehe...

tapi ibu dia pulak makin lemah longlai nak berjalan....asyik nak baring je..perut makin berat...tulang belakang pun tak mampu nak tampung...asyik je sakit2...huhuhu...tido malam pun dah tak lena dah..semua posisi macam tak kena...lepas tu badan makin panas....terutamanya tido malam hari..kesian hubby berselubung setiap malam sebab daku bukak air cond sampai ke pagi n daku sendiri tak berselimut pun...siap berpeluh2 macam baru lepas marathon....hahaha...

sabtu ni insya allah daku boleh mengintip si kenit ni dalam perut...dah lama rasanya tak tengok apa dia buat dalam perut ni...kalo ada rezeki lebih nak jugak buat sekali lagi 4d scan..kot2 la boleh nampak muka baby...boleh jugak imagine ikut muka ayah ke ikut muka ibu...hehehhe...yang pasti daku doa selalu baby daku sempurna sifat dan peribadi...:)

hmm...nanti2 cerita lagi...chiow dulu...:D

Sep 20, 2010

syoknye raya...

seperti dijanjikan..entry kali ni semsetinya bercerita pasal raya puasa baru2 ni..tahun ni turn beraya di perak..adik beradik semua dapat balik n berkumpul beramai2...sangat meriah dan sangat seronok pada daku..walopon penat menolong kerja2 rumah dengan keadaan daku yang 1st time beraya dengan berbadan dua...tapi itu semua alaaaa....biasa la...hehehehee...
family kami di hadapan Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar

raya pertama - lepas salam2 mohon maaf, baru pegi solat raya...daku duk umah je jaga 2 orang anak buah yang tak sabo nak jalan raya mengutip duit2 raya..hahaha...abis solat raya terus ke kampung melawat opah n sedara mara belah abah daku...lama jugakla bertandang kat kampung tu...then terus balik rumah semula sebab kaum lelaki nak tunaikan solat jumaat pulak...malamnye pulak terus ke Chemor, Ipoh melawat paklong kitaorg...tapi tak sempat jumpa dengan semua sepupu2 sebab ada yang beraya di rumah mertua dulu.
kami berlima beradik...

raya kedua - sesi pagi dipenuhi dengan aktviti photo shoot di studio dan di sekitar Masjid Ubudiah Kuala Kangsar....penat dan panas..berpeluh2...tapi tetap happening...:D....selesai ber-posing, kitaorg adik beradik terus gerak ke Tapah pulak melawat sedara mara belah mak..kat sini pun meriah sebab ramai yang balik n berkumpul...mak n abah tak join sebab ada orang nak datang rumah beraya...
bergambar bersama moyang sebelah mak...umur dia 90++ - 100++ agaknye

raya ketiga - masing2 on dengan projek jalan raya masing2 la...hehehe...daku sempat beraya dengan member2 sekolah menengah dulu...ada la dalam empat buah rumah berjaya di serbu...hahaha..lepas tu dah tak larat sakit belakang...hahahaha....malamnye pulak ada sorang member sekolah daku datang bertandang ke rumah pulak...best dapat jumpa member2 lama...dapat tau cite2 terbaru diorg...

raya keempat - aktiviti jalan raya dah habis, dua adik daku dah balik ke kl sebab keje, family kaklong pulak dah gerak ke kedah rumah mertua dia...so..yang tinggal family daku n family yana je la...disebabkan takde aktiviti yang menarik yang di plan..kitaorg pun saje jalan2 ke tesco, ipoh untuk membeli barangan keperluan rumah bonda...

raya kelima - dah dapat warning dari abah daku suruh rest je dekat rumah..huhuhu...maybe sebab abah tengok daku nak berjalan pun dah slow semacam..padan muke..berjalan merata tak hengat...hahahaha...memang dari pagi sampai malam duk rumah je le..malam tu je dapat keluar pegi dinner kat resort safari...kalo tak memang mati kutu le duk memerap je dalam rumah...hahaha...adik daku yana tu n family pun dah chow balik shah alam pulak...tak de geng nak jalan2 lagi...nasib baik...hahahaha....

raya keenam - kitaorg gerak ke kl..tido semalam kat rumah kaklong daku sebelum bertolak ke kuantan esoknye...highway utara - selatan tak jam langsung....smooth je...ada satu tempat je jammed sebab accident yang 4 orang meninggal kereta terbakar rempuh lori rosak dengan area Behrang tu...dalam tv baru kitaorg tau kisah tu..masa lalu sebelah tempat kejadian, tak tau apa2 pun selain nampak kereta tu dah hangus, ada polis n bomba....petang tu sempat la shopping barangan baby di sunway giza, kota damansara..kedai tu nama camy babyland kot..tak ingat dah...hubby la jumpa dalam internet kedai tu..semua keperluan baby yang belum ada termasuk la baby cot kitaorg beli kat situ...hehehe...malas nak cari tempat lain dah...

raya ketujuh - kitaorg gerak balik ke kuantan....highway juga lancar..kereta tak banyak..best betui balik dari cuti raya kali ni...timming yang bagus...hehehhe...sampai rumah rehat kejap then tolong sikit2 hubby mengemas rumah...kemudian terus diserang selsema dan batuk yang kritikal...

raya kelapan - kene pegi keje..hubby sekolah..kalo sambung cuti pun mesti bosan duk rumah sorang...dekat opis ada berapa kerat je opismate..bosan jugak..hahahha...petang tu rasa badan seram sejuk...demam panas rupenye..suhu masa check kat klinik on the way balik rumah tu 38 darjah celcius...huhuhu..padan le menggeletar satu badan sepanjang menunggu turn nak jumpa doktor tu....sampai rumah terus telan ubat n berselimut...memang pengsan sampai esok paginye...nasib baik tak menggigil2 macam sekali hari tu..horror betui...

raya kesembilan - yana n family datang umah...best..best...sebab diorg dah lama tak datang kuantan...last datang sebelum yana pregnant dulu rasanya...kebetulan kelas dia tak start lagi...pagi tu demam daku dah kebah..walopon ada la rasa lemah2 sikit...tapi daku kuatkan semangat sebab dah janji dengan yana nak dia temankan beli sikit lagi barang2 baby yang tak dibeli aritu di kl....seronok jugak kalo pegi cari barang baby dengan orang yang dah ada pengalaman...kalo pegi dengan hubby..kitaorg berdua kadang2 tak tau apa kegunaan barang2 tu..last2 tak beli takut membazir...bila keluar dengan adik daku ni..macam2 pandangan la dia bagi..barang ni untuk apa..barang tu untuk guna masa bila...hehehehe...malam tu pulak sempat lagi kitaorg buat BBQ kat rumah...simple2 aje..untuk melepaskan gian tak jadik BBQ di perak aritu le sebab masing2 busy dengan aktiviti raya...hahaha...malam tu jugak hubby dengan dibantu oleh suami yana telah meng-interior design kan bilik tido kitaorg supaya sesuai untuk dimasukkan cot baby..kalo tunggu nanti2..sape nak tolong hubby alih2 kan perabot dalam bilik tu kan..so..sekarang bilik tido daku tu dah berwajah baru n daku sendiri tak sabar nak tunggu hubby pasang baby cot tu nanti...hahahaha....yana pulak tolong daku susun barang2 keperluan baby untuk dibawa ke hospital nanti..dah siap dah dalam satu basket...sekarang tinggal nak pack barang2 daku pulak untuk ke hospital nanti..huhuhu..excited nye rasa...:D

raya kesepuluh - yana gerak balik shah alam..daku n hubby lepak2 kejap kat rumah n kemudian outing ke bandar...bosannnn..hahahaha....so..rasanya dah lengkap la cerita raya daku...sekarang ni makan kene control sebab next week ada ujian gula....huhuhu...

memandangkan memory card kamera daku diserang virus..makanya gambar2 banyak yang tak dpat diupload dan masih menunggu belas ehsan dari kaklong daku yang nasib baik telah mengcopy paste kan gambo2 tersebut ke dalam laptop nye..hehehehe....sedih betui...:)

oklah...till here...chow chin chow...:D

Aug 30, 2010

syoknye puasa...

hehehe..next entry daku buat tajuk syoknye raya pulak erk..:D

best betui menghabiskan cuti panjang 4 hari di kl..lepak2 with parent n siblings di rumah kaklong daku...bersahur ramai2...berbuka ramai2...bershopping pun ramai2...hahahaha...

walopon plan asal nak masak sup tulang with nasi putih n lauk2 lain dibatalkan saat2 akhir disebabkan abah n kaklong daku busy shopping sampai balik rumah lambat..huhuhu..tapi menu telah digantikan dengan masakan ibu yang special jugak n menjadi idaman kalbu anak2...iaitu nasi ayam n mee kari..plus samosa famous yang bonda daku bawak khas dari kuala kangsar n air bandung soda yang diperkenalkan oleh adik daku Yana tu...lagi bertambah marveles nye menu berbuka pada hari itu...hehehehe....

sepanjang di kl daku sempat la kuar mencari persiapan raya diri sendiri n hubby...sempat jugak ke kg cheras baru ambil biskut raya yang ditempah....2 hari jugak la berjalan2 di area jalan T.A.R n Sogo nak cari baju n tudung raya n barang keperluan bonda...sekarang ni kalo pegi area situ kitaorg dah pandai pilih masa dah..so..takde la terperangkap dalam jammed...lancar je cari parking, shopping n balik...tu sebab kuar rumah kul 9...dapat balik semula ke rumah kul 12 tengahari...segalanya berjalan dengan lancar....hebat..hebat....hahahaha....:D

seperti biasa..gambar takde...tokey blog tidak berada di dalam mood bergambar dalam time2 preggy nih..hehehe..tapi nanti gambo raya tetap ada...dun worry..hahahaha....

oklah...nanti2 cerita lagi..daaa....:)...

Aug 24, 2010

hb..iron..hb...iron...huhuhu

3 - 4 hari kebelakangan ni tanda2 pening kepala yang pusing2 macam nak tumbang tu n rasa mual2 tekak macam nak muntah datang balik...mula2 ingatkan faktor berpuasa yang dah nak masuk 2 minggu ni dan daku tak penah lagi ponteng puasa...

tapi semalam masa di ofis...pandang laptop dah tak boleh...dengo orang sembang huru hara sikit dah rasa pening2 tak tenteram...senario yang sama masa daku disahkan mengalami bacaan hb rendah....sangat rendah dari normal..huhuhu...

so semalam memang tak larat nak teruskan puasa..terus balik rumah berbuka..baring kejap tunggu hubby amek dan pegi hospital....

semalam jugak dapat explaination dari doktor yang daku ni bukan saje hb low...tapi stok simpanan iron dalam badan daku pun dah rendah sekarang....bacaan iron sepatutnya 10 - 251...tp daku nye bacaan takat 15 je...hampir2 nak low dah tu..huhuhu...

so..daku kene continue makan iberet folic untuk sebulan dan lepas raya doktor akan check darah semula untuk tengok keberkesanan ubat tersebut..plus daku kene makan selalu makanan2 untuk tambah darah n iron..huhuhu...

daku ada jugak tanya doktor ada tak masalah daku ni berkaitan dengan kencing manis or darah tinggi...tp doktor check ujian air kencing daku normal je..takde masalah dari segi kencing manis...tapi nanti untuk ujian kencing manis tu pun doktor akan buat sekali lagi lepas raya nanti...huhuhu...kene control makan la nampaknye musim raya nanti...:(....

nampak nye impian daku nak berpuasa penuh tahun ni tidak tercapai lagi..daku tak sedih pun...demi kesihatan daku n baby kan..nanti kalo paksa2...then diri sendiri yang merana..lagi teruk akibatnya..betul tak..:)...

hmm..harap2 la by khamis ni daku larat nak travel ke kl..sebab nak sangat jumpa parent n adik beradik daku...nak balik kuale berbuka dengan parent daku jauh sangat pulak nak travel 5 jam tu kan...

hmm..oklah...nak pejamkan mata sekejap...daaa....:)

Aug 17, 2010

dah seminggu puasa...:)

sekejap je masa berlalu kan..tup tup dah 7 hari kita berpuasa...memang tak terasa pun...tapi kan kenapa bila menggantikan puasa yang ditinggalkan semasa ramadhan..terasa lambat betui jam berdetik nak ke waktu berbuka..hahaha...meh daku jawab sendiri..sebabnye..kita puasa sorang2 je..hahahahaha....

dan alhamdulillah setakat ni puasa daku masih full...walopon ada hari2nya yang daku macam nak give up..tapi lepas dengar doktor ulas tentang wanita hamil boleh berpuasa tanpa menjejaskan tumbesaran baby (slot dlm berita tv3)..daku jadi bersemangat semula...iye la..bila lagi nak merasa dapat puasa full sebulan as wanita yang dah baligh kan...hehehe..insya allah..harap2nya allah kekalkan kesihatan daku sepanjang bulan ramadhan ni.

dan alhamdulillah juga...sepanjang 7 hari ni daku berjaya jugak memasak sendiri juadah berbuka..adala dalam 4 hari gitu...hari ni insya allah daku akan berusaha jugak memasak sendiri di rumah..

bukan apa..daku ni time2 pregnant ni memang cerewet sikit bab rasa makanan ni...plus bila tengok harga lauk pauk yang dijual tu agak mahal then rasanya tak langsung menepati selera perempuan hamil macam daku ni..makanya daku rasa amatlah tidak berbaloi membeli di bazar ramadhan tersebut...hehehe...cerewet kan...hahahaha...suka atila..tekak daku..hahaha...

next week plak ada family gathering lagi..kali ni berkumpul kat rumah kaklong je di wangsa maju....kalo nak berbuka di hotel..harga buffet ramadhan sekarang sangat tak reasonable...so abah daku yg suggest kan berbuka aje di rumah..dapat jugak berkumpul sekeluarga kan...bestnye...tak sabar nak tunggu sabtu next week...hehehe...

oklah....sampai di sini sahaja...chow chin chow...

Aug 13, 2010

6 months already...alhamdulillah..yeaahoooo

hehehehe....happynye..pejam celik pejam celik dah 6 bulan preggy dah...kali ni tak terasa sebab dah takde alahan2 yang menyeksakan...hehehe...

nanti dah 7 bulan nak pegi scan 4d sekali lagi..harap2 dapat la tengok muka si comel...then lepas raya baru nak all out cari barang2 baby...sekarang mood takde lagi sebab bajet banyak nak pakai untuk raya kan..hahaha....

pengalaman puasa dah 3 ramadhan ni..ada la beza nya dari berpuasa masa tak pregnant..kalo dulu masa berbuka..tengok nasik putih+lauk dah meleleh ayaq liuq...skrg ni tgk nasik putih rasa nak muntah pulak..rela makan makanan ringan2 macam murtabak, agar2 masa berbuka..dah rasa kenyang yang teramat...masa sahur pun mcm tu...dah dua hari goreng nasik simple teramat utk diri sendiri..ada bwg merah, telur, kicap, garam n nasik je combination nye..hahahaha...hubby je makan nasik putih masa berbuka n bersahur..

dari segi daya ketahanan badan sebelum berbuka lak..lepas sahur nak ke jam 10 pagi tu tenaga mcm biasa..takde apa2 yg bezanya...start kul 10 ke atas dah mula tak larat nak angkat kaki jalan..hahaha..perut pun pedih je rasa..nak drive balik umah pun amat seksa nya la menekan minyak..tak daya sungguh..2 hari ni kene drive sendiri..faie takde nak tumpang...huhuhu....

pasal hal masak memasak lak..keinginan tu sangat kuat nak memasak untuk berbuka dan bersahur..tapi badan yang tak izinkan...hari pertama sempat buat sup ayam je..lepas tu terus terbaring rasa nak pitam..nasib baik hari kedua ada lauk pauk free....hehehehe...hari ni memang kene beli sebab memang dari pagi dah rasa takde tenaga...kesian hubby...harga2 kat bazar ramadhan semua mencekik darah..huhuhu....hari2 mendatang tak tau lagi la macam mana...hmmmm...

tak sabar nak tunggu hujung bulan ogos ni untuk monthly check up..masa tu je dapat jumpa baby...hehehe...kalo la kat rumah ada mesin scan doktor pakai tu..ntah2 hari2 daku scan...hahahaha....

ha..lupa nak cite..baby sangat aktif dah sekarang....dua tiga kali jugak la bisa membuatkan daku terkejut terkena tendangan penalti dia..hahahaha...kalo tido tu..tak boleh langsung perut daku tertekan...mesti dia kuis2 suh ubah posisi..hahahah..cute je...then kalo dia tengah gerak2 aktif n daku panggil hubby suh rasa perut nak bagi hubby ada pengalaman rasa pergerakan baby..tiba2 baby akan duk senyap2 macam tak buat apa2...hahaha..nakal ehhhh....tapi dah penah le hubby berjaya rasa gak pergerakan baby..happy nye kitaorg...hehehe...

hmm...tak sabar dah rasanya nak tengok baby betul2...macam mana la rupa dia kan..gelagat dia...peel dia..hehehe...daku selalu je cakap kat hubby nak muka baby macam hubby..nak perangai baby ikut perangai hubby...supaya sejuk mata memandang, tenang je jiwa...harap2 allah perkenankan la...amin...hehehe..

oklah..itu je nak cite...daaaa..selamat berbuka puasa untuk hari ini..

berusahalah kalian..janjikan...chow....:D

Aug 5, 2010

alhamdulillah..last day

hehehehe...tak sangka pejam celik pejam celik arini daku dah berpuasa untuk hari terakhir...gembira nya rasa di hati...

walopon daku tak le puasa straight hari2...ada skip2 hari jugak sebab tak larat...tapi daku sangat berbangga kerana telah hampir kepada penghujungnya dan berakhir sebelum memasuki bulan puasa yang baru pulak...:D

so..boleh jugak la puasa2 ganti ni dijadikan latihan untuk daku menghadapi bulan ramadhan yang bakal tiba next week..dah tak lama dah..bestnye....:D

hmm...oklah..itu aje nak cerita...chow chin chow...berusahalah kalian..janjikan...:D

Jul 28, 2010

Nordin's Family Day 2010

Keluarga En Nordin 2010

tahun ni berjaya juga melaksanakan impian yang selama ini diangan2kan..iaitu menjayakan Hari Keluarga Encik Nordin..selalunye plan nak berkumpul beramai2 mesti last minute ada yang tak dapat join, abah busy, kaklong tak cuti, yana tak balik...
The rest of us....

alhamdulillah pada 24-25 July baru2 ni kitaorg telah membawa keluarga masing2 ke Ancasa All Suites, Port Dickson untuk menjayakan family day ini. Idea asal datangnya dari adik bongsu daku...disamping buat family day..ada makan2...ada aktiviti bergambar...kitaorg jugak celebrate birthday2 yang jatuh nya pada bulan Januari - Ogos tahun ni sekali...

Birthday boy n girl in action...

pada daku walaupun aktiviti nye simple...just ada BBQ pada malam ari sabtu, photo session pada pagi ahad n aktiviti terjun swimming pool sebelum check out apartment yg kitaorg stay tu...impak daripada family day adalah sangat memberangsangkan..semua orang happy...planning berjalan dengan lancar dan target dapat dicapai 100%...takde la planning2 yang termiss...:)
Candid2 di petang BBQ...

Insya allah untuk bulan Ogos ni kitaorg tengah planning untuk buat gathering berbuka puasa + shopping raya pulak....yang ni memang tiap2 tahun ada...cuma kali ni macam nak try gather kat perak pulak..selalu asyik je mak n abah datang ke kl..sian diorg drive jauh2 kan...:)
Cucu-cucu En Nordin yang comel dan hensem...hehehe

oklah...later2 daku update entry baru lagi ye....

daaaa....

Jul 27, 2010

official announcement...

hehehehe...

aritu daku pegi klinik WYKO di Jalan Beserah...plan asal nak tanya doktor pasal rusuk kanan daku yang sakit banget sejak 3 minggu lepas....

masuk2 bilik doktor..terus doktor suh baring n scan 4D tu..

sebab dah teruja tengok baby gerak2 dalam perut..terus terlupa nak tanya soklan pasal sakit daku tu....tambah lagik bila doktor telah mengesahkan jantina baby daku..hahahah..langsung la lupa tentang hal lain n dok excited je tengok baby n dengar penerangan doktor...

sebelum ni dah 3 kali daku scan...1st scan...doktor kata girl...2nd scan doktor kata nampak macam boy..3rd scan dengan makcik bidan...hebat makcik ni..dia pegang perut je dah tau jantina..makcik bidan kata boy jugak...so..last scan iaitu scan ke-4 di klinik WYKO ni guna 4D nye teknologi telah mengesahkan it is a boy...hehehehe...

alhamdulillah..segala sifat sempurna..normal..n baby sihat dan aktif...ni tengah menaip ni baby duk tendang2 or tumbuk2 je ni...hehehehe..

daku n hubby tak kisah jantina apa pun asalkan baby sihat dan sempurna sifat....nama pun daku dah carikkan untuk kedua2 jantina sebenarnya..hahaha..excited kan...

oklah..off dulu...chow chin chow...berusahalah kalian..janjikan...:D

Jul 21, 2010

merasa jugak...

akhirnye semalam terjumpa jugak daku dengan buah cempedak di luar pagar..tak tau pagar sape...hehehe...jalan2 kat pasar malam n terus beli sebijik...buah nye molek dan isinya manis2..alhamdulillah...

malam tadi dah mengerjakan 10 ulas...jadikla nak merasa...kalo tidak disebabkan nak berpuasa hari ni...mau berulas2 daku belasah...tapi hubby takut mudarat sebab cempedak kan angin..so dia suh goreng 10 ulas je dulu...tapi daku yang degil telah goreng 12 ulas...2 ulas simpan untuk hubby makan..hahahaha..kejam tak...

hari ni akan goreng lagi untuk menu berbuka...yummyyyy....

Jul 20, 2010

go..go..chaiyuk..chaiyuk...siri 2

ada bersiri2 pulak ye entry ni..hehehe..

sebabnya nak cite pasal hal berpuasa lagi la...baru nampak kesinambungan kan..:D

semalam daku selamat berpuasa buat kali kedua pulak..kali ni bangun sahur tidak ada peneman dah sebab musim world cup dah habis...aritu sambil daku makan kat dapur, hubby duk depan tv nonton bola...

puasa semalam ada la larat sikit berbanding puasa 1st aritu...tapi selera nak makan macam2 tu yang tak tahan tu...

menu nak masak berbuka pun kejap nak yang ni..kejap nak yang tu..last2 kat dapur umah daku tu daku telah mengerjakan daging buat goreng kicap hasil gabungan resipi kawan2, kobis masak lemak putih, ikan goreng...tu je..hehehehe...tapi hubby puji masakan daging daku tu..muahahaha...

yang daku teringin dan makan banyak semalam adalah goreng pisang...hahaha...sempat pesan kat hubby sebelum dia sampai umah utk singgah belikan pisang..nama pisang tu tak penah dengo pun..pisang sebatu...dan yang paling terharu ialah hubby daku yang tolong gorengkan pisang ni, tolong masakkan nasik, tolong potong2 sayur...hmmm..suami mithali daku...i luv u abang...hehehehe...

n sampai la ke pagi ni daku masih teringin makan pisang goreng itu dan hasilnya daku telah sempat menggorengkan 12 ketul pisang tu dan membawanya ke opis dan telah memakannya sambil mengadap laptop ini...fuhhh....hubby mampu menaip 'wau' sahaja dalam sms....hahahaha..

so..next projek puasa insya allah rabu or khamis ni...

oklah...chow dulu..berusahalah kalian..janjikan..:D

Jul 13, 2010

go..go..chaiyuk..chaiyuk...

semalam daku telah berjaya mem-puasa-kan diri...bersahur makan banyak..minum pun banyak..atas nasihat bonda terchenta...tapi lepas kul 12 tengahari rasa tak larat jugak badan...bukan sikit nye tak larat tu...double triple perasaan nye dari perasaan berpuasa sebelum preggie..huhuhu...disebabkan taknak fikir sangat nak berbuka..daku terus pegi tido kat surau..huhuhu...bangun2 jam dah 4.30 petang n terus solat n balik rumah...

menu berbuka plak daku teringin nak makan ketam..so..masak ketam bercili la semalam...hubby bagi 10 markah out of 10...hehehe...lepas ni boleh la masak ketam lagi..ngeh..ngeh..ngeh...dan juga thanx sangat2 kat hubby sebab tolong hidang makanan semalam..hehehe...lepas setle masak daku terus baring2 depan tv...rasa nak pengsan sangat dah kepenatan...then dah rasa tak larat nak bangun semula hidang atas meja...hubby sangat memahami n dia pun tolong...perfect sungguh...luv u hubby very2 much...hehehehe....

malam pulak tido awal..penat sangat..macam mana la nanti dah masuk ramadhan kan..harap2nya daku tabah la menjalankan ibadat puasa non stop sebulan...tak larat woo nak ganti...huhuhu...

oklah...adioss...tataaaaa.....

Jul 12, 2010

macam macam ada...

hehehe..tajuk tu buat gitu sebab nak cite macam2 topik...:D

jumaat baru ni opis mate buat kenduri durian lagi..tapi daku tak join makan..join amek bau sahaja..kesnye sebab fobia dengan tragedi muntah teruk masa join kenduri durian sebelum ni...tapi biasa lah kan..mana tahan amek bau je...terus sms hubby mintak belikan durian kat beserah yang daku penah makan aritu n takde sakit2 tu...hehehe..so..malam tu dapat jugak la pekena durian 5 ulas n esoknye daku buat cucur durian pulak...peaceee....:D

hari sabtu plak daku buat lawatan kali kedua ke parkson Megamall..melawat tapak jualan extreme yang sedang berlangsung tu la..hahahaha...kali ni carik present untuk anak2 buah, adik bongsu n adik laki daku pulak..maklumla 24 julai ni insya allah kitaorg akan ada family gathering + sambut besday yang lahir januari - ogos...so...wajib la ada hadiah kan..hehehe..memang berbaloi2 parkson buat sale time2 macam ni..hahaha...

malam hari sabtu tu daku pegi berurut...kesnye sebab rusuk daku sebelah kanan sakit yang amat dan kaki lenguh2...makcik urut tu mak sedara opis mate gak...nanti kalo ter-bersalin kat kuantan maybe daku nak hire dia jadik bidan masa pantang nanti kot...macam best je dia urut...hehehe...

hari ahad lak pegi tengok cite pontianak dan serigala...hehehe..cite tu pada daku kalo script dia tak best memang akan bosan giler tahap boleh tido terus..sebabnya asyik bercakap..bercakap...bercakap je...tapi sebab dialog2 dia pada daku romantik je..so layannn...hehehe...

so..masuk minggu ni daku dah 5 bulan preggie dah...huhuhu..macam kejap je kan...ada lagi 4 bulan 10 hari nak tunggu nih..huhuhu...nanti nak shopping barang baby maybe kat kl..sebab nak shopping baju daku sekali..hehehe...

oklah..itu sahaja...adios...berusahalah kalian..janjikan..:D

Jul 7, 2010

jantina oo jantina...

"If you're having a girl, her uterus and fallopian tubes are formed and in place. If you're having a boy, his genitals are noticeable now, but he may hide them from you during an ultrasound." ... quote dari babycenter.com

hmmm...dah dua kali daku scan still tak boleh detect jantina apakah baby ku ini...1st time scan..doktor kata macam gegel..2nd time scan ada nampak sesuatu yang macam boboi pulak..huhuhu...

next time scan nak try scan 4D tu pulak la..orang kata clear lagi kalo scan 4D...macam excited pulak...

2nd time scan aritu 1st time muka baby duk pandang ke arah daku...alamak..feel dia macam susah nak describe le...huhuhu...bahagia je rasa...hehehe...lepas bape second baru dia paling tengok atas semula...konon2 macam nak say hi to ibu dia kot...hehehe...

ayah dia pulak macam biasa la..kalo tengok screen tu macam blur2 nak imagine apa yang doktor n daku sedang bincangkan..hahaha..sian ayah...

Jul 5, 2010

makan dan pitam..lalala...

cuti baru2 ni terasa agak bosan...kerana hubby terchenta satu hari kat sekolah sabtu tu n ahad pulak daku tak sihat untuk beronggeng2...

sabtu tu bangun2 pagi terus ada semangat nak buat macaroni bakar macam dulu2...lepas bfast terus kuar beli telur..balik tu terus memulakan aktiviti di dapur non-stop....rasa macam sihat bebeno je...setel semua terus makan..makan dan makan..non stop jugak..hahahaha...malam tu kuar dinner je sebab badan rasa lain macam...sebenarnye sejak petang tu dah rasa lain macam nye..tapi kesian kat hubby ajak dinner n dah sehari suntuk kitaorg tak bersosial berdua di luar kan..:)

ahad tu lepas mandi pagi tu dah terasa macam sesuatu akan berlaku..tapi gagahkan jugak diri ini keluar bfast ngan hubby n jalan2 kat bando...tempat pertama dituju ialah tempat cuci kete LYC tu...15 minit pertama ok lagi...lepas tu tetiba je kepala pusing2..mata dah blur2 dah..sesak nafas...rasa macam akan pitam...bunyi mesin2 yang non stop kat situ menyebabkan daku rasa keadaan adalah tersangat haru biru nye....

terus daku ajak hubby ke toilet..sambil jalan pegang hubby kuat2 sbb memang rasa nak jatuh dah..kaki macam tak pijak dibumi yang nyata..peluh jangan cakap le sebab duk tahan perasaan nak pitam tu...sengsara je rasa...lepas muntah sikit kat toilet n tundukkan kepala beberapa minit...hilang la rasa nak tumbang tu...tapi kepala still dizzy....lepas kete dah siap di cuci n vacuum...terus ke ECM konon2 dah sihat boleh teruskan plan hoorey2...tapi baru je masuk ECM tu dah rasa semacam je...terus balik n daku pengsan tak sedo diri sampai le pukul 3 ptg..huhuhu...

kesian kat hubby sangat lapar masa tu sebab mana de makan tengahari lagi...daku lak tersedar kul 3 tu terus je nak makan roti apit telur...hahaha...then rasa badan sihat sikit..kuar jugak le teman hubby lunch...kesian kat hubby kan...so..plan ahad tu semua hancur berkecai..macam2 nak buat n ada part nak shopping..semua dibatalkan..hahaha...

arini kalo rajin nak ke hospital check darah...kot2 la darah rendah...tapi daku makan je ubat tambah darah yang doktor bagi aritu..:(..

oklah...chiow dulu..

Jul 2, 2010

kalah jua...

status ku sebagai hantu durian nampak sedang tergugat...tak pernah2 makan durian jadik alahan...

nampaknye baby dalam perut ni ada kuasa menahan ibu dia dari jadik 'hantu' tahun ni..muahahaha...

percubaan pertama n kedua takde masalah yang muncul..sedap je daku n hubby mengerjakan durian di rumah...bila masuk cubaan ketiga di opis bersama rakan2 baru masalah timbul...

malam tu teruk daku muntah2...sampai luka2 tekak n rasa pahit semacam je...uweeekkk....terus macam menyesal makan durian kampung yang banyak gas itu...

hmm...tak puas lagi ni..macam mana erk...kalo dah 'hantu' tu memang tak makan saman kan...hahahaha...

okla...chiow dulu...berusahalah kalian..janjikan...

Jun 30, 2010

kenduri durian@opis...

hehehehe...arini ada kenduri durian kat opis daku nih...tontong duit sorang rm5...hasilnya sangat lumayan...

beramai2 la kitaorg mengerjakan durian2 tu kat pantry opis...nasib la pada kawan2 yang tak gemo dengan durian n baunye..kesian korang...

tapi daku still makan berpada2...hehehehe...kang tak pasal2 ada orang kene hantar balik rumah pulak...hehehe...

gambo tak sempat nak snap..sebab panggilan durian maha hebat dari aktiviti bergambo tersebut...

sekian...chow dulu ye...:)

Jun 28, 2010

family gathering...

tak sabar nak tunggu date 24 july ni...adik bongsu daku plan for a family gathering...venue nye di PD...harap2nye plan menjadi kenyataan la...selain berkumpul kitaorg juga akan sambut besday kaklong n adik bongsu daku tu + besday si kenit bulat zafran anak yana....kalo tak penat maybe ada BBQ jugak..a simple one la sebab semua orang kepenatan travel kan..unless apartment yang bakal kitaorg duduk tu ada sediakan BBQ dinner then tak perlu bersusah payah..tapi happening je kalo BBQ tu diuruskan sendiri..daku ni berangan je lebih..ntah2 nnt tiba masanya daku yang pengsan aje atas katil kepenatan akibat perjalanan jauh...hahaha...insya allah tak..kuatkan semangat2...kuatkan..:D

sabtu baru ni besttt.hubby belanja handbag...dia kesian tengok handbag lama tu dah koyak2...tapi daku still pakai sebab bahagian dalam handbag tu masih utuh..n sayang juga kat bag tu...hehehe...sekarang dah kene simpan aje dalam almari sebab yang hubby belanja ni pun best jugak..hahahahaha...nanti hujung tahun hubby kata takde dah nak belanja handbag..huhuhu..kene saving sendiri la nampaknye...dah ada dah yang berkenan di hati masa survey2 sabtu baru ni tu...hahahaha...

hari ni kat opis mengantuk aje dari sampai2 tadi...terlebih tido kot...hehehe...lapo jugak perut nih..nak makan apa pulak nih..huhuhu....oklah..later ada cite best daku tulis lagi...

Daaaa....

Jun 23, 2010

cerita terkini...

cerita2 terbaru berlaku dalam kehidupan daku tak banyak...yang biasa2 aje..tu sebab malas nak update blog..tak excited..hehehe...

seminggu lepas daku bercuti..balik ke umah mertua + ikut trip kawan2 hubby holiday di kuching...penat ya amat trip tu n ada aktiviti lasak yang tidak diduga..tp alhamdulillah semuanya berjalan lancar n kondisi daku jugak amat memuaskan..cuma nye lenguh2 kaki n sakit pinggang je la..aktiviti2 lain semua nye happy...kesempatan join trip macam ni la bagus untuk daku n hubby gunakan untuk melawat tempat2 pelancongan di Kuching tu..kalo tak mana ada kesempatan..selalu terus balik ke kampung je...hehehe..habis trip terus balik ke kampung..ngeri jugak jalan tak elok nak ke kampung tu tapi alhamdulillah baby takde apa2...kat kampung keje daku makan..tido..main dengan anak buah hubby yang baru...hehehehe...

naik cuti ni busy pulak dengan hal mesyuarat tender...stress betul..alhamdulillah la mesyuarat berjalan lancar...and daku pulak demam nih..selsema, batuk jugak..huhuhu...semalam scan baby..baby ok...dah boleh nampak kaki, tangan, kepala, mulut gerak2...excited sungguh kami berdua...nurse kata kaki baby tu tengah main bola agaknye...hahaha...jantina nanti la reveal..sebab doktor pun kata nak scan semula untuk confirmation...:)

oklah..next time daku update lagi..gambar2 memang takde ye...sebabnye kamera lupa bawak + mood berposing memang kureng sejak berbadan dua nih..hehehe...

adios...chow chin chow...:)

May 26, 2010

"mana teropong atuk?..."

hahaha...mariah sekarang dah start pre school di kuala kangsar...asalnye di kl...tapi sebab maid kaklong daku bercuti n takde sape nak uruskan hal sekolah mariah, mak daku yang suruh tukarkan dia ke kuala kangsar..at least ada orang nak memantau kan...

semalam hari pertama dia masuk kelas...dari cerita mak daku macam tak best je dia describe cikgu yang ajar kelas dia tu..hahaha..budak tu memang cerewet...hahaha....

pagi ni daku call mak nak tau perkembangan mariah...best betui..dia siap taknak pegi sekolah...dia cakap cikgu garang...habis mak n abah daku dua2 kene turun padang hantar dia ke sekolah pagi ni..haru betui...

pagi ni dia macam nak suruh mak daku stay tunggu dia habis sekolah...tapi mak daku cakap kene kerja..biar atuk jaga...hehehe...

then abah daku lak susun strategi untuk tidak kene stay sepanjang masa kat sekolah tu...ada la cite yang telah dibincangkan antara atuk n cucunya tu...last2 mariah setuju jugak...

so..pagi ni hari kedua ke sekolah...still muka macam taknak pegi sebab alasan sama..cikgu garang...puas mak n abah daku pujuk...so...termakan pujuk gak lepas bagi makan semua...masa on the way..dalam kereta lagi..tetiba abah daku diajukan soalan cepumas...'mana teropong atuk???...'...huhuhu....

rupa2nya atuk dia dah janji semalam nya nak teropong dia dari jauh...kalo jaga dekat2 nanti cikgu takut....jadi atuk kene tengok dari jauh je pakai teropong...hahahaha...

kelako2...terkedu kejap abah daku dengan soalan best tu..so tengahari ni amek dia kat sekolah kene siap2 dah le pegang teropong tu...hahaahhaha...

May 25, 2010

nak balik perak yeayyy...

jumaat ni cuti wesak..hajat di hati nak balik kuala kangsar...hmmm..harap2 la kesihatan mengizinkan...

dah 3 kali berhajat nih...2 kali kene batal..pertama sebab bleeding aritu, kedua sebab mak abah dah plan dulu nak ke kuantan..hehehe...kali ketiga ni dah ckp awal2 dah kat diorg nak gak balik sana..muahahaha...

ingat nak singgah kl dulu khamis ni..tido semalam..macam tak daya je nak duk 5 jam dlm kete kalo straight aje dari kuantan ke perak tu...boleh jugak kidnap mariah n juwaini kalo rasa2 larat nak jaga diorg la nanti..hehehe...kalo tak larat...babai la ye..makngah balik ngan pakngah aje la..lagipun atuk maybe takde kat umah nanti...sian opah kene jaga 2 orang budak yang sedang aktif ni nanti...hehehe..

semalam el untuk kesekian kalinya...tak larat nak ke klinik amek mc...kepala pening pusing2 + pangkal peha sakit mcm nak cramp..so..baring aje la kat rumah...

oklah...nak pi breakfast pulak nih...daaa...:D

May 20, 2010

1st trimester done successfully...

alhamdullillah...pejam celik pejam celik dah cukup 3 bulan usia kandungan daku...happynye rasa..rasa macam sambut birth date pulak..plus semalam dapat tau hubby dapat APC penilaian 2009..bertambah gembira hati rasanya...gembira ada makna tu...hahahaha...

daku rasa la baby daku ni insya allah murah rezeki...masa mula2 dapat tau pregnant aritu..hubby dapat panggilan ke BTN yg mana dah berkurun apply tak lulus2...tup2 lulus pulak...then dapat APC lagi...semua jadik kat hubby la berita2 gembira nih...alhamdullillah..ni semua rezeki untuk baby...hehehe....

so....lepas ni kene tabahkan lagi hati untuk menghadapi hari2 yang mendatang...ada 6 month to go...huhuhu....doa2kan la ye daku ni sihat walafiat sentiasa...aminn...:)
daku yang gatal nak try baju maternity (baju meksi je tu..)...hehehe

Apr 26, 2010

tidak selesa...:(

orang lain rasa 2 bulan tu kejap je masa berlalu..tapi bagi badan yang merasai nya...arghhhh....tak tau nak explain macam mana...huhuhu....

dah macam2 dah perubahan yang daku alami dalam hidup since positif pregnant nih...setakat ni takde lagi perubahan yang best la..seme tak best..:((...

antara nya :

- tak boleh berada dalam keadaan yang busy mcm kereta banyak atas jalan raya, suara orang yg ramai2, manusia dalam shopping mall....memang dah jarang keluar rumah sekarang nih...pening semacam n terus rasa nak muntah time2 tu jugak...kat rumah tgk tv kadang2 mute kan sound...hahaha....bunyi hubby batuk pun amat menyakitkan kepala yg sedia ada pening...

- sensitif pada cahaya yang terang...ni tgh depan laptop ni pun dah rasa pening sangat...rasa mcm nak tutup je lampu kat ofis ni n bekerja dalam gelap..tapi kang officemate pandang semacam lak..:)..kat rumah memang semua langsir ditutup..taknak kasik cahaya masuk...pening la terang2...

- sensitif pada bau..setakat ni bau deodoran hubby, bau toilet, bau serbuk pencuci baju.bau tumisan menggunakan mentega. kalau masuk toilet tak sah tak muntah. tgk pintu toilet pun blh ada rasa nak muntah gak...

- tak suka naik kereta/bawak kereta....sebabnya akan pening kepala, rasa mual start datang n bila2 masa je boleh muntah. pegi keje ni paksa diri je drive sebab taknak menyusahkan orang. kalo daku sakit pun, diri sendiri je yang susah...:)..hubby ajak keluar ubah angin dari duk terperuk dalam rumah..tapi end up mesti nak balik cepat sebab tak daya menahan kepeningan dan mual2 tgk orang ramai2, kete banyak, macam2 lagi la hal kat luar tu...kesian hubby

- sensitif tak bertempat...tengok tv game bola ngan hubby je boleh mengalir2 air mata sebab hubby tak sembang2 duk khusyuk tengok game tu je..aaiiyyooo...

- tido tak berkualiti....susah dah nak dapat tido yang berkualiti sekarang. akan asyik terjaga tengah2 malam tengok hubby tido nyenyak giler n jeles, kepala bertambah pening sebab tak cukup tido, badan sakit2 bila bangun tido macam baru lepas buat excercise kat gym sehari sebelum tu...

- selera makan out....mulut boleh telan apa2 je makanan tapi tekak takde perasaan dalam menilai rasa makanan tu...lepas tu semua akan dikeluarkan balik n kene makan semula benda lain pulak...argghh...ni la perubahan yang paling stress....nak2 pulak dah tengah malam nak tido...mana nak carik makanan yang mengenyangkan..huhuhu....sabar je la...

Mak daku cakap selalunya sampai usia 3 bulan je...tak sabar rasanya nak habiskan tempoh lagi 4 minggu untuk melalui semua nih...harap2nya cukup la 3 bulan je perubahan2 ni berlaku...lepas 3 bulan harap2 la perubahan yang best pulak...huhuhu..insya allah..aminn...:)

Mar 31, 2010

thanx abah n mak...:D

isnin baru ni daku mc lagi..keje sekerat hari je sebab tak larat...

petangnya mak n abah sampai dari kuantan..ada sekali mariah n juwaini..

happy sungguh daku sebab memang rindu giler dengan mak n abah n baru je cakap dengan hubby daku rindu jugak dengan mariah n juwaini...

dah nak ajak hubby ke kl dah tapi atas nasihat doktor...hasrat dibatalkan..tup..tup..diorang yang datang umah daku..syukur alhamdullillah..lepas gak rindu kat diorang...

esoknye selasa daku kene ke klinik buat urine test..terus doktor bagi mc lagi...tengahari tu pulak abah daku bawak ke Kg Marhum, Pekan...mak daku nak risik2 bidan kampung kalau ada...dulu arwah tok andak daku memang bidan terkenal kat situ..sejak dia meninggal susah dah nak dapat bidan kampung macam dia...end up tak jumpa...

on the way balik sempat la abah daku bawak mariah n juwaini jalan2 di jeti di Kuala Pahang, riverfront Pekan n lunch jugak...daku macam biasa memang tak larat sungguh nak berlama2 dalam kereta..tapi sebab happy sangat diorg ada di kuantan, daku gagahkan jugak join diorg jalan2.

thanx abah n mak sebab sudi datang dari jauh semata2 nak tengok daku yang tengah kurang sihat nih...sayangggg sangat kat mak n abah...:D..

hari ni badan daku dah sihat n senak perut jarang sangat berlaku..n daku pun dah masuk ofis n siap buat 5S lagi untuk last2 minute touch up..kalo auditor tak puas hati gak malas layan dah lepas nih...:((

oklah..chiowww....

Mar 29, 2010

jagung...serunding...kopok losong...

ngeh..ngeh..ngeh..

akhirnye berjaya jugak daku mendapatkan ketiga2 benda nih...

kesnye adalah disebabkan permintaan tidak diturutkan semasa on the way ke kenduri hakim di terengganu...

disebabkan itu lah daku asyik je teringat2 kat kopok losong n jagung rebus ni...

sepanjang holiday di terengganu, 2 kali jalan2 kat pasar payang..banyak kali daku tanya nak beli kopok tak..n en hubby tak menjawab...

then on the way ke kenduri hakim lagi la banyak kedai2 jual keropok losong ni tepi2 jalan...daku tanya lagi n en hubby senyap jugak...

di tambah lagi beberapa km dari umah hakim tu ada pulak stall jual jagung rebus....n en hubby taknak stop pulak untuk daku membeli belah buat kali terakhir sebelum meninggalkan bumi terengganu tu...

plan daku selesai hal di kenduri hakim nak patah balik ke tempat jagung tu..tapi en hubby kata macam dah jauh...huhuhu...so terus balik ke kuantan tanpa keropok..tanpa jagung...cuma ada serunding daging aje...huhuhu...sedih betui..

tapi nampak nye rezeki untuk daku masih terbuka...nasib baik hakim masih belum balik ke Kuantan selesai majlis kawen dia aritu...so apalagi..peluang keemasan jangan dilepaskan...hehehehe...

segala2 yang daku inginkan telah pun di pesan pada hakim n alhamdullillah semalam daku telah mengambil semua barang2 pesanan...yeeaahooo...n malam semalam jugak daku dah rebus sikit jagung tu...manisnyeee....puas hati...:D....
thanx hakimmmm....next time kalo daku teringin lagi boleh order lagi kan..kan..kan...:D


oklah....itu sahaja..berusahalah kalian..janjikan...:)...

Mar 26, 2010

setelah 2 hari terkurung...

2 hari dah daku mc...sepatutnya dapat 3 hari tapi daku taknak ambil 1st day mc masa check up tu...konon2 boleh keje la...dekat opis lembikk...senak perut daku makin kerap pulak...last2 esoknye jumpa doktor semula n terus dia bagi cuti khamis n jumaat.

bosannye duduk rumah tak payah cakap la...dengan laptop nye tinggal kat ofis...tv cite semua bosan2...n badan mmg tak sihat..asyik baring je...

hari kedua mc bangun pagi tu badan rasa segar semacam..mmm...dalam hati kata dah sihat nih...daripada bosan duk depan tv je baik daku buat keje umah sikit2...sempat la pagi ni basuh baju pakai mesin dan ada juga kene bilas ngan tangan, then sidai kat luar..tak lama lepas semua aktiviti nih terus rasa mcm nak pitam...

cepat2 duduk...nafas laju semacam...macam mengah..kepala nak pusing2..badan berpeluh2 pulak...terus baring...apa hal pulak nih....lepas dah cool sikit terus sms mak n adik daku tanya simtom normal ke tu...dua2 orang tu kata jangan dah buat keje apa2...badan daku lemah sangat..so bila buat keje memang akan penat teramat...

hubby dapat tahu pun terus nasihat...wife kawan hubby penah ada kes tak best gara2 perah baju je...alamak...nasib baik tak jadi apa2 kat daku selain fatigue yang teramat tadi...so..lepas ni kene hati2 la...

mana la daku tau kan...semua org kata jangan angkat benda berat..jangan buat keje teruk...tapi had berat dan had teruk tu macam mana...ingatkan sidai baju n basuh baju tu belum kategori teruk lagi...hehehehe....tu pun nasib baik pagi tadi tak continue cuci toilet...niat ter-stop lepas tak tahan cium bau serbuk pencuci baju...

daku harap next week dapat la pegi keje dengan segar bugar nye...ada keje pending..nak2 5S nye hal...1 april nak kene audit..banyak lagi nak kene kemas....huhuhu...

kawan2 doakan kesihatan daku pulih seperti biasa ye...

oklah...end di sini....wassalam....:)

Mar 24, 2010

lalalala...happy hari ni...

lalalala...happy rasanya bekerja pada hari ini..maklum lah..ikan jerung takde kat opis...anak2 ikan semua bergembira lah..lalalala...:D

sape ingat azam jangka panjang daku untuk tahun ni....ala..dlm entry lepas ada daku senaraikan..daku just nak update je kat entry nih yang 2 daripada 3 azam jangka panjang yang daku senaraikan tu dah berjaya daku capai..alhamdullillah..happy sangat...yang satu tu dah digunakan pun untuk start melabur kijang emas aritu...so kene top up semula la lepas nih..fokus..fokus..supaya dapat melaksanakan azam ketiga lak...hehehe...

yang satu lagi tu pulak kalo korang tak ingat..next week la daku ingatkan...kenapa tak blh dis week..??sebab daku nak ingatkan next week...tu je alasannya..lalalala...nak marah..marah je la..daku happy ari ni...lalalala...:D

oklah...itu sahaja..chow chin chow....berusahalah kalian..janjikan....:)

Mar 23, 2010

Senak perut...

semalam senak perut...sakit ya amat...tengah malam pulak tu yang paling sakit nye....ari ni alhamdulillah sakit tu datang sekali je...awat erk...sape penah alami...???

harap2 takde la apa2 yang membahayakan di kawasan perut daku ni...harap2 la sakit biasa2 je...

Mar 22, 2010

jalan2 terengganu..

percutian di Kuala Terengganu baru2 ni memang best..biasalahkan kalo tempat tu ada lokasi shopping yang heaven..mesti best punye..kalo setakat sight seeing..bolayan la jawabnye..heheheh...

Hari Jumaat dah gerak ke KT..tujuan utama ke KT ni sebenarnya nak attend kenduri kawen opismate...tapi sambil menyelam minum la air sekali..baru berbaloi datang jauh2..:D

Plan asal nak stay kat Batu Buruk Beach Resort tapi full pulak...hotel2 lain area tepi pantai harganya mahal sangat..tak berbaloi setakat nak tido je...lebih baik lebihkan duit untuk shopping...muahahaha....

Boleh dikatakan semua lokasi shopping yang heaven kitaorg dah lawat..n hasilnya sangat memberangsangkan la...seronok jugak tgk hubby yang juga excited nak mencari baju batik dia..selalunye kalo ke tempat2 mcm ni...hubby tengok je daku mengabiskan duit..kali ni dia sama naik...ngeh..ngeh..ngeh..

Pasar Payang...penat gak jalan2 dalam nih...semua lorong kitaorg lalu...semata2 nak carik design kain batik sutera yang the best....kurang selesa sikit sebab panas giler dalam pasar payang nih..nak teliti setiap design pun mcm malas jugak...tapi at last dapat jugak sehelai kain kat sini...berbaloi survey semua kedai..hehehe...

Bazar Warian...disebabkan design baju batik untuk hubby kat pasar payang semua tak berkenan..so kitaorg jalan2 pulak dalam Bazar Warisan..bazar ni seberang jalan je dengan Pasar Payang tu..tapi lebih selesa la n tak panas...bangunan baru n lebih luas....kat sini dapat sehelai baju batik untuk hubby...

Pantai Teluk Ketapang...lunch+minum petang kat Seberang Takir....ramai giler orang kat kedai nih..kiranye famous mcm mokna n pak soh kat Kuantan ni kot....kitaorg try semua makanan goreng tepung dia mcm sotong, udang, ketam, ikan pari n ada gak amek keropok lekor...yummy sangat...:D...

Pantai Batu Buruk...saje jalan2 waktu petang...teringin gak nak mandi pantai tapi ombak sangat kuat n tinggi...orang ramai..maybe sebab hari cuti di Terengganu...tapi semua duk lepak2 n main layang2 je...

Noor Arfa Craft Complex...saja nak bawak hubby ke complex ni..dulu masa sukan staf daku dah pegi ngan geng2 boling...kat sini terembat sepasang kain untuk daku n sepasang kain untuk hubby...tershopping lagi...muahahaha...haru betui...hahaha...

Nur Seem Batik...ni kedai batik dekat ngan kawasan hotel kitaorg stay...pegi kedai ni pun sebelum bertolak ke Marang untuk kenduri hakim tu....hubby berkenan ngan satu kain ela untuk buat kemeja batik lelaki...apa lagi..dia rembat la sehelai...hahahah...best kan..

Kenduri hakim di Marang...kitaorg sampai lewat dari geng2 opis yang bertolak dari kuantan...sampai umah hakim terus makan n sembang2...sempat ambil gambar dengan pengantin n terus chow balik kuantan...plan nak ikut jalan tepi laut...tp jammed sebab banyak lori..so terus masuk simpang ke Jabur..dalam kul 4.30 sampai kuantan...

Overall holiday kali ni best...thanx hubby sebab belanja shopping...tahniah untuk hakim dan selamat melayari kehidupan baru...:D..

sekian...daaaa....

Mar 17, 2010

1st attempt...

hehehe...keinginan untuk menjahit mendorong daku untuk cuba membuat jubah budak..

dah lama adik daku si Yana tu order...dia suh buatkan jubah untuk anak dia si Zafran bulat tu...tapinye daku yang refuse sebab daku mana tau teknik2 menjahit ni kan...

aritu kan daku ada cerita yang maksu daku datang kuantan n sempat ajo basic teknik menjahit....so daku yang teruja ni pun try la buat jubah seperti yang diminta...

ni lah hasilnye...
1st customer cum model jubah daku...:D

lepas ni nak try buat untuk mariah n juwaini lak...kalo hasilnye memberangsangkan..boleh la buat bisnes...errkkk...bisnes pulak dah...hahahaha....

oklah..chiowww...berusahalah kalian...janjikan....

Mar 15, 2010

jalan2 cari pasal...

sabtu dan ahad baru2 ni aktiviti daku n hubby biasa2 aje...ada 3 jemputan kenduri kawen..2 jemputan hari sabtu...1 jemputan hari ahad...yang kitaorg pegi cuma 1 jemputan je..muahahaha...

selain tu penuhkan aktiviti dengan melawat kedai perabot Eng Lai..gatalkan..sebab terlalu kat situ.tersinggah la...ngeh...ngeh..ngeh...

terus dpt idea nak tgk2 sofa kulit...terus pulak ada idea nak tukar sofa kat umah tu yang masih utuh..patut ke...argghhh....nafsu2...tapi nafsu terkandas sebab Eng Lai takde sistem trade in....masa tu boleh tak nak tukar sofa kat umah ngan ada satu sofa kulit yang sangat menawan kat situ...promoter tu siap cakap...'trade in menang takde kat sini..nak tolong buang sofa lama tu boleh la'....tercekik kejap dengo dia nak buang je...orang beli mahal2 dulu...ko nak buang pulak senang2 ye....terus takde mood nak cakap pasal sofa dah...

then jalan2 kat tingkat atas saje cuci mata tgk set bilik tidur lak...biasa2 je..tak berkenan sangat...then terus kuar dari kedai na balik rumah....singgah gerai karipap panas kg peramu sebab teringin nak try..gerai ni baru je masuk tv program Warung Kita....huhuhu...tak sedap mana pun..biasa je...ooppsss....

esoknya ahad hubby decide taknak ke kenduri kawen lagi....so.bangun lambat la ahad tu..muahahaha....dalam kul 10 kuar rumah gi breakfast...then on the way nak ke ECM terpandang banner promote kedai perabot wescourt..hahahaha...terus cakap kat hubby nak ke wescourt lak...hahaa...kereta pun termelencong ke arah jalan air putih...sebab dulu beli sofa kat wescourt cawangan air putih tu....memang haru la....

masuk2 kedai terus pening nak pitam sebab tokey kedai bako colok cina dia macam nak bako kedai..kepul2 asap dalam kedai...ngosnges betui...dah rasa nak give up dah tapi banyak pulak sofa kulit kat kedai tu....tanya punya tanya kat promoter...ada la pulak sistem trade in kat kedai tu..apa lagi..terus la tunjuk mana2 sofa yang berkenan n deal harga...semudah itu..???musykil2...
hubby sedang test drive semua sofa kulit yang ada...:D

end up..terambil satu set sofa kulit yang simple tapi menarik...n hubby terkedu kejap sebab macam...'ehhh...shopping sofa ke nih...'..dan daku pulak...'lalalala...swipe je la apa2 yang patut....lalalala....'

so..daku keluar dari kedai dengan senyuman terukir di bibir..manakala hubby dengan langkah yang lemah longlai..hahahaha..ala..sekali sekala...apa salahnye buat surprise kan...hahahahaha....

so..pengajaran untuk korang2 yang memang jenis pantang nampak barang yang menawan...jangan le sesekali masuk ke kedai yang menjual barangan tersebut...bahayaaaaa....kalo tak dah kene carik pasal macam daku nih....hahahahah....

Oklah...chioww....

Mar 12, 2010

food hunting...

semalam daku n hubby pergi ECM...plan nye nak carikla Lelapan Cafe seperti yang diblogkan oleh Sue tu...menu yang di hunting ialah ayam penyet...mmg suka makan ayam ni setelah try di Wangsa Walk Mall, Wangsa Maju dulu...

sampai kat lokasi nampak cafe ni tutup pulak dah...sms Sue n rupa2nya memang cafe ni tak bukak malam..hampa giler...then on the way nak ke lokasi lain terlintas kat satu kedai makan di corner bangunan yang sama...

hubby terus cakap kedai tu pun jual makanan indonesia...nama kedai tu Pondok Laguna...nampak macam kedai baru n cantik interior design dia...tanpa buang masa hubby carik parking n kitaorg masuk dalam kedai tu...alhamdullillah...rezekin daku nak merasa ayam penyet masih ada...
antara menu yang display kat board....banyak lagi dalam buku menu...

so..apa yang daku order untuk dinner semalam ialah nasi goreng rica rica, nasi goreng laguna untuk hubby, ayam penyet, guava juice with asam boi dan ais limau untuk hubby.

masakannya sedap tapi harga maybe untuk dinner once in a blue moon boleh lah..hehehe....untuk semua tu harga nya daku bayar semalam RM39.00...macam makan kat pizza hut la kot kalo amek menu lengkap ada pizza, air, sup dan add-on menu...:D
so..daku rekemen sape2 yang nak try boleh pegi la either Lelapan Cafe or Pondok Laguna....ye la kan..kalo dinner kat luar either makan fast food or kedai masakan thai..y not try sekali masakan indonesia lak...

Mar 6, 2010

next step...

semalam lepas keje pegi klinik ambil result ujian darah aritu...disebabkan result invalid lagi so doktor nak refer daku direct ke UIA..isnin ni insyallah kene ke klinik ambil surat n kene ke KMC jumpa doktor yang di-refer tu...

Doktor klinik tu siap pesan kos permulaan dalam RM500...nasib la ada saving...kalo tak kene tunggu gaji next month pulak..doa2 kan segalanya berjalan lancar ye....aminn....

Mar 4, 2010

hmm..

nampak gayanya kene ambil dos tambahan lagi untuk chlomid...semalam test darah bacaan tak valid sebab ada gangguan sedikit pada hari ke-14 kitaran.

kene tunggu lagi sebulan lebih lagi...arghhh....dugaan sungguh la...

Mar 1, 2010

hobi baru..

hehehe...kesempatan yang ada masa maksu daku lepak di rumah baru2 ni telah membuahkan satu hobi baru yang sebenarnye dah lama daku nak belajo...apa lagi kan kalo tak hobi menjahit daku...

dulu2 ingat lagi sebelum masuk unimas rasanya...bonda daku penah dah ajar teknik2 menjahit baju kurung nih...sempat le daku siapkan sepasang baju sendiri...tapi tak sepenuhnya daku buat la..bonda daku ada tolong part jahit kain dan pasang tangan....2 part ni mmg azab giler weh nak buat nye...step2 dia tu..umang aih...amatur mcm daku ni mmg akan kata susah le kalo nak buat 2 part tu...kalo org pro baca nih mesti gelak guling2...:)

lepas makan malam...daku penuhkan masa dengan belajo menjahit daripada maksu...maksu daku mmg tukang jahit profesional dah tahapnye...dulu penah bukak butik tempahan baju2 kurung nih...lepas dia sakit..dia tutup butik tu n rest kat umah..tp skrg nih dia dah sihat n dah start keje semula di kedai menjahit baju2 kurung nih...

kesempatan yg ada ni la daku belajo segala teknik yang ada..tanya macam2...pening gak le nak memahamkan apa yg di ajo tu...ye la..kalo belajo betui2 kat kelas..1 hari satu teknik kan...ni sebab kesuntukan masa...dalam masa 2 jam sebelum maksu nak tido tu daku belajo bermacam2 teknik...hahahaha..mana tak rasa nak termuntah...

disebabkan baru belajo tu la semalam daku n hubby ke kamdar carik kain nak buat training sendiri2...training menjahit le...hehehehe...dan hasilnye amat mengujakan diri daku yang amatur ni...walopon jahitan daku belum nampak kekemasan nye mcm jahitan org2 pro...tapi daku berbangga dengan semangat yg daku ada untuk menyiapkan baju dummy daku tu..hehehehe...
baju dummy yang baru siap sebelah...:D

hubby suh practice tiap2 malam..dia kata nnt part2 jahitan yang susah2 tu jadik lancar je le kalo tiap2 malam daku try buat....betui jugak tu kan..kalo tak buat..kurang pengalaman...kurang pengalaman banyak le error masa menjahit nnt...:D

oklah..itu je nak kongsi..daaa....

BBQ dinner..ooo la la...

cuti maulidur rasul baru2 ni family maksu yah dari kl datang...diorg sampai malam hari jumaat tu...
dari kiri: maksu yah, najwa, nadia

esoknye sabtu diorg pegi jalan2 di cherating and teluk chempedak..daku tak ikut sebab hubby ada mesyuarat kat sekolah + nak prepare bahan2 memasak untuk malam tu....

konsep dinner malam tu unplanned sebenarnya...tetiba je pagi sabtu tu daku terasa mcm nak buat ayam bakar n laksa penang untuk makan malam...beli bahan2 pun start hari sabtu tu jugak lepas hubby abis meeting..hehehe..mmg rasa terkocoh2 la..tapi sebab keinginan kuat..berjaya gak mencari bahan2 yang diperlukan.

Sampai rumah dalam kul 1.30..rehat2 kejap...kul 2 start dah daku bekerja di dapur..sediakan bahan perapan ayam n hubby yang sangat baik..rajin..hensem itu telah menolong daku menyiang ikan untuk direbus....setel segala kerja2 menyiang daku start merebus lak ikan2 tu untuk di buat kuah laksa...
ada la dekat 5 jam la daku n hubby bekerjasama di dapur pada hari tu memandangkan family maksu outing n kul 5.30 baru sampai umah untuk menolong..tapi that time seme benda dah setel dah....cuma tinggal kerja2 membakar ayam masih berjalan sehingga jam 7 malam...sian hubby berpeluh2 dia...
overall nye, aktiviti unplanned ini telah berjaya dengan bestnye dan semua orang kekenyangan yang teramat...memandangkan laksa ada tinggal lagi sikit, kitaorg buat kan meny untuk breakfast esoknya pulak, then ayam bakar tinggal 3 ketul tu selesai diratah oleh maksu n anak2nye masa breakfast tu jugak...hehehe...
next time rasa2nya boleh buat lagi tapi kene make sure ada orang blh membantu hubby bab2 membakar ayam tu...kalo setakat buat laksa tu daku sorang2 leh marathon sendiri lagik...hehehehe....

oklah...ya jak lah oo...adioss....daaaa.....:D

Feb 23, 2010

mandi manda story lahh....

sabtu baru ni berpiknik ngan member opis..aktiviti kelab opis kitaorg...nama tpt tu sg kenau..dah penah pegi sebelum ni tapi ngan geng2 sekolah hubby...
this time ada buat bbq n pot luck..dulu pegi ngan geng hubby buat pot luck je..

cuaca macam biasa la panas terik ya amat...tp sebab berendam kan so tak terasa sangat..yang kesan tokey2 yang membakar ayam, hotdog n kerang tu la..hitam legam kulit...macho la konon taknak berpayung...hahahaha....
ramai gak yang join..daku mandi kejap je sbb bila kuar dari air nak makan..dah terasa sejuk je...lepas makan masuk sekejap tapi tak berendam..just amek2 gambo n terus salin baju kering...
esoknye ahad tu pulak kawan ajak mandi pool kat sempurna resort....on jugak...hahaha...dah lama dia ajak tp hajat tak kesampaian....bayar rm8 je...kalo pi pool kat wisma jauh sangat n malas nak drive ke bandar nun...

minggu ni tak tau lagi apa aktiviti yang best yang akan dilakukan...kalo family maksu jadi datang...akan beraktiviti ngan diaorg la nampak gayanya...kalo diorg tak jadi dtg..mcm nak terpergi ke kl...hehehe...tgk la dulu mcm mana kan...

oklah...adioss....daaaa.....

Feb 19, 2010

sepanjang cuti CNY...

best betui dapat menghabiskan masa bersama hubby n family di Perak sepanjang cuti baru2 nih...banyak aktiviti yang dirancang n berjaya dilaksanakan...yang tak balik cuma shima je..sian dia ketinggalan..:)

aktiviti 1st daku ialah pergi ke Lawin, Grik...dah lama tunggu saat2 nak ke Lawin ni tapi ada je halangan...so alhamdullillah kali ni berjaya jugak menunaikan hajat tu...:)...

Then aktiviti 2nd lak hari ahad tu kitaorg plan nak buat BBQ dinner kat umah....siang ari ahad tu daku, adik daku n maid kaklong daku bertungkus lumus sediakan bahan2 utk BBQ malam tu...mak n family kaklong pegi kenduri...lelaki2 budiman pegi shopping tambah bahan2 untuk BBQ malam tu...ada wing bakar, lamb bakar, nasik goreng, kentang goreng, salad sayur, buah2an, sata bakar dan macam2 lagi la...cumanya gambar tak dapat nak ambil sebab kamera tertinggal kat kuantan....sedey betui...
Hubby with zafran anak yana..bapak dia kat belakang tu...

Hari isnin lak daku bersiap2 nak ke Langkawi dengan hubby..hubby nak lawat kakak dia yg keje kat sana...plan asal mak n abah ikut sama..tapi abah tak jadik sebab penat baru balik dari kursus n family kaklong still ada kat umah mak..so..tak dpt la diorg ikut kitaorg jalan2...duk langkawi adalah sangat azab dalam 2 hari 1 malam kitaorg kat sana...dalam berita tv3 ada bgtau suhu kat langkawi 35 darjah celcius....padan la panas giler tahap tak blh tahan duk dalam rumah pun...tapi apa2 pun keadaan...aktiviti shopping coklat tetap dijalankan...muahahaha....
Di Jeti Langkawi...nak balik dahhh...

Hari selasa tu kitaorg balik semula ke Perak..tapi sempat singgah ke Pulau Pinang pekena pasembor power kat Padang Kota Lama...tp mcm rasa pasembor tu tak mcm dulu2 dah..mcm dah tak power pun ada...hmmmm...nampaknye tak terubat la keteringinan nak makan pasembor yang rasa mcm dulu2 tu..:)...
pegi Penang..yeaahooo....

Hari rabu pulak daku, hubby n mak ke Lawin, Grik semula...ada urusan yang belum selesai kat sana...dekat je Lawin tu ngan Kuala Kangsar..dalam 40 min kot...lepas zohor baru la kitaorg bergerak balik ke Kuantan...highway mcm biasa jammed tahap para2 sakura dan sangat membosan kan...bayangkan le dari kuala kangsar ke tg malim kitaorg amek masa 3 jam untuk sampai...apa kes kan..kalo trafik normal 1 jam 30 minit je sepatutnya masa perjalanan....last2 kitaorg ikut jalan biasa jugak..laju je trafik...hehehehe....

Sepanjang cuti banyak la daku snap gambo2 anak2 buah daku yang cute mute tu...cuma abang fateh je takde..dia sekolah...huhuhu..rindu kat abang fateh...
Anak-anak buah ku...

Kalo dpt cuti panjang mcm ni lagi kan best...bila la agaknye...:(...:D

Oklah..itu sahaja coretan untuk kali ni...daaaa.....berusahalah kalian...janjikan...