Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Oct 19, 2010

apa yang belum di-prepare...huhuhu

fuuhh...dah nak masuk 34 weeks ni terasa makin hebat dugaan mengandung...terutamanya nak membawa badan ke hulu dan ke hilir la...sungguh mencabar dengan berat perut yang semakin terasa...macam mana la orang yang pregnant kembar tu kan..besar lagi pahala diorang agaknya...:D...tahap kesihatan daku dah start on and off semula..

so, apa yang daku n hubby dah sediakan untuk menanti kehadiran baby kitaorg...huhuhu...dalam tak sihat tu sempat juga curi2 masa ber-shopping...maklumla..shopping kan treatment paling baik untuk apa2 sakit..hehehe...barang-barang baby kitaorg beli kat merata2 tempat...kat kuantan ada, kl pun ada..ikut la mana shopping complex yang sempat di terjah pada masa tahap kesihatan daku mengizinkan...

yang terbaru ialah kitaorg terjah kedai twin baby di Kuantan, jalan2 kat bahagian baby dalam parkson ECM n masuk jugak Modernmum..tapi takde pun beli apa2...hahaha..just nak survey2 harga sahaja sebab bajet belum mencukupi untuk meneruskan aktiviti shopping sakan..hahaha...

ok..ni antara perkara2 yang kitaorg belum lagi selesaikan..huhuhu..bila agaknye ye...ke ada sape2 nak kasik as hadiah..hahaha...

Tahun ni:
1. disposable diaper --> belum order dari supplier...hahaha
2. maternity pad --> akan beli next month..kat klinik Dr Radibah je...:)
3. gel gamat --> untuk sapu kat luka adik daku dah bagi, kene cari yang untuk minum pulak..next month jugak la..:)
4. duit untuk kos bersalin --> dah kuarkan dari ASB n simpan satu tempat yang senang nnt hubby nak uruskan..huhuhu..alhamdulillah
5. tiket flight --> takyah kot..sebab kakak ipar from langkawi yang akan teman daku sebelum parent daku balik haji...:)
6. daftar nursery --> belum lagi..sebab kaunter katanya bukak bulan Disember ni...huhuhu
7. nota serah tugas --> draft baru siap...belum tulis betul2 lagi sebab kalau boleh nak kurangkan senarai kerja yang perlu ditanggung oleh rakan seopis daku tu..sian dia nanti..hehehe...

Tahun depan :
1. set lepas bersalin dan phytonatal--> beli lepas baby umur 2 minggu kot..atas nasihat bidan n nurse
2. stroller --> mahal..huhuhu...next year baru beli kot...brand pilihan dah ada dah..hahaha..
3. car seat --> pun sama..next year baru beli...insya allah
4. daftar insurans baby--> next year jugak..lepas baby umur 3 bulan...:)
5. bukak akaun bank,tabung haji, asb,etc untuk baby--> lepas pantang next year jugak...excited nye..:)
6. bajet keluarga 2011 --> hahaha...dah plan tapi akan dilaksanakan bermula Januari 2011...hahaha...

uishhh..macam banyak je lagi bila dah list kan macam ni....

cuti hari sabtu baru2 ni daku n hubby sempat join kelas prenatal di Kuantan Specialist Center...bagus la kelas tu...dia ajar kita macam mana nak handle breast feeding n kaedah2 yang ibu2 bekerja boleh gunakan kalo still nak continue breastfeed bila dah start masuk opis...then diaorg ajar jugak cara mandi baby yang mana sampai habis kelas pun daku still tak rasa confident untuk mandikan baby nanti..sebab tengok gaya n teknik tangan nurse tu pegang baby tu..amatlah mencabar dan teknikal sungguh..huhuhu...

ohh..sebelum tu pada hari jumaat baru2 ni daku MC lagi...alang2 nak check tentang kesihatan daku..terus la kitaorg pegi ke klinik yang boleh scan 4D tu...kali ni dah boleh nampak muka baby...hehehe..tapi still tak berapa clear sebab baby main sorok2...tapi oklah sebab ada sekali tu baby senyum..n ada sekali tu pulak dia menguap..hahaha...

so..khamis ni nak skodeng baby lagi...tak sabar pulak rasanya...bila nak start kene check up sekali seminggu nih..hahaha...

oklah u all..belakang gua ada macam rasa sakit2..nak pi jalan2 sekejap...daaaa....

berusahalah kalian...janjikan..:D

2 comments:

Lin Elier said...

wow... bagus la planning u ols!

Rasa cam nak bby ajer.... (tp aku ku tahan dulu perasaan itu)

admie said...

hehehe..apalagi linda...takyah la tahan2...sementara badan masih kuat nak kejo anak2 kalo depa taknak mandi taknak makan taknak pakai pampers...hehehe...