Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Jul 29, 2011

tumpang..tumpang..!!!

sori..nak tumpang announce pasal promo PB corset kat sini jugak..takut ada yang tak sempat baca kat blog bisnes

sekarang sedang berlangsung jualan PROMO RAYA + REBATE RM150 !!!! akan tamat lagi 3 hari....hohohoho...

detail cerita boleh baca kat sini ye...

thanx all sudi layanzzzz.....:D

demi wazif ..part 2

eh eh..tiba2 ada sambungan pulak kan..ngada betul ibu wazif ni...

alhamdulillah..syukur ke hadrat Ilahi...tujuan asal buat side income memang niat nak prepare the best untuk masa sekarang and masa depan wazif..dan alhamdulillah sikit2 doa daku tu dimakbulkan...dan sikit2 usaha dan impian daku dipermudahkan Allah...

alhamdulilah this time tercapai satu lagi impian nak prepare saving untuk masa depan wazif si bulat...:)

ingat tak dulu entry daku sebelum bersalin...boleh baca sini kalau dah lupa2 tu..:)..

so daku paste sebahagian dari entry tu kat sini yang nak relate dengan entry kali ni...

"Tahun depan :
1. set lepas bersalin dan phytonatal--> beli lepas baby umur 2 minggu kot..atas nasihat bidan n nurse
2. stroller --> mahal..huhuhu...next year baru beli kot...brand pilihan dah ada dah..hahaha..
3. car seat --> pun sama..next year baru beli...insya allah
4. daftar insurans baby--> next year jugak..lepas baby umur 3 bulan...:)
5. bukak akaun bank,tabung haji, asb,etc untuk baby--> lepas pantang next year jugak...excited nye..:)
6. bajet keluarga 2011 --> hahaha...dah plan tapi akan dilaksanakan bermula Januari 2011...hahaha..."

ok..alhamdulillah semua perancangan untuk 'tahun depan' which mean tahun ni la kan...100% dah terlaksana...

untuk plan no. 5 tu, alhamdulillah habis je pantang hari tu dah ngengada pegi ke maybank n bukak akaun yippie untuk wazif..gatal sebenarnye nak dapat tabung yippie tu kan..hahahha

then untuk tabung haji n ASB memang tak buat2 lagi...sebab belum cukup umur masa tu...tapi baru hari ni masuk akaun yippie wazif n buat kira2 n jumlah saving dia dalam tu dah cukup dah nak beli public gold...waaa....terus daku contact member yang jadik agent public gold n terus uruskan pembelian...hehhehe..
gambo kat atas tu amek dari website public gold...daku nye next week sampai..insya allah...

alhamdulillah..saving wazif untuk masa depan dia..as passive income dia dah berjaya daku sediakan..syukur sangat2 pada allah...yang selebihnya kat yippie tu simpan aje la kat situ untuk emergency...kalo seme convert kang payah pulak nak keluarkan kalo ada emergency untuk wazif kan..:)

jom la korang..kalau ada simpanan dalam bentuk wang ringgit..convert la ke emas..lebih untung tau..:)...boleh contact member daku ni kat sini..apa2pun..syukur pada rezeki dari Allah untuk daku dan keluarga..:)

please meet wazif's frens...

rasanya tak penah dalam entry2 sebelum ni daku expose sape kawan2 wazif kan..so this time nak perkenalkan...hehehhee...
yang baju biru tu kakak lisa namanya...yang baju pink tu kakak naza namanya...dua2 ni umur 3 tahun...hehehe...tiap2 pagi kakak lisa akan jemput wazif dari kete..pintu kete pun dia tolong bukakkan untuk wazif...beg baju wazif kakak lisa jugak tolong angkut masuk dalam umah..cuma beg susu je dia tak larat..berat..hehehhehe...

bila petang...kakak naza n kakak lisa tolong hantar wazif ke pintu kete...kakak naza pandai main ngan wazif...kalo wazif dengar suara kakak naza dari jauh..dah tergedik2 dah wazif senyum sampai telinga..haishhh...

lihatlah kegembiraan wazif bersama kawan2 dia...hehehhe..alhamdulillah dapat kak ita, pengasuh wazif yang sangat bertanggungjawab and tak lokek ilmu tentang cara2 jaga anak...:)..wazif diajar panggil pengasuh dia ni sebagai 'mak'

1st time wazif tengok 'mak' pakai tudung..so dia tengah menggaru2 kepala yang tak gatal sambil fikir sape la depan aku nih..hehehhehe...lepas kak ita bukak tudung baru dia nak senyum2 malu...hahahaha...

Jul 28, 2011

mari bermain dengan wazif...

yeaa...semalam dapat spend banyak masa gurau senda dengan wazif..dan paling best keje umah ayah setelkan..lalalalalala....:D..itu adalah sebagai gantian ayah nak pegi main futsal malam semalam..hahahah...

so, masa yang terluang daku isikan dengan memerap dengan wazif dari petang balik keje tu sampai la dia tetrido malam tu...seronok sangat...

video

style wazif ni..kalau dia rindu sangat kat ibu dia..dia akan merengek nak suh ibu dia dukung...bukan nak main sangat pun kadang tu..tapi kalau ibu dia ni main sikit2...boleh dia gelak mengekek..memang pandai amek hati la wazif nih...tp jangan sesekali blah la dari dia pegi tempat lain..terus dia stop main kalo tengah main sorang2 sebelah daku tu n menjerit terus...hahahahaha...

so petuanya lepas ni kene biar dia rindu2an dulu kat daku..baru daku pegi kat dia n main2.golek2..baring2..timang2...then bila dia dah gelak mengekek...lepas tu sumbat susu or air masak..kompem nak tido...kih..kih..kih..kalau taknak tido pun dia akan bergolek2 sorang2..main sorang2...then tido sendiri...tapi syaratnya daku kene baring jugak kat situ sama ada join dia main or buat keje sendiri...hehehehe...

video

video ni ialah beberapa minit sebelum dia zzzZZZZzzzz....sesi mengetest suara...:D

Jul 27, 2011

ini kisah mereka...

kali ni nak cite sket pasal 2 orang bisnes partner daku ni...kitaorg ni dalam team yang sama....daku buat entry ni sebab daku admirer perjalanan bisnes diorg sejak dari mula join..dari segi semangat tu..memang daku salute n terharu...

Bisnes partner daku yang ini namanya Faezah....dia ni officemate daku...lain bahagian lain skop kerja....perjalanan pertama Faezah dalam dunia Premium Beautiful ialah sebagai pengguna corset....Faezah pakai dah lama dari daku..dulu dia masuk keje daku salah seorang panel yang interview tau...masa mula2 masuk keje..faezah ni kategori wanita 'sihat'...tapi lepas beberapa bulan..daku konpius macam mana dia boleh jadik sangat slim...slim dari daku yang tak berapa nak slim dulu....korek punya korek rupanya dia pakai corset PB..tapi daku bukan nak cite lebih2 pasal kejayaan dia pakai ni...kita pegi pada topik sebenar ye...

suatu hari ni..Faezah msg daku tanya pasal bisnes....masa tu daku baru sebulan join bisnes ni...Faezah berminat nak tau sebab dia pun pakai jugak..so dia rasa kalau dah pakai tapi tak buat bisnes...adalah satu kerugian pada diri dia...sebab dah terang dan nyata dia adalah pengguna PB yang berjaya mendapat kesan yang maksimum...in term of loosing her weight la....semua orang boleh nampak tu...:)

after present marketing plan pada Faezah...dia tak terus join pun...normal la kene serap dulu..fikir dulu..n baru bagi jawapan yes or no....tak kisah la tu...daku niat share sahaja peluang elok untuk meningkatkan keselesaan kewangan sape2 yang memerlukan....after a while...daku tanya semula faezah and faezah bagitau dia takde modal nak start up...tapi dia ada semangat nak join jugak sebagai ahli dan bermula dari bawah..meaning bermula sikit2....pada daku it is ok..selagi ada semangat nak buat bisnes, selagi tu boleh hidup dalam bidang ni dan boleh dijadikan backup pada sumber kewangan kita....

dan daku salute dengan sifat yang ada dalam diri faezah....dia rajin belajar, bertanya dan ambil risiko....faezah bermula dengan sorang customer yang pada awalnya setuju nak beli corset dengan dia...kemudian corset tu dipulangkan balik dengan alasan kesihatan tidak mengizinkan untuk customer tu pakai...pelik tak pelik tp itulah yg berlaku...kalau daku la...memang sedih giler barang yang kita dah jual..orang pulangkan balik tanpa alasan yang kukuh...and takde silap kat mana2 pun barang tu...tapi semangat faezah kental...dia jadikan perkara ni sebagai cabaran untuk dia lebih kuat n tabah dalam bidang ni...dia let go semua perasaan sedih tu n alhamdulillah tak lama lepas tu faezah berjaya dapatkan lagi customers...bukan sorang tapi 2 orang....dan bermula dari tu nama dia dah dikenali di alam maya sebagai penjual corset PB....

sikit2 faezah kumpulkan simpanan yang ada...sikit2 dia kuarkan modal untuk menambah jualan...memang pada awal penglibatan, bonus faezah cuma ratusan ringgit sahaja...sebab modal yang dikeluarkan pun sikit2..maka bonus pun dapat sikit2 berdasarkan jualan...tapi itu bukan perkara besar yang boleh matikan semangat dia..sebab kunci dalam bisnes ni..'buat je berterusan..bulan ni tak dapat..buat untuk bulan depan pulak sampai dapat'...faezah genggam kata2 ni dengan erat...dengan usaha yang tak putus dan sentiasa rujuk..faezah akhirnya berjaya jugak mencukupkan sales beliau sehingga layak diberikan pangkat pertama dalam bisnes ni iaitu Sales Manager...dan alhamdulillah..dari ratusan ringgit je bonus dia pada bulan pertama join...insya allah awal ogos ni Faezah akan menggengam bonus ribuan ringgitnya yang pertama...ini adalah reward untuk usaha tanpa jemu faezah yang bermula dengan kisah sedih customer pertama dia....

pada daku, kalau la faezah putus asa selepas customer pertama dia pulangkan barang..mungkin impian dia nak capai income bisnes RM3K++ takkan tercapai..bila kita percaya pada rezeki Allah dan usaha tanpa jemu, insya allah dihujungnya nanti kejayaan kita nampak satu persatu muncul...daku memang salute dengan semangat yang ada dalam diri faezah ni...

semangat faezah ni membuktikan..'sape kata takde or tak cukup duit tak boleh berjaya dalam bisnes ni???'....kekangan untuk berjaya tu sebenarnya ada dalam diri sendiri je..nak dengan taknak buat bersungguh2 je...faezah dah buktikan pun....:)

partner daku yang ni pulak namanya norimah...kisah norimah join ni pun panjang jugak...rezeki daku agaknya Allah nak uji dengan history mendapat rakan niaga yang bermacam2...tapi itu bukan mematahkan lagi semangat...tapi daku jadikan motivasi untuk buat lebih lagi...:)...thanx Allah sayangkan daku dengan cara ni..:)

Norimah ni sebenarnya adik kepada ex-housemate daku dulu masa mula2 daku  bekerja...daku penah pegi rumah mak norimah tapi masa tu memang tak kenal norimah nih...asalnya daku present marketing plan pada kakak norimah a.k.a ex-housmate daku tu...tapi sedih...impian kakak dia nak bantu kewangan suami dan keluarga musnah macam tu je sebab suami dia tak izinkan...disebabkan semangat kakak norimah ni kuat nak berbisnes..sebab dia boleh nampak bisnes ni ada jaminan...dia galakkan norimah untuk jalankan bisnes ni untuk dia...dalam kata lain dia nak buktikan pada suami dia yang bisnes ni bukan mengarut..

dan norimah sendiri...dari tak tau apa2..demi untuk sambung perjuangan kakak dia dalam bisnes ni..dia ambil sebagai satu cabaran..semangat dia tinggi n cekal jugak...permulaan join bisnes...norimah dah berjaya buat sales pada 2 orang customers..kemudian bertambah lagi dan dalam masa 2 minggu join..dah 6 set norimah jual corset...untuk ahli baru masuk yang masih banyak ilmu perlu dipelajari..daku salute dengan semangat norimah nak belajar in advance daripada blog2 n bertanya...pada pendapat daku, 6 orang customers dalam masa 2 minggu tu satu pencapaian yang tinggi untuk orang baru...bulan pertama join..alhamdulillah..bonus ribuan ringgit pertama dia dah kecapi...pangkat sebagai Sales Manager macam faezah tu pun dia dah dapat..:)

pada daku, kenapa faezah dan norimah boleh berjaya dengan cepat walaupun ada banyak dugaaan dan cabaran sepanjang diorg terlibat dalam bisnes ni ialah :

- cekal dan bulat hati dengan pemimpin --> tak bantah apa yang daku advice suruh buat
- 'follow', 'duplicate' pemimpin --> apa yang daku buat dekat blog n fb diorg duplicate sebijik2 + tambah kreativiti sendiri sikit2
- rujuk pemimpin --> bila ada soalan2 dari customer or keraguan pasal bisnes, pasal produk..diorg rajin sangat sms, ym daku..tak pandai2 ikut kepala sendiri
- bertindak --> diorg akan buat apa sahaja tindakan berdasarkan apa yang daku advice...takde lengah2..takde malas2...takde sikit pun alasan walaupun daku tau masing2 ada kekangan tapi diorg bagi komitmen 100% pada daku

memang bila ada 4 ciri2 ni...insya allah...boleh berjaya dengan cepat dalam bisnes nih...duduk la ceruk mana pun..takde sebab yang boleh menggagalkan kecuali kuasa Allah S.W.T...sebab apa yang CDM Hanis buat....CDM Maisarah buat...DSM Nurul buat..n daku buat....semua diorg buat jugak..mudah tak mudah buat bisnes ni....korang tengok la pada semangat faezah dan norimah ni ye...:)...dan insya allah..dengan bantuan hanis, mai n nurul..kitaorg akan gilap lagi bakat terpendam faezah n norimah untuk mereka sama2 berjaya dalam memimpin pulak kumpulan masing2...ciri2 bakal pemimpin yang hebat dah ada dalam diri faezah n norimah...dan insya allah mereka juga akan menjaga kumpulan masing2 dan memastikan semua ahli dalam team berjaya dapat seperti apa yang mereka juga dah berjaya...dan daku sendiri sangat2 happy sebab dah berjaya berikan kejayaan pertama kepada faezah dan norimah seperti apa yang daku dapat dulu...doakan kejayaan seterusnya bersama kumpulan kami ye...:)

berusahalah kalian..janjikan..:)

sayu hati...

semalam agak busy masa di rumah...

balik opis terus ambil wazif..then sampai rumah terus letak wazif dalam walker...sambil tunggu hubby mandi daku uruskan hal rumah...then daku pulak mandi...wazif duk la dlm walker ke hulu ke hilir explore satu rumah...main sorang2 dia je...

dalam kul 6.30ptg keluar semula pegi pasar malam beli durian and bahan mentah untuk masak bubur nasi wazif....

sampai rumah dah nak magrib..letak wazif atas playmat dia..dia main sorang sambil kitaorg buat la apa yang patut...

selesai masak bubur nasik wazif untuk esok nye menu...daku iron baju pulak..hubby tunggu wazif depan tv...

then siap semua keje yang wajib...daku online fb and balas emel..spent time untuk bisnes sekejap sebelum tido..setel semua urusan baru pegi kat wazif.....

tiba2 hati rasa macam sayu je bila tengok muka wazif yang tengah sedap tido tu...tak tau kenapa...terdetik tiba2...rasa nak mengalir air mata pun ada...:(....

mungkin sebab semalam daku tak banyak gurau senda dengan dia...selalu hari2 daku spent masa at least setengah jam untuk main ngan dia dulu sebelum dia tido tu..bagi gelak2 mengekek dulu..baru daku buat semua keje2 lain..

tapi semalam tak tau kenapa takde masa untuk wazif...rasa bersalah pulak...sian anak ibu...hari ni ibu ganti ye sayang....kita main puas2...:)

Jul 25, 2011

join PLKN

muahahahahahha....

baru2 ni daku train wazif untuk jadik peserta PLKN yang berjaya..ye la..nanti lepas SPM kan kene join PLKN sementara tunggu nak masuk IPTA/IPTS...so better train wazif dari awal so that nanti dia tak culture shock dengan aktiviti lasak askar2 nih..boleh..????

video

ada video yang lebih jauh track dia kene crawling tu..tapi kang blogspot band pulak upload video saiz beso tu...

ni antara perkembangan wazif bila dah jejak umur 8 bulan ni...banyak lagi perkembangan lain...antaranya...
nak tumbuh gigi dah..yeaaa....tu doktor tengah tengok semua gusi2 dia yang dah start bengkak..atas and bawah doktor kata...huhuhu..jangan la wazif meragam tak selesa ke apa ke..

dah makin expert guna walker..walker rasmi dia dah hantar ke umah pengasuh..so ni pinjam walker sepupu dia..heheh..habis dah satu umah dia explore...kalo terlepas pandang memang sampai ke dapur la jawabnya...kalau dah kat dapur tu memang macam atuk kata la..tolong ibu kemas laci...hahahha..

habit me-landingkan kaki kat mana2 saja while berangan nak tido or masa tengah menyusu..dalam car seat pun jadi nak oiii....

dalam kete dah tak boleh duduk diam2..melasak aje kejenye...penat ibu wehhhh...last2 biar aje dia buat apa yang dia suka..pueh hati dua2 orang...hahahhaha...

bab makan pulak dah taknak cereal..dah mula suka nak makan nasik betul...so semalam daku try masak nasik + ikan bilis...banyak la dia makan..cuma kene suap guna jari..pakai sudu dia tutup mulut rapat2...huhuhu..hari ni bekalkan ke umah pengasuh nasik+ayam+brocoli..harap2 la wazif mamam banyak jugak..

oklah..later cite lagi ye..daaa....:)

Jul 23, 2011

bapak2 sila bertenang..!!!

hmm..tadi daku login fb..n ternampak status kat fb dia...terus terdetik rasa bersyukur dalam hati sebab tidak meletakkan hubby tersayang dalam keadaan ini...

nampaknye bahang shopping raya dah start...n start jugaklah sang ayah or sang ibu or kedua2nya pening dengan bajet raya..dan juga kalau korang nak tau sape2 anak yang nak masuk IPTA...lagi terasa bahangnye sebab lepas 4 hari beraya ada pendaftaran di seluruh IPTA di Malaysia...

just imagine belanja raya bukan sikit2 punya belanja..start dari nak puasa pun kita dah spend satu amount kan...sehari sebelum puasa kita dah start shopping bahan2 mentah untuk 1 minggu - 2 minggu awal puasa...then dah tengah2 bulan puasa...shopping bahan nak buat kuih raya pulak...kat sini mungkin dah berhabis RM500 - RM600

bagi yg tak buat sendiri..spend a budget untuk order kuih raya dari kawan2, online, kedai2 feveret...belum masuk lagi shopping or order langsir nak tukar..at least kat ruang tamu kalau taknak tukar satu rumah..and untuk rumah mak sendiri or mak mertua..or kalau tak pun shopping raya untuk mak n ayah macam baju raya/kasut raya/handbag raya/tali pinggang raya/wallet raya/macam2 la yang boleh diberikan pada parent masing2 sebagai semangat nak sambut raya dengan meriah n gembira kan...kat sini rasa2nya boleh berhabis lagi dalam RM1000

then belum habis lagi, duit raya jangan lupa..at least untuk anak2 sendiri kene spend n terus masuk dalam akaun diorg..untuk anak2 buah lagi..cousin2 yang kecik2 tu...kesian tau budak2 kalau kita tak bagi duit raya..dah la setahun sekali baru dapat berkumpul kat kampung jumpa atuk nenek sambil beraya dengan semua sanak saudara...just imagine kalau anak sorang + anak buah 5 org + cousin yang kecik2 ada at least 5 org...mau berhabis dekat RM500-RM600 gak nih...

besar ke tak besar belanja hanya untuk raya sahaja...anak2 memang tak faham..tapi mak bapak yang kene sediakan belanja ni memang pening..confirm punya...

then pasal nak hantar anak daftar IPTA lepas 4 hari beraya..daku kompem..untuk persediaan nak masuk IPTA ni..kurang2 RM4000 - RM5000 kene ada awal2...yuran kene bayar dulu sebelum datang..tunjuk resit je nanti kat kaunter...yuran tu pun dah makan RM2000++ tau...then nak sewa hotel utk penginapan sebelum ke hari register pada orang2 yg dari jauh..kalau dari sabah sarawak..tiket flight lagi...entah2 boleh cecah RM6000++ nih...

haiiii...kesian daku rasa dengan belanja hidup sekarang ni...bila total2 balik untuk raya tahun ni + anak2 yang nak register IPTA tu = hampir RM9000 kene keluar..WOWWWWW !!!!

ni belum lagi cite pasal belanja lepas raya pulak..gaji kalau nak raya dapat awal kan..so korang fikir sendiri la macam mana nak tanggung belanja hidup lepas raya tu...daku takyah cite la..kang seme orang makin stress...:)

kalau orang kaya..daku tak heran..diaorg pejam mata je bab2 kuar duit banyak nih..:(...tapi daku n kebanyakkan dari kita ni gaji cukup2 makan je...hmmm...macam mana ye...???

rasanya nak beraya pun tak happy...memang la kene belanja ikut kemampuan..tapi sedikit sebanyak tengok orang lain punye persiapan..confirm dalam hati ada jeles...kita manusia biasa...tak lari dari rasa iri hati tengok orang lain lebih...n dapat pulak anak2 yang pandai mengomen..tak ke sakit hati kalau nanti anak sendiri tanya komen baju raya dia sikit je dari cousin2 dia..dari kawan2 dia...budak2 ni cakap lepas je..diorg jujur..huhuhu...

itu baru budak kecik tu..mcm mana kalau anak kita yang nak masuk IPTA tu..takkan nak sediakan ala kadar jugak..dia nak masuk IPTA...kat sana lagi la macam2 gaya anak orang ada..

kalau kita malas nak berbuat sesuatu..memang kita akan cakap..'terima la apa yang ada..apa yang mampu'..tapi cuba imagine kalau kita berbuat sesuatu untuk senangkan kewangan dan ekonomi keluarga start dari sekarang..rasa2nya kita akan lebih gembira bila tengok muka keluarga dan anak2 lebih gembira dengan kesenangan yang disediakan...gembira keluarga..gembira lagi hidup kita...

tak suke ke tengok wajah anak2 dan suami senyum dengan pemberian kita yang diorang belum mintak tapi kita dah bagi..lebih bermakna dari kita bagi bila diorg banyak2 kali mintak dalam paksaan..betul tak..???..huhuhu...

just imagine..kalau buat bisnes ni sekarang..bulan pertama join kompem dah dapat RM4500..simpan la...then masuk bulan kedua buat..takyah target tinggi la..target RM2000 cukup...dah total simpan RM7500...kalau nak kejar belanja anak nak masuk IPTA tadi..bulat2 gaji sampingan dari bisnes je dah boleh cover banyak..kuar sikit je dari gaji sekarang dalam RM1500 je...mana bagus kuar bulat2 gaji sendiri RM9000 or pakai gaji sampingan RM7500 tu..huhuhu...fikir2 ye...kalau yg takde nak antar anak, dah boleh guna untuk cover belanja hidup after raya kan..kan..kan..

apa2 pun..pilihan tetap ditangan korang..yang nak merubah keadaan kewangan keluarga korang ialah korang jugak..so tepuk dada tanya selera....daku hanya mampu share apa yang daku dah alami..:)...

yang belum habis ganti puasa..silalah struggle ye...good luck semua..hehehehe..daaa....berusahalah kalian..janjikan...

Jul 22, 2011

kenapa ye perlu?

Kenapa perlu buat bisnes ni???
Sebabbbb....

COMPANY
dah tersenarai di papan utama BSKL and masuk FORBES ASIA 4 tahun berturut2...then diiktiraf oleh Kementerian Perdagangan dalam Negeri,dan banyak lagi...


Tak perlu nak ada cable besar untuk berjaya dalam business ni....takde pilih kasih or pilih kroni untuk naik pangkat dalam bisnes ni...buat lebih, dapat lebih...

PRODUCT
Product dah tersedia..kita just jual aje..kualiti takyah cakap..baca je testimoni..dan lagi diiktiraf SUPER BRAND oleh pengguna, tak perlu lagi nak terkejar2 cari product yang nak dijual, kilang mana nak manufactured... everything dah tersedia. Selain corset premium beautiful, syarikat ada banyak lagi senarai produk..kalau rasa tak sesuai nak jual PB Corset..then boleh pilih produk2 lain tu jugak...mudah kan...


PLAN MARKETING
Tak perlu kerah otak untuk fikir cara pemasaran mcm mana yang nak buat..strategi bagai...bisnes ni dah sediakan plan marketing yang mudah dan flexible... mudah je nak ikut...nak follow...nak duplicate...And sistem yang digunakan ialah franchising system. Konsep Ganda Masa + Ganda Tenaga = Hasil Berganda-ganda

KEUNTUNGAN
Imagine Jual satu set Premium Beautiful yang berharga RM2K++ boleh dapat untung RM350++...sama macam jual Proton/Produa satu biji yang berharga RM20K++ ...tapi mana lebih mudah jual...yang harga RM2K or RM20K ??? untung sama...saiz barang pun dah nampak mana satu lebih handy n mudah nak tunjuk kat pembeli anytime anywhere...

Our bonus bermula from 21%-41% dari pangkat Sales Manager to Crown Diamond Manager, then we have SM Bonus, Car Fund Bonus, Wawasan Bonus and Bonus CDM Overriding.. and a lot more!! And total of 67%!! Banyak ke tak banyak benefits nye...???


And tak masuk lagi incentive trip FOC for the rest of your life!! semuanya company bagi... cuma nak amik atau tak sahaja! :)

TEAM
Dalam bisnes ni, perkara yang ditekankan sangat2 ialah TEAM WORK..memang sangat2 penting kerjasama antara leader dan rakan-rakan kongsi ni. Different group different plan marketing and of course different direction. Dan bonus pada group ni sebab kitaorg selling and promoting guna internet sahaja...dengan internet mudah nak expand seluas mana pun bisnes n marketing even ke luar negara...And Alhamdullilah it really work for us!..

Alhamdulillah team kami bernaung dibawah group B32, kalau cari kat tempat lain memang takkan jumpa ilmu macam di ajar di B32 ni...dan semestinya nak menuntut ilmi di kelas B32 ni ialah FREE OF CHARGE..!!!

Our team so far...ramai lagi takde masa ni..kalau ada semua harus tak cukup nak muat dalam pic..:)



Jul 21, 2011

bakal 8 bulan n rambut baru...

dah lama sangat tak bawak wazif potong rambut..rambut dia pun dah ngalahkan rambut ayah dia panjangnya...hehehhehe...n lagi sekarang musim panas sangat2..nak masuk ramadhan dah kan..so ingat nak botakkan terus kepala wazif...apa macam???tak boleh..tak boleh..nanti opah hantar SMS marah sebab rambut cucu dia dah dogol...ngeehehehhehe....

so semalam lepas amek wazif kat babysitter...terus amek ayah kat rumah pulak..then shoot ke kedai gunting rambut kat taman perumahan ni jugak...dulu2 masa baby ok lagi dia diam je kene cukur...sekarang ni memang payah...

video

ni trip pertama tau..lepas tu dia menjerit tak hengat punya...sebabnya dia panik bunyi mesin cukur tu plus dia memang tak suka lelaki asing duk pegang2 dia...

jenuh la daku pujuk n bawak round2 dalam kedai..tengok tv n main2 dulu..sambil tu ayah pulak gantikan tempat dia duk gunting rambut jugak..hahahaha...

setel rambut ayah..wazif amek tempat semula..kali ni pakai gunting je...n tokey buat keje laju semacam..memang ok la 2nd round wazif merengek sikit2 je...plus kitaorg mainkan video Gummy Bear kat dia..so fokus lari sekejap2 dari gunting n lelaki stranger itu...hehehhe...

tapi last2 tu merengek kuat macam 1st round tadi jugak..kejap aje la sbb keje dah nak siap...

haishh wazif ni..kang ibu gunting sendiri kat umah kang..rupa apa la pulak kan....hehehehe....

macam mana ni !!!!

hmmm...kadar kelasakan wazif tido sekarang ni tidak terbendung lagi tau...

semalam je tersepak kepala dia..padahal setengah jam sebelum tu memang elok dah letak dia kat sebelah daku...tup2 kaki terasa tersepak sesuatu masa nak straight kan kaki time tido..n terdengar bunyi wazif merengek...cari kat sebelah tak jumpa..rupa2nya merengek sebab tido terganggu dah kene sepak ngan ibu...arggghhhhh.....

sebelum tu pulak ayah kejut daku sebab wazif dah tido di tepian toto...lagi sikit nak tido atas lantai betul2 tepi pintu bilik air...arggghhhh lagi sekali....

segala pergerakan2 dia time tido ni memang wazif sendiri tak sedar.apatah lagi ibu dan ayah dia...sebab senyap2 aje..alih2 dah kat situ la..sana la..sini la...macam mana ni wehhhh....tolong la daku...takkan nak letak dia dalam baby cot lagi...tapii..ada kemungkinan jugak kan...time menyusu je angkat dia keluar..sebab dia still bangun every 2 hours untuk menyusu tau..huhuhuhu...

ni buktinye dia tido sangat lasak okkkkkk.....time ni kat depan tv lagi sebelum angkut masuk bilik...

nampak tak tilam kecik lapik kain pelekat tu..??asalnya dia atas tu elok je daku susun kiri kanan bantal peluk...alih2 daku check dah kat hujung tilam alas lantai tu....tension tau...

nak kata tak lena..tu dia..lene amat...hehehhe...daku snap gambo pun dia tak celik mata...padahal ada je flash...huhuhu....

closed up lagi sket...kadar diulit mimpu di tahap paling tinggi kot nih...apa pun tak sedar dah...tido atas lantai pun agaknya sedappp..sejuk aje...hehehhee...

hmmm...korang...cuba suggest apa patut daku buat...?letak dalam babycot dia semula ke erk...????

Jul 18, 2011

amek award n sambut besday

lepas busy2 seminggu berkampung kat melaka baru2 nih..terus chow ke KL dari melaka..abang ipar yang amek daku kat melaka...hubby takde dah balik kuantan ngan wazif sebelum tu..so diorg gerak ke kl hari yang sama tp dari kuantan la...

alhamdulillah..satu lagi pencapaian daku dalam berbisnes..sepatutnya award SM ni daku amek masa bulan Jun aritu..sebab sekarang daku dah naik pun ke pangkat SSM...tapi sebab daku ada hal lain yang tak boleh nak elak..so postpone ke bulan Julai la..alhamdulillah dapat jugak peluang naik pentas n terima award SM ni...berdebar jugak macam masa nak naik pentas amek degree dulu je rasa..takpe..next amek award SSM pulak tak le berdebar sangat kan...hehehhe...

With my mentor a.k.a great leaders

Me with CDM Hanis Haizi

Me with CDM Maisarah Ibrahim

Me with DSM Nurul Aini Ismail

disebabkan event ni event grand kan..so preparation pun kene la grand jugak...daku yang tak minat nak make over muka, terpaksa la make over jugak..tapi bukan sendiri buat la..semestinya hire service terbaek dari Lin Natural beauty...elok pulak daku memang jenis tak suka make-up yang 'over' n tebal sangat..so sangat sesuai la daku amek service dari Lin ni..memang puas hati sebab hasilnya memang seperti yang daku expect...thanx to Lin...next time boleh amek khidmat dia lagi...

sepanjang event, wazif di jaga oleh kakak daku....dan elok pulak mak daku pun baru jugak sampai dari perak...dan lagi best sehari sebelum tu besday anak kedua kakak daku si mariah tu..so malam tu kitaorg sambut di JM Bariani House n main boling adik beradik..hehehhee...
birthday girl with makngah


jalan2 melaka...

lama dah tinggalkan blog ni..busy tau dengan sukan staf..seminggu berkampung kat Melaka...so arini daku ganti balik hari2 lain yg tak update blog tu ye...hehehhe...

Dis year daku join semula sukan staf...dah setahun lebih tinggalkan bidang ni..sebab bersalin je..bukan sebab keciwa tiap2 tahun tak menang pingat.muahahha...ada apa sangat la pingat tu kan...yg penting pengalaman..ni ayat2 seorang amatur ye..muahahhaha...

1st day di melaka aritu kitaorg check in di ayer keroh country resort..then terus ke restoran naiman untuk lunch...lauk dah banyak habis sebab kitaorg sampai kul 2 lebih dah..tapi sebab lapar..ngap je la apa yg ada...

then sambung perjalanan ke jusco berhadapan melaka mall tu.sbb nak beli susu wazif n toiletries daku..sengaja tak bawak malas nak berat2 beg..hehehhe...

wazif sepanjang jalan dari kuantan nak sampai melaka...alhamdulillah sangat2 behave...2 kali menyusu n dua kali tido...perjalanan 4 jam pun tak rasa sebab 1st time daku guna laluan kuantan - tangkak - melaka ni..so view baru..tak bosan la..:)
lepas kuar jusco terus balik hotel..nak solat, rest n daku ada keje opis nak kene setelkan urgent..huhuhu...nasib la hubby bawak laptop..boleh jugak menumpang kasih...wazif time ni dah taknak tido..so dia bergolek2 main sorang2 kat sebelah daku...

malam pulak kitaorg chow ke Umbai pekena seafood di Restoran terapung dia...bestttt...sedappp....:)

balik hotel semula..si bulat tido dah..so boleh la daku on projek makan durian..lama dah tunggu budak tu lena..hahahha...kalau tak kesian nnt tengok mulut dia macam mengunyah...hati ibu lembut nih..hehhehe...sempat tadi beli kat jusco..muahaha..nama pun 'hantu durian' kan..mana mampu menahan godaan...muahahaha...

2nd day daku ada training boling di MIBC...so pagi2 tu dah kuar..nasib la wazif pun bangun awal...takde la daku susah nak kejut2kan dia...breakfast dulu kat cafe hotel..then baru shoot ke pusat boling tu..
lupa nak bgtau..hari kedua ni kitaorg dah check out n check in pulak kat Hotel Permaisuri..sebabnya hotel ni 5 minit je nak sampai ke tempat boling tu..so senang la nanti ibu boleh drive sorang2 kalau ada game..ayah n wazif boleh lepak kat bilik je...:)

malam hari kedua ni kitaorg lunch kat satu food court ni..dari tepi jalan nampak meriah menu2 dia..terpampang kat depan kedai..ayah la terliur..ibu ok je..muahahaha...tapi rasanya biasa2 je...tak menepati citarasa kitaorg pun..tertipu ngan gambo...:(...

hari ketiga..pagi2 lagi daku dah ada training lagi..lepas habis training terus kitaorg gerak ke Putrajaya..sebab ayah nak survey tempat dia nak mesyuarat esoknya..sempat la daku singgah Alamanda n shopping sket..hehehhe...

then setel urusan di Putrajaya..terus balik ke Melaka semula sebab malam tu dah ada 'date' ngan ex-housemate masa kat unimas dulu...dinner kat umah dia malam tu..bestttt...ada nasi berlauk, ada spagheti..yang paling tak tahan..durian pun ada...daku belasah sebijik durian sorang2...hubby takat rasa2 je...muahahahhaa....

game daku start pada hari keempat di melaka..pagi2 tu hubby pegi putrajaya dulu..so daku jaga wazif di bilik hotel je..then kawan daku amek kitaorg kat hotel bawak ke MIBC...sementara daku main, kawan daku tolong babysit wazif sementara tunggu ayah sampai dari Putrajaya...

esoknya ayah n wazif balik Kuantan, ibu tinggal la kat Melaka sebab game ibu habis hari Jumaat..huhuhu..sedih tau...nasib la wazif behave sangat2 sepanjang perjalanan balik Kuantan tu..alhamdullillah...:)

Jul 8, 2011

di mana kita???

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : "Ketahuilah sesungguhnya sembilan bahagian rezeki itu adalah di dalam perniagaan." 

dan lagi, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud : "Moga-moga Allah Ta'ala memelihara keselamatan orang mukmin yang merupakan seorang ahli perniagaan yang gigih di mana dia tidak menghiraukan jenis apakah pakaian yang di pakainya"


daku hanya nak kongsi...sebab rata2 di antara kita ni sebenarnya memang ada keinginan untuk merubah keadaan kewangan masing-masing..cuma bezanya, ada orang put full effort untuk mencapai keinginan tu..tapi ada yang masih berfikir..bersoal2..dan keliru2 lagi...

bagi yang bertindak cepat ikut peredaran masa, alhamdulillah..daku ucapkan syabas sebab Allah sendiri tak halang hamba-Nya mengejar dan berlumba-lumba dalam memantapkan rezeki sendiri atas niat yang baik...jadi kenapa kita masih nak ragu2, nak soal banyak dan nak kelirukan diri sendiri bila ada peluang baik muncul depan mata..

bila kita dalam keadaan macam ni, kita sebenarnya tak sedar bahawa peluang yang muncul tu mungkin sebenarnya datang dari Allah..sebab daku sure hari2 kita akan doa pada Allah untuk ke arah kehidupan keluarga yang lebih selesa dan sebagainya..dan macam mana Allah nak makbulkan tu..??? salah satunya ialah dengan membawa peluang besar tu ke depan mata kita...kalau tak pandai grab..memang akan melepas sampai bila..bila dah grab..pegang betul2 sebab itu jalannya untuk kita menuju ke arah hidup yang lebih selesa....

bukan daku nak ajak korang semua jadik seorang yang pentingkan duit dalam hidup..tapi cuba fikir betul2...dalam dunia ni kat negara mana yang tak perlu guna duit untuk meneruskan kehidupan..???

itu baru cakap soal kehidupan sendiri..belum lagi cakap hidup sebagai seorang muslimin dan muslimah...memang daku bukan orang yang alim n warak sangat nak cakap soal agama dan kehidupan..tapi at least dalam hati daku selalu terdetik..'kalau aku ada duit lebih, bestnye boleh sedekah tanpa rasa beban'..

tapi memang betul pun..kita ni kalau takde duit..sampai part orang mintak sedekah pun kita berkira...tapi cuba fikir kalau kita ada duit lebih yang Allah bagi melalui usaha kita buat bisnes, senang je rasa dalam hati nak bersedekah..dan alhamdulillah, ni bukan daku nak cakap besar...tapi nak share dan buka minda korang...3 bln daku buat bisnes, setiap bulan daku dah dapat sedekah pada tahfiz anak2 yatim...sebelum ni nak sedekah RM50 pun berkira...tapi Allah dah bukakan hati daku melalui bisnes nih...





daku aritu saje je letak status kat fb pasal angan2 kalau ada duit banyak nak buat apa...rupanya2 ramai di kalangan kita ni memang ada angan2 nak duit banyak..tapi angan2 tanpa usaha..tinggal angan2 je la..
18 yang komen..ramai tu..

and bila kita tau peluang yang muncul depan mata tu ialah peluang yang nak bawa kita ke arah kebaikan, bukan nak rosakkan kita lagi...kita grab la cepat2...sebab kita tak tau bila lagi peluang macam tu nak muncul..contoh terdekat la daku boleh bagi n semua orang boleh faham sebab semua kita ni angan2 sama je...iaitu bab nak perfect sambut raya...even orang kurang kemampuan pun ada keinginan macam ni..tu sebab kerajaan selalu buat sedekah baju raya, kuih raya, kasut raya, duit raya pada golongan-golongan ni sebab memang diorang takkan mampu nak capai angan2 diorang tu kalau kerajaan tak tolong...tapi apa pulak kes dengan orang yang mampu macam kita ni..????tepuk dada tanya selera....

dan contoh yang daku boleh compare la dengan perangai orang kita ni..ni daku dapat info dari kawan yang keje bank, bukan daku create sendiri ye...rata2 orang kita ni..bila nak raya...sanggup pegi buat loan dekat bank...and golongan yang paling ramai buat loan ni ialah kaum lelaki..serius cakap nih..tapi sebab apa diorg buat loan tu..sebab diorg nak puaskan hari isteri tersayang..ialah isteri dah bagi list awal2 dah..'raya nanti ayang nak tukar sofa, tukar langsir, cat rumah, besarkan dapur'..itu baru bab rumah...bab baju raya pulak...'ayang dah book 4 helai baju kat butik ni, baju anak2 pun sama nak sedondon..beli kat butik ni jugak..'...duit raya lak lain cite..pening..pening kan...??

so, boleh nampak kan kenapa lelaki terpaksa buat loan untuk raya je...sebab gaji sendiri tak cukup and tak sampai hati nak kata tak boleh dengan isteri dan anak2..suami kita sayang kita..tapi kita???pernah tak kita fikir semua permintaan kita tu boleh buat suami kita stress memanjang...memang diorg tak tunjuk tapi itu realiti..tanya la mana2 lelaki yang ada bini demand macam ni...:)..

kalau kita rasa kita nak mintak lebih2 macam ni, kenapa tidak kita yang usaha ke arah mendapatkan duit untuk puaskan hati kita...rasa2nya suami lagi sayang kita kalau kita pandai cari duit n ringankan beban dia..bukan tambahkan beban dia...untung2 bila ada perkara emergency, kita boleh bantu suami pulak..sebab sebelum2 ni suami banyak bantu nak puaskan hati kita kan...tepuk dada lagi n tanya selera...


dan bila kita dah buat bisnes...bukan setakat kita boleh senangkan perbelanjaan keluarga, bersedekah, shopping suka2 ati...tapi juga kita boleh besarkan lagi impian dan angan2 kita yang sebelum ni kita tak penah fikir boleh buat...ye la duit kekang..semua benda nak kene catu..so sekarang bila dah ada peluang untuk besarkan income, apa salahnya pasang semula angan2 tu..insya allah dengan usaha kita yang ikhlas n berterusan, tak mustahil angan2 tu akan jadi kenyataan....tengok je la wanita2 yang dah lama join buat bisnes ni..diorang start dengan angan2 jugak..tapi sekarang diorg dah mula menikmatinya...
CDM Hanis haizi




CDM Maisarah
DSM Nurul


ini baru daku share gambar2 diorg pergi traveling luar negara..and yang paling utama it is FREE..100% tanggung by company..company mana suka nak bagi staf2 dia peluang melancong ke luar negara free 3 kali setahun..cuba bagitau...hehehhe..kalau bisnes ni tipu..takkan la 19 tahun dah wujud kat malaysia...takkan la KPDNKK buat bodoh je kan kalau bisnes ni tak betul..so kalau korang rasa ini peluang yang baik untuk merubah keadaan kewangan masing2 + peluang besar untuk menikmati ganjaran2 hebat dari company...kenapa tunggu lagi...seperti yang daku dah cakap tadi..peluang hebat takkan datang banyak kali betul2 depan mata kita...so takyah la fikir banyak sangat..takyah la duk keliru situ keliru sana...just grab peluang keemasan ni and jadi macam diorang....

daku pun tengah usaha nak capai macam apa yang diorg dah capai..alhamdulillah dah 3 bulan join..sikit2 pencapaian yang daku dapat dah nak ke arah pencapaian2 yang Hanis, Mai n Nurul dah kecapi..alhamdulillah sangat2...diorang banyak membantu n tak lokek ilmu...

kalau korang serius nak berubah..daku boleh tolong tunjukkan jalannya...yang penting ada keinginan..bila ada keinginan insya allah semua boleh jadi...betul..tak tipu...tepuk dada..tanya selera...:)

and sebelum mengakhiri entry, daku nak share..peluang nak dapat RM4,500 untuk buat duit raya telah dibuka..sape2 yang join bisnes bulan July ni...memang kompem 10-12 august ni duit masuk akaun...

permintaan PB corset takyah nak risau..memang demand tengah naik..bisnes partner daku di Seremban baru join seminggu dah dapat jual 6 sets..pada daku itu pencapaian yang sangat memberangsangkan sebab daku target sebulan 1 set je kalau ahli2 baru..tapi nampaknya memang bisnes ni senang nak buat n just ikut je apa leader ajar..kompem jadi...buktinya pada bisnes partner daku di Seremban tu la..alhamdulillah..syukur sangat pada Allah sebab murahkan rezeki kami sekumpulan...:)

tak pandai ???...semua orang bermula dengan tak pandai..tapi kita ada leader...ada kelas...semua boleh belajar bila ada keinginan kan..:)...nombor '1000 takkan muncul kalau tak mula dengan nombor 1'....'huruf Z takkan muncul kalau takde huruf A'....'orang yang berani ambil langkah pertama n tanggung risiko adalah orang yang berjaya di akhirnya'....tepuk dada tanya selera...

hmm...fikir2kanlah...daku sentiasa ada untuk membantu...:)...berusahalah kalian..janjikan..

Jul 6, 2011

hantu..????

hmm..seram tak tajuk tu..???

tak pun..sebab bukan nak cite pasal hantu 'ghost' tu..tapi nak cite pasal diri sendiri yang dah layak amek semula jawatan sebagai 'hantu durian'..muahahahha...

tahun lepas..jawatan tu terpaksan dilepaskan sebab pregnant si bulat...

ada  jugak cubaan nak kekalkan jawatan yang disandang tapi baru makan 2 ulas..balik umah muntak monggek tahap kuar hasil hijau2 lagi..then kene amek MC 2 hari..keh..keh..keh..

so tahun lepas adalah tahun merana sebab tengok je orang besalah makan berulas2 durian..huhuhu...azab okayyyy....

tahun ni ialah tahun membalas dendam..muahahaha..(gelak hantu)..

dah banyak kali dah aktiviti membelasah isi durian dilakukan..antaranya...jeng..jeng.jeng..

dengan opis mate...time orang laki gi semayang jumaat..kitaorg gi 'semayang' kat gerai durian..muahahha...

dan lagi...


ada lagii...

dengan hubby lak masa on the way ke kl..dah penah masukkan gambo ni dalam entry sebelum ni..hehehe...


dan yang paling latest ialah semalam..ngehehehehe...hubby siap2 simpan isi durian dalam bekas..daku tinggal nak makan aje..hahahaha..


ni hasilnya..untuk malam tadi je..malam ni belum kira lagi..hahhaha...
hmm...sambil makan..si bulat kene tinggal kat bawah..main sorang2 je dia..kesian..ibu sibuk ngadap makanan bestttt....:)


hmmmm...tak sabar nak abiskan training boling petang ni..nak balik cepat2 n ngadap lagi untuk 2nd round...lalalalalala...



Jul 4, 2011

wazif..wazif..

sejak masuk 7 bulan umur dia sekarang ni..daku dah terasa macam wazif ni dah jadik anak bujang dah..:((..sedihnya..ada ke ubat bagi baby kekal baby sampai tempoh yang kita nak..muahahahhaa...

apa yg daku perasan sejak 2 menjak ni..dia dah pandai buat2 meragam..nak2 bila nampak daku lalu lalang dari jauh tapi tak jugak pegi2 dekat dia and dukung dia..even masa tu dia atas riba ayah dia..hmmmm..penat la macam ni..selalu daku kalau nak lalu lalang tpt2 yang bakal dia nampak..memang kene lari cepat2 or menyelinap terus...kalo tak..tak jadi keje lepas tu..hehehe..:)

then gaya tido pun dah ala2 sepupu2 dia kat kl nun..beralih2..telentang la..telungkup la..hahahaha....semalam jenuh betulkan..balik dia telungkup kan semula badan dia..gaya feveret dia buat masa ni agaknye...

sekarang suap makanan kat dia sambil dia main dalam walker...walker tu statik la tapinya...sambil dia tengok tv..

pasal video gummy bear..sejak dia umur 3 bulan lebih dia dah tunjuk minat kat video ni..kalau mengamuk je..daku akan pasang video ni..memang kompem diam..senyap n tekun menonton..lepas abis terus ngamuk semula..muahahhaa...tengok je la video kat bawah ni..haishhh...
video

and semalam..ayah nak buat keje electrical sket kat umah..so ada bunyi2 bising drill dinding..n ibu pulak ada job kat kuantan pasal bisnes..so ibu angkut la sekali wazif jumpa client ibu..then nak balik tu ayah kata tak siap lagi keje..kene lepak la dulu kat mana2..time tu pulak wazif tido..so ibu terus ke taman gelora..cari parking tepi laut..sambil layan KFC..sambil tengok pemandangan air laut...huhuhu..bila la nak ajar wazif pijak pasir pantai lak kan...ehehhehe..:)
seminggu lepas kesian dekat wazif...dia diserang selsema n jangkitan mulut...ibu panik n sedih sebab babysitter yang call...dari hari ahad lepas dah perasan yang wazif taknak menyusu macam biasa..bila letak je puting dia lepas kan..tp dia lapar...then isnin tu ibu bawak pegi klinik amek ubat selsema wazif..tp lupa pasal hal dia taknak menyusu tu..memang ibu rasa ralat sangat...kesian anak ibu...

tapi alhamdulillah now dah baik dah..dia pun dah kuat menyusu semula dah..cuma bab makan tu je dia masih taknak..tak tau la kenapa dia mmg tak suka makan..takkan nak bagi makanan pepejal mcm org dewasa nye kot..haiishhhh..part tu mmg ibu masih lg pening tak tau nak buat cara mana lagi..ada ke sape2 nak share pengalaman korang kalau ada baby yang taknak makan nih...?..:(((