Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

May 28, 2011

update campur2..bolehhh ???

Mon rod nye cite..cecite..cecite...:D

nak cite la nih..hehehe..semalam hubby ajak makan malam...bila tanya kat mana..hubby sebut..mod rod la..haishhh..dah kene jampi ke laki daku nih..minggu ni saja dah 2 kali ke mon rod...minggu lepas sekali...bahaya nih..nanti daku kene cheeck balik dari sarawak nanti mon rod jugak ke or dah tukar selera...hahahha...

s..this time kitaorg tukar selera...order spaghetti and lamb chop pulak..air kitaorg order soya coklat cincau and cappuchino....yummyy..

sambil tunggu makanan..main2 dulu ngan wazif..hehhehe...

main.main..main..makanan pun sampai..n guess what..wazif pun takde mood dah nak main sebab dah nampak makanan..mulut dia mengunyap2..kesian tau..huhuhu...

mohon maaf kualiti gambar adalah di tahap amatur -5 ye...tangan kiri pegang wazif yang berusaha menerkam makanan atas meja, tangan kanan duk fokus nak snap angle terbaik...jadi tu le hasilnya...hahahha...

bisnes nye cite..cecite...cecite...:)

ni kisha berlaku hari ni...

sebelum bercuti seminggu ni..daku amek peluang untuk personal touch partner daku a.k.a opis mate daku jugak tu...ye la nak tinggalkan dia lama..kene la perturun ilmu n motivasi supaya dia sentiasa bersemangat masa ketiadaan daku disampingnya..chewwaaahhh....sila muntah sekarang..

yang bestnya, sesi kali ni disertai dan dibantu oleh bakal CDM Mai and DSM Nurul yang datang jauh dari KL...see....kitaorg buat bisnes ni serius...leader tak lokek ilmu n tak kedekut masa nak luangkan bersama rakan kongsi..sebab diorang nak pastikan apa yang diorg pernah dapat..rakan2 kongsi juga akan dapat...daku rasa bertuah berada dalam team ni..sangat2 bertuah...

kalau dulu time rest hari jumaat..daku isi dengan tidur...tapi sekarang alhamdulillah masa dah diisi dengan perkara yang lebih bermanfaat...bisnes ni memang mengubah cara daku menguruskan masa dan menggunakan masa dengan lebih baik dan berkualiti..alhamdulillah...

sebab masa ada lagi kan, so follow Mai n Nurul jumpa prospek di bandar Kuantan...ilmu berjumpa prospek daku kene banyak belajar lagi dengan diorang..alang2 diaorang dah ada ni, kene la grab kan..peluang depan mata..takkan nak lepaskan...n yet merasa la naik kereta hensem Mai ni..daku ni bab kete memang out..daku ingat nama kete dia Lancer je..kawan kata bulan2 kete ni bayar RM1K++...hmmm..kalo nak tunggu gaji sekarang bila la nak pakai kete hensem ni kan...:)


sebelum daku tutup kisah untuk hari ni dan maybe cite last untuk sampai minggu depan...sebab daku nak bercuti panjang kan...daku nak share sikit petua untuk berjaya dalam mengejar impian...

kalo sape penah baca entry lepas2, daku terdesak untuk join bisnes ni sebab anak daku je...6 tahun daku tunggu nak ada baby sendiri, bila dah berjaya dapat..takkan nak jaga dia ala kadar je..nak tunggu gaji naik or pangkat naik...lambat sangat..so daku turn mind 360 degree..buat keputusan nekad and jump into this business.

dari pengalaman daku sendiri la sepanjang berada dalam bisnes ni, impian memainkan peranan utama untuk kita bergerak pantas...kalau kita nak kan sesuatu tapi dengan alasan suka-suka..daku bet..sampai sudah orang tu takkan capai impian dia tu..

tapi kalau orang tu ada impian yang jelas..and serius nak capai..insya allah memang akan nampak kita makin hampir dengan impian kita sikit demi sikit...sebab kita usaha setiap hari nak capai impian tu..bukan main2..tapi serius..

untuk kejar impian tu pulak, ada macam2 cara kat dunia ni..ada cara baik, ada cara tak baik, ada cara salah tp berhasil..tp ada juga cara yang betul dan juga berhasil..so diri sendiri yang kene pilih la nak yang mana satu...kita semua dah matang..dah pandai menilai dan memilih...untuk berjaya..kita kene berada di kalangan orang yang berjaya..alhamdulillah daku dilorongkan untuk berada dalam bisnes nih..dan juga dipertemukan dengan kumpulan yang betul2 komited...bukan hanya nak kita join sebab diorg ada target masing2...tapi kumpulan ni sangat2 profesional dan nak kita join selama2nya..dapat seperti apa yang kebanyakkan ahli kumpulan ni dah dapat...semua ilmu dikongsi percuma...jadikan bisnes ni mcm keje hakiki kita..buat dengan serius itu yang paling penting...

alasan memang anytime kita bole create..tapi kita sendiri la yang akan rugi..orang sekeliling boleh jadi penaik semangat kita, dan juga boleh jadi pemusnah semangat kita...cuma diri kita yang boleh kawal semangat tu sebenarnya...dengan apa..dengan impian tadi la...orang memang boleh cakap apa sahaja..sebab diorg tau nak cakap je..bila kita susah..ada ke diorang willing to help...???...so sendiri jaga diri sendiri la lebih baik sebab kita happy..keluarga happy..anak happy..suami happy...orang lain tu takpe la dorang nak rasa apa pun..biarkan mereka dengan dunia mereka...:)

percaya pada diri dan pemimpin juga amat penting dalam bisnes nih..kalau awal2 dah block kan minda dengan kata tak boleh buat..then bila masanya korang nak cuba buat n tau boleh ke tak boleh sebenarnye..kita ni semua sama je..skill tak datang bergolek..tapi kene belajar...macam nak jadi doktor or engineer..bukan lahir2 terus pandai..tapi kenapa kita masuk u n boleh grad n dapat keje yang kita impikan tu..sebab kita belajar kan..dan kita usaha capai impian kita nak jadi doktor, nak jadi engineer tu...

so..cuba sekarang turn sikap positif macam tu ke dalam dunia bisnes ni pulak..step dia sama je..belajar n apply..kejayaan yang kita nampak..kalau bg alasan memanjang..masalah la yang kita nampak...

selalu kita dengar orang mengeluh bila harga minyak naik tapi gaji tak naik2..harga barang naik barang nak puasa...nak raya....selalu sangat la daku rasa orang duk komen pasal perkara ni..tapi kenapa diri sendiri taknak cuba berubah..setakat mengeluh..komen berbakul2...takde sapa yang dengar..percaya la..orang yang kaya makin kaya..orang yang miskin makin tertindas..orang yang ditengah2 selalu dalam dilema...so..take action sendiri la sebab kita nak jaga diri kita n keluarga kita...kalo 24jam mulut asyik komen..komen..komen...hujung bulan tu kita dapat komen je la...cuba turn aktiviti mengomen tu jadik aktiviti bercakap hal bisnes..bisnes..bisnes...tak ke hujung bulan dapat $$$$....ada jugak hasilnya kan..:)

hmm...kalo nak cakap pasal motivasi dan perkara2 yang boleh naikkan semangat daku ni..memang tak habis nak menaip malam ni..banyak lagi nak dishare...tp daku minta izin nak rest dulu la ye...sebab esok dah nak gerak ke kuching...baby n hubby pun dah tido....huhuhu...

kalo ada kesempatan masa bercuti nanti..daku update entry ye...oklah u all...daaa...

berusahalah kalian..janjikan..:)

May 26, 2011

hati - hati ye semua - sindiket penipuan kad kredit

to semua ahli keluarga daku, sedara mara, sahabat handai di alam fizikal mhu pun alam maya...berhati2 la sekiranya u all dapat panggilan telefon macam ni ye..very the scary tau...senang2 je boleh kene tipu kalau tak tau hak masing2...uishhhh....

cite ni daku copy paste dari blog leader daku DSM Nurul tu...sebab baru berlaku pada diri dia...huhuhu..lucky her tak tertipu oleh mamat weng tu...:)

**************************************************************************************
Its happened to diri sendiri dalam bulan lepas, actually masa tu saya baru je dapat card credit baru dari satu bank ni, apply card ni sebab senang nak guna satu je which is credit limit lebihla dari card yang sebelum ni, yang lain-lain dah selamat di terminated selepas dah buat full settlement, tak nak simpan banyak card takut terrrrrguna..Alhamdulillah..now ade satu je back up kalau ade emergency and jugak senang kalau nak travel…ok..just after 1 week je ada Hamba Allah (HA) dari bank call..Seorang lelaki melayu..huhu

HA : Hello Selamat pagi boleh cakap dgn Puan Nurul Aini, saya buat panggilan dari bank ABC (nama samaran je..hehe).
NAI : Ya hello, nape ye encik..ada ape masalah ke.
HA : Oh takde masalah puan cuma saya nak bagitau yg kita dari pihak bank ABC mengucapkan banyak-banyak terima kasih kerana puan kini telah menjadi pelanggan kami.
NAI : Okeyyy..(still tak clear lagi)
HA : Macam ni puan, pihak bank sekarang dalam proses untuk menghantar voucher pembelian kepada puan sebagai promosi dan juga hadiahla.
NAI : Hmm..voucher?..hadiah ape?..nanti mesti u caj balik kat I nyer Card kan?..
HA : Ohh takde puan, ini adalah free dan puan tak payah bayar pe pun, sebagai Hadiah untuk pelanggan kami je, nanti voucher diskaun ni puan boleh guna bila-bila masa puan nak swipe card tu.
NAI : Hmm..yelah..(takde mood nak ckp banyak sebab hari isnin, kat ofis, pagi-pagi pulak tu, layan jelah)
HA : Ok, sebelum tu saya nak mintak puan buat beberapa pengesahan dulu sebelum kita kemasa kini data, dan voucher akan di pos ksn segera ke alamat puan seperti yang di daftar pada card la.
NAI : Ok..
HA : Nama puan..bla..bla..bla?
NAI : Ye..
HA : Alamat puan No..bla..bla..Selangor?
NAI : Ye betul..
HA : Credit limit untuk credit card puan RM*****?
NAI : Ye betul..
HA : Nama ibu puan?
NAI : Rapiaah bt Juhari
HA : Boleh puan bacakan 16 digit no kad yang tertera.
NAI : 56** 8*** 1*** 1***
HA : Ok terima kasih puan kerana member kerjasama untuk pihak kami membuat pengesahan, sebelum itu boleh puan bacakan no kod 3 digit yang terakhir di belakang kad?
NAI : Haaa??..(hmm..ni mesti kes nak menipu la ni,almost terkene aku) Sorry I’m not so dumb as you to simply-simply give you my CCV number ok! Kalau nak menipu pun agak-agak la sikit.
HA : Ohh..tak puan ni memang prosedur kami sebagai pihak bank untuk dapatkan no kod tu sebagai pengesahan puan.
NAI : (kepala hangguk ko, ingat aku tak penah shopping online guna credit card ke)..ok tq, takpe I tak berminat, you sedekah jelah voucher I tu kat sape-sape.
HA : Tak boleh macam tu puan, nanti boss saya marah kalau tak hantar voucher ni
NAI : (Still tak puas hati nak menipu)..ok, u call me back within 10mnts time I nak call customer service bank sekejap to verify.
HA : Ok puan.

Tettt..teeett..teeeett…dah letak phone..hehe

Then memang saya terus call bank actually bukan nak verify sebab memang sah benda ni menipu kan, just nak notify kat bank yang ada sindiket kat luar sana yang buat benda tu, which is kita punya maklumat data pun diorang boleh dapat, tapi number CCV tu memang kite je yang ada, so just check memang diorang kata takde voucher tu and CCV number tu memang tak penah orang mintak untuk pengesahan, very P&C ye, jangan sesekali bagi kat orang!..lepas tu memang Hamba Allah tu tak call balik.
************************************************************************************
 
so berpesan2 la kepada ahli2 keluarga dan rakan2 korang ye...jangan biarkan orang yang kita kenal menjadi mangsa seterusnya....
 
sharing is caring...daaa...:)
 
berusahalah kalian..janjikan

"segmen mencari 100 blog list utk dilawati"


Yeaaa....ada peluang untuk mempromosikan blog lagi..so daku join...anjuran oleh Joke Gurl

Tarikh tutup : sehingga cukup 100 bloglist

syarat2 penyertaan


1.Buat satu entry dan letakkan gambar banner yang gegurl sediakan --> done

2.selitkan link segmen ini ke dalam entry korang. --> done..linked tru banner

3.follow blog gegurl bagi yang belum menjadi followers. --> done

4.tinggalkan link entry yang korang buat ke ruangan komen TQ.--> done

ok..simple je kan..jom jom..join..:)

wazif's new hair do

petang ni dah plan dengan ayah nak embak wazif ke barber shop kat depan taman perumahan kitaorg tu...

rambut wazif memang dah panjang sangat n daku sendiri jeles rimas tengok...:D

so sebelum balik sarawak sabtu ni, better di potong pendek dulu kan...kasik nampak lebih hensem kemas n terjaga...:D

sampai kat kedai kene tunggu dulu sebab tokey ada job in action...nasib ada ruang menunggu yang selesa n ada tv boleh isi masa...

sampai giliran wazif, ibu bogelkan dia dulu sebab pengalaman pertama kali gunting rambut dia dengan berbaju sangatlah tak best..sebab nak buang rambut2 yang melekat kat baju dia tu sangat susah..so kali ni bogelkan je..mudah kan..hahahha...

mula2 start proses mencukur rambut...wazif ok lagi..sebab dia blur apa yang berlaku n lebih kurang macam jakun excited sikit la...

lama2 bila tokey tu asyik ke kiri then ke kanan..then ke kiri semula..then pegang kepala dia...dia dah berkerut dahi dah...n dah start bunga2 tangisan syahdu..

so tokey kedai makin laju la keje nye...tapi lama2 pitching wazif makin meningkat dan semua orang panik..so diakhirnya rambut bahagian atas wazif belum sempat di trim betul n proses ditamatkan segera...mana taknya..wazif siap bagi jelingan maut lagi pada sang tokey...huhuhu...

huhuhu...hasilnya rambut anak ibu kali ni kurang hensem kemas n nampak tak siap...huhuhuhu...

takpe..next time kita cuba lagi ye...:)

May 25, 2011

'Nak Join Bloglist Yaya Azura'

This time nak join offer yang dibuat oleh yaya azura..iaitu untuk jadik salah satu blog yang terdapat di dalam bloglist beliau...bukan apa..ini namanya peluang depan mata untuk mempromosi blog sendiri n menambah kenalan di alam maya kan..so apa salahnya..no sweat pun..hehehe...

hmm..puan penganjur...daku a da dua blog yang nak join..so boleh tak lum sum kan aje dalam entry ni..huhuhuhu..

so puan penganjur, daku pilih untuk :

a) Kakak Wafiq - http://admie-world.blogspot.com

n yet..sape nak join kene jadik follower dulu tau..so puan penganjur, daku dah jadik follower blog puan ye...:D

oraitlah...daaaa....

sedapnye dia tido...

semalam takde sape layan si bulat tengok tv...ayah sibuk kat dapur tolong ibu basuh botol susu wazif....ibu lak kat bilik sibuk iron baju n lipat baju..

dekat nak setengah jam jugak la ibu tak dengar suara si bulat...so ibu pegi check tengok apa yang si bulat duk khusyuk sangat tu..senyap2 ibu amek fon nak snap aktiviti si bulat...hehehhe..
tengah khusyuk tengok baby tv rupanye...sila abaikan keadaan rumah yang berselerak tu ye..muahahahha...

siap semua keje2, ibu bagi si bulat mamam...then teman si bulat tgk tv...lama jugak la dia duduk atas riba ibu sambil makan remote astro..lalalala...

then ayah take over sebab si bulat dah meragam nak tido...so ayah puk puk montot si bulat n akhirnye...
hehehhehe....ibu suka tengok gaya si bulat tido macam ni..gerammm....tilam n bantal tu hadiah dari agent insuran si bulat..uncle azri nama agent tu..:)

pagi tadi ibu hantar si bulat ke rumah pengasuh..si bulat tak bangun2 lagi..selalu sempat la main2 ngan dia dalam kete sambil2 driving tu...tapi ibu geram tengok dia tido sedap sangat..so ibu snap la gambo si bulat tengah khsuyuk tido..hahahaha...
hmm..hari ni pun takde air..dari semalam...baju dah bertimbun tak basuh..baru 2 hari..huhuhu..harap2 nye adala air ari ni sebab sabtu ni nak fly ke kuching dah..huhuhu..

oklah..nak breakfast...daaaa...

berusahalah kalian..janjikan...

May 24, 2011

budak bulat kene cucuk

semalam adalah hari cucuk si bulat untuk umur 6 bulan...
muka happy sebelum kene suntik

untuk bulan ni, dua kali si bulat akan dicucuk..satu dos heaptitis..n satu dos pneumococoal...tp untuk dos pneumococoal kitaorg akan bawak si bulat ke klinik lepas balik dari sarawak..sebab apa.sebab kesian anak ibu nanti meraung sakit kene cucuk dua kali..huhuhu...
selesa je baring atas penimbang

kuantiti pengambilan makanan untuk si bulat perlu ditingkatkan..sebab doktor bagitau berat dia naik 200gm sahaja...makan banyak dah ni..susu pulak kurang..so..start minggu depan daku dah kene bagi si bulat makan 2 kali sehari..selebihnya susu la..go..go..chaiyuk2...tapi ikut kata doktor..umur 5-6 bulan ni..berat badan baby memang naik sekata..tak beza banyak sebab time ni dia dah mula nak serasikan dengan aktiviti lasak...takpe la si bulat..janji u sihat dan happy sokmo..:)
selesai timbang menimbang..bermula la episod yang menyakitkan dan menyahdukan hati sang ibu..tapi sempat lagi ibu snap gambo si bulat kan...muahahaha....si bulat nangis kejap je..kuat anak ibu nih..hehehhehe...

setel urusan di klinik..kitaorg pegi makan..then rushing balik rumah sebab daku nak bersiap nak ke Megalane..ada selection pemain boling untuk ke Sukan Staf Julai nanti....aktif semula ke...???..huhuhuhu....

oklah..itu sahaja..daaa....

TONTO

haaaa....apa kebenda nya TONTO tu wehhh...hahahaha..

ianya adalah...Tolong Orang Nak Tolong Orang...

cite nye macam nih..leader daku si Nurul n si Mai tu tengah nak kumpul stok corset2 ahli2 baru team kitaorg yang belum habis jual..pendek kata.nak tolong ahli2 baru yang nak join team kitaorg buat bisnes jual corset ni la...kalo jual kat booth..insya allah laju je habis jualan..macam goreng pisang panas...

so amat bertuah la partner2 baru kitaorg ni nanti sebab jualan dilakukan secara one stop center...mudah kan..

beruntung tau u all yang baru2 nak join sebab leader sendiri nak tolong jual nih...daku dulu join kene usaha sendiri jugak awal2 tu...takde la beruntung sangat macam korang yang baru nak join nih..huhuhu...

dah la corset 10 sets sorang tu laju je habis jual nye kat booth nanti..then 10-12 jun ni pulak dah dapat RM3K 1st bonus dari hasil jualan..ni baru bonus tau..belum campur untung runcit lagi dari setiap set yang terjual..ya allah...beruntung betui...geram daku la...

booth tu insya allah akan dibuka pada hujung mei ni or awal jun nanti..ni tengah nak kumpul stok bagi cukup ni...sape2 yang belum habis set dia or yang teringin nak join..better grab cepat peluang ni sebab jarang leader mai n nurul dapat peluang bukak booth ni tau..biasa la..nak dapat tempat untuk bukak booth kat KL nun bukak senang..ramai pesaing...huhuhu...so memang rezeki terpijak la orang kata kalo sape2 join team kitaorg ni sekarang...bertuah badan..:)

itu yang best join bisnes yang betul n dalam team yang betul...sebab leader daku ni mmg kreatif n inovatif n tak boleh duduk diam...ada je peluang mcm ni nak tolong partner2 baru..terus dia grab..hehehe...

hmmm..sayangnye kalo peluang ni dibiar berlalu begitu sahaja...huhuhu....

May 23, 2011

no fon lama tengah kiok...

pemakluman..pemakluman..

kalo ada sapa2 sent mesej or try call no fon daku yang sedia ada....so sorry sebab tak reply or no dial tone ke apa2 ke..sebab no tu tengah ada masalah jiwa dan sedang diperbaiki oleh staf CELCOM yang 'cemerlang'...

so..kalo ada apa2 nak tanya, nak bgtau..nak share...nak apa2 je le...it's either korang sent ke no hubby daku..pada sape2 yang ada no hubby daku la..kalo takde..just hantar je msg tu kat emel or fb daku ye..

jangan riso..fb n emel ari2 daku bukak punye..

itu sahaja...chiow....

May 22, 2011

boling ooo boling...

alhamdulillah..tornemen boling ari ni berjalan seperti dirancang...tapi start lewat sebab ada tonemen lain pagi tad yang lambat habis...performance daku..ok la..hahaha...performance team daku..cemerlang..johan tu...ngeeheheehehe....
aktviti arini start dengan bfast di rumah lagi..dalam jam 11.30 baru kuar rumah..sempat la wazif tidur seround n 'melabur' seround..hehhee..ayah pun tumpang sekaki sambung tido..daku lak sebab terasa akan habis lambat game petang nanti..so siap2 la gosok baju keje untuk esok...

kuar rumah lokasi pertama yang dituju ialah kedai kain Alamoda kat bandar kuantan...dah niat nak bawak sesuatu balik kampung mertua sabtu ni..so sebab nak raya kan..so beli kain la apa lagi..nak beli tudung or baju siap..macam tak pandai nak pilih...sampai kat alamoda takde orang pun..selesa betul daku memilh kain....beli awak bukan apa..malas nak pos satu hal..then sebab nanti balik raya dah nak dekat raya sangat dah..so kene la beli siap2 kan...untuk family sendiri insya allah tiap2 tahun bulan puasa kitaorg akan gathering kat kl or kuale..so masa tu la shopping barang raya dengan mak abah sendiri pulak..:)

setel hal kat kedai kain terus ke Megamall untuk lunch..lunch arini makan kat kenny rogers je...sebab nak makan kat kedai luar megamall..cuaca panas ya amat..wazif dah berpeluh2...so ayah decide cari tempat beraircond...sambil makan sambil tunggu leader daku Nurul sampai dari KT sebab dia nak drop stok corset daku..nak kene pos ke customer esok...setel hal dengan Nurul, terus bergegas nak buat susu wazif sebelum bertolak ke Premium Lane..bukak2 beg..tercari2 la mana dia susu..nan ado...hahahhaa...macam mana la ibu boleh lupa letak susu dalm beg wazif..aiyyooo...bergegas la turun ke Giant kat level bawah..nasib ada tin kecik...huhuu..so keadaan dapat diselamatkan...
setel hal kat kenny rogers, terus spegi ke premium lane..ayah hantar ibu kat bawah aje..:((...sebab wazif dah meragam nak tido..so ibu naik sorang2 aje la ke atas n main....tonemen abis kul 5.30..masa tu ayah dah sampai dah...n wazif still tido..ayah kata wazif tido lama hari ni..hehhee.penat la tu anak ibu kan..2 hari ni asyik berjalan je kita ye...sementara tunggu result wazif terjaga...so sempat la ibu bawak round2 dalam pusat boling tu n beramah mesra dengan kawan2 ibu...

setel hal kat premium lane, ayah ajak mamam...sekali lagi kitaorg telah ke mon rods...ngeeehehe...service dia laju n makanan dia sedap..tu yang suka nak pegi lagi tu...kali ni daku makan nasi ayam madu n hubby makan bihun sup...wazif makan toy dia sebab dia taknak susu...padan muka..hahahhaa...tapi sori tak sempat amek gambo..lapo adalah di tahap para2 sakura..:D...kali pertama pegi mon rods ni hari jumaat lepas...masa tu daku try cucur bilis je sebab hubby ajak makan tu dah malam..tapi hubby try chicken chop dia..sedap...

setel makan..terus balik rumah n restttt....walopon penat tp happy..sebab pertama dapat beli barang nak bawak balik sarawak...second sebab team daku dapat juara..ngeehehehe...

oklah..nak rest dulu..berusahalah kalian.janjikan...:)

May 21, 2011

pre-raya preparation..ngeeee

ngeee....ari ni kitaorg bertiga keluar jalan2 kat bandar lagi..hehehehe...
bfast kat umah dulu..then baru siap2 nak keluar...kalau tak sebab celcom nye hal n sim card daku yang tengah ada masalah jiwa ni..tak kuasa nak keluar pagi2 sabtu ni tau...so here goes seme tempat yang kitaorg dah ukur jalan ari ni..hehehe...

celcom hq - daku pegi lagi sekali sebab nak setelkan hal sim card yang beli activate lagi..semalam dah pegi untuk tukar plan..kata 2 jam je..tapi ni nak dekat 24 jam belum aktif2 lagi..membara je jiwa menahan marah tau..

Nagoya textile - lama dah nak masuk kedai kain Nagoya dalam megamall ni..tapi asyik terbantu..so setel hal kat celcom terus ke megamall..sebab dah dekat kan...so apa yang daku cari ialah kain baju melayu hubby n wazif, kain baju kurung daku jugak..

butik Zainal - tutup pulak dah..time orang tak cari bukak semedang...so terpaksa cari kedai jahit baju melayu yang lain...huhuhu
kasut yang berjaya dirembat...

kedai barang sukan- termasuk je satu kedai ni..tiba2..and tiba2 jugak ter-shopping kasut sukan kat kedai ni..muahahhaa...dasar kan...hahahaha...

seng heng electrical shop - pun termasuk jugak..sebelah je ngan kedai kasut tadi tu..hahhaha..hubby cari blender yang blh blend nasik jadi bubur halus..untuk wazif la..blender kat rumah ada tp daku dah try blend..still teksture dia kasar2..hmm..nak pakai blender macam mana erk..???

Lobinson tailor shop - jumpa jugak akhirnya kedai yang boleh jahit baju melayu untuk baby...hehhee...so setelkan hal amek ukuran badan hubby n wazif dulu..dalam sebulan lagi boleh amek dah baju2 nih..tak sabo nak tengok baju wazif siap..hahaha..jangan ketat udah le...ngeeee...

Tailor shop taman tas - untuk setelkan hal baju kurung daku lak..tapi ada cite best...sambil2 ukur tu rupanya cina ni terasa corset yang daku tengah pakai..terus dia bukak cite pasla corset ni..daku apa lagi hulur bisnes kad la..pantang kan..ahahahha...

habis seme hal ni then terus balik rumah..nak rest sebab petang tu ada training boling kul 6...huhuhu..dasyattt..training bagai..hahahha...

setel training kul 7 lebih..terus gegas balik rumah..sampai rumah setelkan apa yang patut and bagi wazif mamam....alhamdullilah wazif dah mamam banyak..seronok daku tengok..and lagi seronok tengok dia main sembur2 air liur...geram je rasa nak tekup mulut dia bila dia sembur air liur...sambil senyum2 nakal lak tu..eeee...gerammmm...:D
itu je lah aktiviti hari ni...nak rest dah...hubby nak pakai laptop dah..daaa...nitee....

berusahalah kalian..janjikan..:)

May 20, 2011

tadaaaa....pemenang bagi Little Dreamland Stylista Contest

Alhamdulillah..contest yang daku anjurkan bermula 18 april yang lalu dah pun tamat pada 18 mei baru2 ni..

and alhamdulillah sambutan amat2 menggalakkan..n yang pentingnye..setiap kali daku tengok entry dari peserta..daku tergelak sorang2 melihatkan gaya2 anak2 diorang ni tidur...memang mencuit hati...boleh jadi penyeri hari daku setiap hari la..hehehhe...

nak memilih pemenang pun makan masa jugak..sebab banyak gambar nak dinilai..and alhamdulillah..daku dibantu oleh 4 orang opismate yang bertindak sebagai juri..mulanya ingat nak nilai sendiri+dibantu oleh hubby+wazif..hehehe..tapi sebab daku ada sikit masa kat opis semalam..so daku mintak jasa baik kawan2 la vote kan..kriteria yang dinilai adalah gaya tidur paling unik dan mencuit hati..:)

so here goes the list of the winner...this time around daku provide 3 hadiah je..sebab tak sangka seramai ni akan join..huhuhu..so next time daku akan banyakkan lagi hadiah...terima kasih daku ucapkan pada semua peserta yang sporting n sudi join contest daku ni ye..next time jangan la serik nak join lagi tau...:)

diharapkan semua berpuas hati dan insya allah kita jumpa lagi dilain contest..daku akan perah otak untuk fikir contest apa yang menarik n simple untuk disertai ye...

untuk para pemenang, daku dah emel ke inbox masing2 nak addres untuk pos hadiah...nanti amek gambo n letak kat entry masing2 ye..

chow dulu..daaa....:)

SM Award ceremony

semalam sampai rumah dari opis hubby terus bagi sekeping surat..sampul tu macam kenal..terus bukak and terus macam tak sangka...huhuhu...nak tau kenapa..
hehehehe...1st time buat bisnes yang dapat pengiktirafan dari company hasil usaha diri sendiri..dulu masa buat jual2 kain batik sarawak n diaper..penat macam mana pun buat promosi, jualan...takde sape pun nak iktiraf...this time rasa diri dihargai sangat sebab penat lelah daku berusaha keras nak kejar impian daku nan satu ni dihargai..siap dijemput naik pentas lagi amek award ni..alhamdulillah sangat2...lagi rasa berkobar2 nak buat lebih lagi..hehehhe...

masa mula2 join bisnes nih...selalu leader bgtau key word nak berjaya dalam bisnes ni ialah FOLLOW THE LEADER...mula2 tu tak faham jugak ungkapan tu..mula2 join dulu memang ego tinggi...ikut kepala sendiri je...maklumle..sebelum tu kan daku dah lama berkecimpung dalam dunia bisnes konvensional...

tapi bila dah masuk minggu kedua buat bisnes nih..daku dah terasa macam kekurangan...even dah buat promosi...dah buat iklan..dah promote blog..tapi hasil2nya suam2 kuku je...then daku fikir2 balik...tengok balik apa yang daku dah buat..compare kan dengan apa yang leader selalu ajar n nasihat...hmm..patutla....daku tak follow apa yang leader advice..padan muka...start dari tu daku dah mula merendah diri..setiap apa yang leader cakap..bgtau..nasihat...ajar...daku akan ikut satu persatu...takde dah bagi alasan itu ini..takde dah nak kata tak boleh buat or tak pandai buat...seme daku ikut je...alhamdulillah ini lah hasilnya...daku dah genggam 1st bonus RM3 ribu dan dah dapat anugerah Sales Manager..bulan Jun ni dijemput pulak naik pentas untuk terima award ni....yeaaahhoooo...

so sekarang pada daku terbukti la yang bisnes ni memang simple je nak buat...sebab apa...sebab ungkapan FOLLOW THE LEADER tu la...leader cakap A...daku buat A...leader suruh buat B..daku follow B...mudah tak..sebab leader dah alami semua nya.so diorg tau yang mana akan berhasil kalau buat dan yang mana akan gagal kalau buat...so..kita ikut je la cara leader..insya allah akan beroleh kejayaan..mudah tak..???...mudah kannn...:)

so..ni tips yang daku rasa berguna untuk rujukan korang yang nak join bisnes nih :

TAK BOLEH BUAT - jangan awal2 dah cakap tak boleh..sebab apa..sebab belum cuba kan..macam mana boleh tau tak boleh..jangan judge diri sendiri sebab judgement tu yang akan menggagalkan kita mencapai impian kita tu...

SERIUS - kalau ada impian dan kita serius nak capai impian tu, insyaallah kita akan usaha selagi boleh untuk dapatkan apa yang kita nak...kalau setakat so-so je..takyah le daku advice..buang karan aje..bukan apa..bila buat tak sepenuh hati..korang tak dapat rasa happy nye buat bisnes ni...

TAK MAMPU - kalau nak cakap tak mampu..macam mana suri rumah boleh berjaya dalam bisnes nih..nak harapkan hubby yang keje sorang sara keluarga keluar modal..insya allah hubby tu akan kata 'tak payah la join..duk umah jaga anak je'..and daku sendiri pun tak cukup duit jugak masa mula2 nak join...tapi selagi ada usaha..selagi tu allah akan tunjuk jalan..sebab dalam diri dah tertanam niat nak bantu keluarga..so sebenarnya..semua orang mampu..nak ngan taknak je usaha...itu yang membezakan sejauh mana kita serius nak gapai impian kita untuk ke arah  money freedom..

SUAMI TAK BAGI, AYAH TAK KASIK, TUNANG TAK SETUJU - hehehe..ni semua faktor luaran...kalau kita tau apa yang kita nak capai..kita ada objektif yang jelas..orang sekeliling kita akan nampak dan yakin yang kita boleh buat...tapi kalau orang keliling tanya...'ye ke ni nak bisnes'..kita pulak jawab so-so je..'ntah le..boleh kot'..hmm..kompem la semua orang tersayang tak yakin...tapi kalau kita sendiri tanam keyakinan dalam diri sendiri..insya allah orang akan yakin dengan kita dan lambat laun akan bersetuju dengan pilihan kita ni..so..tepuk dada tanya selera masing2 ye..:)

TAK PANDAI - mana ada orang kat dunia ni lahir2 terus pandai semua benda...takde kan..semua tu kita kene belajar sikit2..dari pengalaman diri sendiri..dari pengalaman orang yang dah berjaya...kalau diri kita sendiri ada rasa nak belajar tu..insya allah boleh berjaya dalam bisnes nih..sebab kita dah ada leader2 yang dah buktikan diorg boleh buat..and yet diorg ajar lagi secara percuma setiap step...so..kenapa kita taknak amek peluang tu...betul tak..??...kalau kita amek course master or PhD belajar pasal bisnes...dah kene bayar ribu2...tapi application nye ntah bila kita nak apply..tapi dalam bisnes ni..sambil belajar sambil apply..terus nampak hasilnya...serius..pandai ke tak pandai akhirnye...???...hehehe..

MALAS - hmm..penyakit ni memang takde ubatnya kat luar...ada kat dalam diri masing2 je...:)..ada angan2 tinggi langit pun..tp malas..tak boleh buat apa dah..so..berubah la sekiranya serius nak capai impian korang tu...:)

SABAR DAN TAWAKAL - kene belajar jadi penyabar bila join bisnes nih...bila kita berbisnes, kita direct dengan allah...segala yang kita dah buat dengan sepenuh hati dan ikhlas..kita kene tawakal untuk hasilnya..sebab allah juga yang berikan kita rezeki..so kita sabar je la menunggu..dengan usaha yang berterusan..jangan mudah stop n mengalah bila sekali je kita usaha tak nampak hasil...sebab allah pun akan stop bantu kita kalau kita sendiri taknak tunggu dengan sabar..buat je secara berterusan..hari2..insya allah dihujungnya allah akan tunjuk kita rezeki tu datang pada kita...:)

hmm..nampak tak..semua tips yang daku bagi tu sebenarnya kita yang control..seme tu datang dari dalam diri kita..bukan orang yang tentukan..so tepuk lagi dada..tanya selera masing2..nak berjaya or nak gagal..nak susah or nak senang..nak biasa or nak luarbiasa..:)

berusahalah kalian..janjikan..

daaa...:)

May 19, 2011

Jalan2 cuti wesak

 hmmm..pantang ada je cuti keje..mesti ibu n ayah bawak wazif ronda2 bandar kan...dulu ingat lagi hasil diskusi daku n hubby..masa tu daku dalam keadaan pregnant lagi...hubby kata lepas ada baby kene selalu duduk rumah..masak..makan..seme kat rumah..keluar malam pun tak blh dah..keluar siang tengok keadaan...masa tu daku fikir memang macam tu kot bila dah ada anak..masa banyak kat rumah dari kat luar..tak boleh buat macam zaman takde anak..

tup..tup sekarang ni daku rasa macam sama je..hahahaha..pantang je ada rasa terluang mesti angkut wazif masuk kete n vroooommmm...pada daku mudah je nak manage..takde le rasa stress dengan nak bawak beg susu dia lagi..nak prepare apa2 lagi yang berkaitan dengan wazif...and wazif pun macam happy je dapat jalan2 kat luar..alhamdulillah tak penah buat perangai la..agaknye tu yang menyebabkan kitaorg suka je jalan2 kat bandar sebab wazif sangat2 behave...:)
baru2 ni cuti wesak..pagi2 lagi dah keluar bfast n then ke rumah customer hantar corset...customer ni dalam pantang lagi..so sementara daku menguruskan hal dengan customer, hubby lak merasa la menjaga dua orang baby dalam masa yang sama..hehhee..baby wazif n baby customer tu..hhehehe...semenye berjalan lancar n wazif behave macam biasa kalo time ibu dia tengah kerja...:)
then kitaorg merayau2 je kat megamall...shopping baju ibu n barang2 wazif..stokin wazif dah tak muat dah..kaki dia dah panjang..cari topi jugak tapi tak jumpa...kesian ayah nak bawak dia keluar petang2 tengok orang main bola tampar tapi topi yang ada kat rumah seme dah kecik2..hahaa..tapi cute je dia pakai..dia pun suke je..hahaha..

abis shopping terus ke Damansara..ada kenduri kesyukuran rumah kawan hubby....kat sini ramai nak tolong jaga wazif..so ibu n ayah makan dengan khusyuknya..hahaha..tapi the best part is wazif menjerit nangis masa kawan hubby dukung dia..daku dah agak dah..wazif ni dah kenal orang..and dia paling taknak kalo orang laki yang dukung dia..style dia ialah kene main2 dulu..dah setengah jam lepas tu nak dukung baru boleh..kalo awal2 dia sampai tu dah amek..kompem jerit tahap mengalir2 air mata nye la..hahahha...daku memang dah standby dah dekat2 sebab dah agak dah jeritan maut dia tu...hahahha..
tapi kalo dengan orang perempuan, wazif ok je...takde le melalak macam kalo org laki yang amek dia..hehehe..pandai memilih nih..tau pulak jantina lain2 erk..ahhaha...sepanjang kat kenduri..takde plak ciri2 dia nak susu n nak tido..happy je tengok keadaan sekeliling..bersembang jangan cite la..orang tanya sepatah..dia jawab 10 patah siap suara nyaring seme keluar...memang peramah la anak ibu ni..:)
dalam kete nak balik rumah dah tak sampai 10 minit dah lelap..hahaha...memang ngantuk sangat la tu..tapi perangai baru wazif sekarang ni nak berdodoi kat bahu dulu baru nak lelap..sebelum lelap wajib berangan dulu atas bahu ibu dia ni..then slow2 la ibu letak atas car seat...tak mampu eden nak dukung lama2..hehheeh...

on the way singgah kedai keropok pak soh n jugak beli durian kat tg lumpur..tahun ni musim durian kat kuantan takde kot..so daku asyik teringin je nak makan durian..mahalll...ye la..datang dari luar kuantan..tapi sedap..so tak kisah la harganya kan..ahhaha...

hmm..tu je la aktiviti kitaorg cuti baru2 nih...sabtu ni ayah janji nak teman ibu main boling..harap2 la lane tak penuh..kalo setakat main sorang tak blh nak book lane dulu..so walk-in je la...lamanya tak main boling..ada la setahun lebih dah tak hayun bola boling tu..mampu ke lagi erk tangan daku ni...hehhee..:)

oklah...takat ni dulu coretan daku..next time kita cite2 lagi ye..daaaa...

berusahalah kalian..janjikan..:)

May 16, 2011

gathering gang datin...

hoohohooh....meriah kan tengok tajuk entry daku kali ni..rasa nak termuntah je kan..kan..kan..hahhaa...

actually, 'datin' tu stands for nama sekolah rendah daku dulu...bila tanya je sekolah mana..sekolah datin..budak mana..budak datin..so..baru2 ni kwn lama daku initiate a gathering untuk budak2 sekolah datin ni..so we all gelarkan gathering tu gathering gang2 datin la..hahahha....

tapi apa salahnya amin kan je bila orang tanya datin mana..datin ADA la..hahahhaa..insya allah ..one day..hahahha..berangan je kan...
from left : daku, azu, hanim
plan asal dari puan penganjur..ramai yang dia jemput..tp last minute ramai yang cancel..maklum la ramai amek cuti isnin sebab nak sambung ngan cuti wesak tu kan...daku tak le sambung..sebab hubby for sure sekolah tak cuti..plus nnt hujung mei ni daku nak amek cuti seminggu nak balik sarawak...:)

gathering start kul 2.30 dlm jadual..tp kul 4 baru kitaorg makan..sebab apa..sebab diorg tunggu daku yang bergerak dari Kuantan, pagi sabtu tu hubby sekolah ganti..so memang terpaksa gerak dari kuantan lambat la..nasib la makanan semua best2...sampai2 tu terus pulun makan..sedappppp....nyesal pakai corset..kalo tak lagi banyak boleh masuk perut..sampai hari ni duk teringat kat shepard pie si hanim tu buat, murtabak yg azu bawak n cheese cake aunty kepada kwn hanim tu buat...aiyooo...berbunyi perut nih...hahahaha...

best bila sembang2..ungkit2 balik cite zaman dulu2...even dulu daku bukan dalam gang yang sama dengan hanim n azu masa kat sekolah rendah and sekolah menengah..tapi perkembangan idup masing2 kitaorg ikut tau...so masa sembang tu jadik macam gang yang sama pulak..semua cite boleh masuk..hahaha...and plus ada cite2 yang daku tak tau dah jadik tau...n paling kesian kat azu la sebab seme benda dia lost..tak simpan dlm memori..hahahha..memang kelako duk tengok muka dia a bit blur..hahahah...

then abis gathering kitaorg balik ke wangsa maju umah kaklong..diorg takde lagi..huhuhu...kaklong n abanglong balik kuale..rindu kat juju n mariah la tu..plus diorg nak jenguk fateh jugak kat sekolah fateh..rindu kat fateh juga..:((...malam tu pulak daku keluar semula sebab ada meeting dengan nurul n mai pasal bisnes n strategi....huhuhu..penat tapi suka....:)
ahad plak..pagi tu sebelum bertolak balik ke kuantan, daku ke taman cheras dulu jumpa aliya..sebab daku ada order shepard pie ngan aliya..lama dah teringin nak rasa..tp asyik je ada aral melintang membujur lalu..alhamdulillah kali ni dapat jugak merasa..hehehhe...ingatkan kecik je bekasnye..sekali dapat dari aliya boleh makan 4-5 orang nye saiz tu..so malam tu bagi sikit ke rumah shala sebab sayang kalau tak habis makan kan..hubby memang tak berapa suka makanan2 western ni..:)..gambar jangan tanya sebab lupa amek..sampai umah dr kl semalam terus ngap je..lapo..mana taknya..sepanjang perjalanan pie tu duk dalam kete..bau dia semerbak...hahahaa...

so..itu je la cerita daku baru2 nih..sori la lama tak update..busy keje opis pasal sebutharga..huhuhu...

berusahalah kalian..janjikan..:)

May 11, 2011

bonus..bonus..alhamdulillah...

alhamdulillah..syukurrrr...semalam check akaun bank...muka sedih...mana taknya...cuba tengok baki yang ada...

sedih kannn...???

tapiiii....pagi ni check semula akaun bank..mata berpinau2....hahahhaha...
alhamdulillah sangat2...usaha yang berterusan buat bisnes ni...hasilnya dah nampak...

tak susah pun tau..hubby takde pun komen bini dia ni asyik takde kat rumah..sebab balik keje memang kat rumah je la...pagi esok pegi keje mcm biasa...tp ntah bila masanya bini dia boleh buat side income...ribu2 lak tu..

dulu jual diaper...bila hubby tanya untung bulan tu berapa..ratus2 je...then bila nak shopping tak boleh..sebab nak guna semula untung tu untuk rolling jadik modal..hahahha...

tapi hari ni hubby tanya...untung tu boleh shopping tak..laju je daku jawab..boleh bangggg...hahahhaa....

memang sungguh berbeza la bila dah join bisnes nih compared to buat bisnes2 sebelum ni..conventional business memang susah nak maintain duit utk modal..wajib kene guna semula duit untung untuk top up beli stok untuk next month..

tapi bila buat business ni..memang nampak besar sangat beza...modal kuar sekali je..tapi business ni boleh berjalan seumur hidup..takyah nak kuar2 modal dah...sebab apa..sebab marketing plan dia memang berbeza sangat n sangat2 membantu kita...

sehari daku spend 2 jam je untuk meet customer..jumpa customer pun bukan 100% kene face to face...dalam ym..dalam blog...dalam facebook..dalam email...takyah berhujan berpanas pun...hahahaha...mudah betul la...tapi hasilnya ribu riban tau..best tak..?? best tak..???

memang ini lah bisnes idaman daku sejak dulu..cuma baru2 ni je terjumpa n alhamdulillah allah lorongkan hati untuk join...daku rasa doa parent daku masa kat mekah dulu dimakbulkan allah dengan cara ini la..alhamdulillah sangat2...

semalam geram betul tengok si wazif nyenyak sangat tido..so daku snap la gambar dia..hahaha..gerammmm....

May 9, 2011

Leader ku leader ku jua...

hehehhe..apa punya tajuk daaa...

nak share je...seronok tau bila leader sendiri duk cite pasal diri kita dalam blog diaorg...rasa macam semangat nak jadik macam diorg n ada partner yang daku boleh promote pulak nanti..and alhamdulillah impian tu baru termakbul...tanggungjawab dah ada ni..kene memimpin kumpulan lak..start dengan sorang..and insya allah akan beranak pinak sampai beratus2 orang..so train la jadi pemimpin bermula dengan seorang ni dulu..betul tak..???...hehehhe...

latest entry dari DMM Mai ada kuar muka daku...seronok betui...jumpa DDM Mai dalam blog dia je..lepas tu minat nak tau pasla bisnes...sms dia nak jumpa...1st meeting di Megamall, Kuantan...nasib la boleh cam muka dia masa jumpa tu..hehehe...dia nice person..friendly jugak..anak dia hadif so cute n baik je sepanjang sesi perkenalan...memang macam wazif la...senang mak dia nak buat keje..hehehe...

ni entry dari blog DDM Mai daku paste kat sini...haa..income DDM Mai sekarang ni dah cecah RM60 ribu tau...housewife je tu..arghhhh..nak macam dia jugak..huhuhu...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alhamdulillah....semakin hari business semakin melebarkan sayap nya...
at this point...my business dah berkembang ke Utara,Timur,Selatan...tak terkecuali juga...Sabah dan Sarawak...!!

bersyukur sangat2 sebab di beri peluang share business ni dgn ramai org kat luar sana....if u all nak tau...kami semua bertemu di INTERNET....!!samada Blogging atau pun Facebook...
dan yang paling penting sekali...dgn INTERNET & BLOGGING jugak la yang mempertemukan mai dengan most of my business partners around Malaysia dan juga luar Malaysia...tak kisah la..jauh atau dekat...we all semua bersatu hati utk sama2 majukan hidup masing2....
"Ubah keselesaan hari ini untuk kesenangan masa hadapan"


mai mula melebarkan sayap mai ke luar bermula dengan rakan kongsi dari Utara....since this is my mom's hometown and mai familiar sgt2 dgn utara,mai mula kembangkan business ke sana...
In Timur area....Terengganu,Kelantan and Kuantan

area belah timur ni dalam my group di handle oleh DSM Nurul Aini...
DSM Nurul n DDM Mai..both are my leader in this group

Shuhada from Kuantan,coming all the way from Kuantan utk menimba ilmu..congrats ada...in just 1mth ++ dah capai pangkat SSM...Alhamdulillah...

and under Nurul n Shuhada...perintis baru in Sabah....Dr Affra
yippiee....lepas ni boleh la mai ke sabah pulak...jalan2 buat business...;-)
and many moreee yang xde dalam gambar...
Siapa kata susah nak buat business ni kan??
just tru internet kami bertemu dan Alhamdulillah dah berkembang jadi satu kumpulan yang besar....amin

so if anyone of u yang kat jauh2 sana....outstation client yang rasa2 mcm minat dgn business yang we all buat ni and mcm nak jumpa dgn we all...jangan malu atau segan2 k...
cepat2 contact perintis2 mai kat atas ni k...insyaAllah..mana tau life kita akan berubah sama mcm we all semua ni...:-)


actually, business yang mai buat is so simple and straight forward...
everyone can do it...just ada kemahuan nak belajar dan nak bermula sahaja
just tau bukak in internet and ada Facebook...Simple...!!
we will share our Secret with u on how to do this business using Online...
by blogging...facebooking...twittering...Forum...etc...

the choice is in your hands now...!!

nak tengok...tunggu dan tunggu.....????

or give a chance to yourself to have a better life...
dare to drem BIG...!!!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
dan juga, tidak lupa leader daku DSM Nurul pun ada buat entry pasal daku jugak..best kan..rasa macam artis pulak dipromote dalam blog..DSM Nurul ni income dia buat bisnes ni dah cecah RM8K...daku tengah nak kejar income macam dia jugak nih...1st time jumpa Nurul masa daku nak close sorang prospek cum buyer daku di KL..masa tu memang ilmu marketing kurang lagi..so kene la mintak tolong leader kan..Nurul very profesional and friendly jugak..1st time jumpa dah rasa mesra..sekarang apatah lagi kan..bukan setakat hal bisnes je share..hal2 masalah kehidupan pun boleh nak share...n Nurul rajin advice benda2 yang daku kadang2 terlepas pandang...memang untung dapat leader2 yang macam ni..tak pentingkan bisnes semata....:)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kepada yang jauh Nun..

Congrate tu your effort, sume dah dapat bonus yang berbaloi-baloi kan korang..hehe

So bulan ni target side income yang lebih tinggi lagi..and 
You all adalah bakal-bakal SSM bulan ni..InsyaAllah

Just like me. Seorang ibu yang berkerjaya, makan gaji cukup bulan, keluar pagi balik petang, time freedom dengan anak and family very limited. Banyak fikirkan untuk masa depan anak walaupun baru sorang anak je, kalau boleh nak penuhi apa je yang terbaik untuk anak and tolong senangkan hati suami sebab wife dia pandai cari duit..hehe..Dapat gaji takut nak spend lebih-lebih sanggup tak ganti baju baru pun untuk diri sndiri yang penting ada saving untuk anak.

Sesiapa yang berminat for bizness and PB di area
Kuantan, Kuala Kangsar
Contact Ada
013-9128113 / shuhada_nordin@yahoo.com
baru je join tapi prestasi sangat memberansangkan..and the best part is dengan semangat diorang, rajin rujuk kat leaders..SEMUA SET PREMIUM BEAUTIFUL ADA AND DAH SELAMAT DIJUAL DENGAN HANYA 1 MINGGU SAHAJA..wopp..wopppp..so proud with you all..even jauh pun tapi still dalam group yang sama di bawah pimpinan Hanis and Mai, dah terbukti, this bizness bergerak dalam kumpulan, you are not alone! will guide you all the way!

And soon we will get new biznes partner dari Kelantan dan Sarawak..yuhuu


Would you like to be like us???contact la jangan segan-segan, 1st income RM3,000 sape nak bagi?? 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


and of course sejak dah ada partner sendiri ni..daku ada jugak cerita pasal Doktor Affra and Ina dalam blog daku...kalau sape tak baca lagi..then boleh terjah sini dan di sini ye..


daku setuju ngan kata2 leader2 daku nih..memang jauh bukan penghalang sebab kitaorg jumpa dalam internet je..bisnes ni simple..dah ada guideline..dah ada pemimpin pun nak bantu..bukan kene perah otak fikir strategi sendiri..semua tu blh dapat dalam kelas..top2 leader pulak tu yang ajar..lebih kurang macam kita dah diberikan highway n GPS...just ikut je apa GPS tu arahkan..kalau salah boleh route semula..simple tak...??


memang daku amat menggalakkan sape2 yang masih tercari2 peluang nak buat side income tapi taknak susah2 sangat..ini lah peluang terbaik untuk korang...selagi belum start..korang takkan nampak apa yang kitaorang cakap best nih..bila dah start..daku percaya korang sendiri taknak stop balik..hehehe...


oklah...daku stop sini dulu ye...apahal2 pandai2 la cari daku...free consultation je pun..nak tau pasal product premium beautiful ke, pasal bisnes ni mcm mana nak join ke..SMS je..daku mesti layan punya la..:)


berusahalah kalian..janjikan..:)




unplanned activities...

sabtu baru ni daku, hubby n wazif sekali lagi telah travel ke KL untuk kesekian kalinya...tak plan pun..macam tetiba je terpacking beg baju n tersiap n terduduk dalam kete n terdrive...hahahaha...

takde la..tapi betul memang unplanned tu..hari jumaat tu leader Nurul bagitau ada sesi NDO (New Distributor Orientation) hari ahad lepas CDM Hanis buat..daku memang tak dapat nak pegi la sebab hubby dah kata tak laat nak drive ke kl lagi..minggu sebelum tu kan baru balik dr sana gak..

then malam tu, dapat pulak msg dari DDM Mai..alaaaahai....leader2 daku ni memang sangat2 menjaga kebajikan daku la..ye la..daku kan orang baru...kene banyak timba ilmu untuk berbisnes..kalau tak pegi kelas.tak pegi sesi NDO...then kat mana lagi nak dapat ilmu free dari leader2 yang dah berjaya macam diorang kan..aiiyyooo...lagi mau degil ka...hahahaha...

so..lepas dari tu daku fikir semula n discuss sket ngan hubby...hubby nampak kesungguhan daku nak belajar selok belok berbisnes...so..hubby pun willing nak drive ke kl sekali lagi...alhamdulillah..tak payah la daku nak beli tiket bas..hehehe..

tapi serius cakap..mula2 dulu nak join,..susah betui nak kompromi dengan hubby bab bisnes ni tau..ada je yang hubby nak halang..memang la sakit hati jugak sebab dia tak faham apa yang kita nak..tp bukan salah dia pun..dia kan suami..so dia nak jaga kita takut kene tipu ke..takut tak berjaya ke..nanti kalo sedih2..kat dia jugak kita nak mengadu kan..tu la part yang dia nak jaga sangat2 tu..hehehe...

tapi bila dalam sebulan join ni n hubby dah nampak income daku, dah nampak cara daku yang berjaya habis jual 5 corsets in a week..sekrg dah sebulan so kuantiti tu dah makin banyak la..14 sets in a month..alhamdulillah...nak pulak hubby tengok daku ada je kat rumah..takde pulak bini dia ni kene kuar malam n balik kul 1-2 pagi buat bisnes kan...so..agaknye sebab tu terus terbukak hati dia..apa je daku cakap lepas2 tu pasal bisnes..dia angguk je..geleng tak dah...alhamdulillah..ye la..bisnes ni buat online je...kat blog, kat facebook, kat emel, forum, guna fon pun boleh..then.apa la masalah nye kata takde masa tu kan..nak ngan taknak berubah je..:)

so..wanita2 kat luar sana yang memang dah lama pasang angan2 nak ada bisnes sendiri..bisnes yang simple nak buat..straight forward...n perlukan 2 jam je sehari...tapi income boleh dapat ribu2....better ambil tindakan sekarang la..nak tunggu boleh..tunggu je la..takde apa pun masuk di awal bulan...tapi kalau start bisnes ni...10-12 hari bulan tiap bulan confirm berpinau mata tengok jumlah yang masuk dalam akaun...hubby tu boleh jadi halangan pertama yang kita kene handle..tapi bila dah dapat handle..insya allah halangan2 lain tu kacang je nak tepis...:)..sebab apa..sebab restu suami tu kita dah dapat...:)..n lepas tu jangan la buat acuh tak acuh je..bukti kan la pada suami yang seme keraguan dia tu salah..senang kan..:)...

ehhh daku nih..bila ckp soal bisnes mula la melalut panjang..sori reader..daku ni bila turn on je business mode tu..mmg tak blh stop menaip..sebab semangat tu naik sama..hehehe...

ok2..sambung cite unplanned tadi tu..hehhee...

kat kl biasa la duk tumpang umah kakak kat wangsa maju..nasib la kakak n abang ipar ada kat umah...sempat la diorg main2 ngan wazif yang dah lama diorg tak jumpa ni...tapiiii.. petang tu abang ipar dapat berita kematian kat kampung dia..so terpaksa la kakak daku n abang ipar balik ke kedah jugak...so..tinggal la kitaorg bertiga je kat rumah kakak tu..macam minggu lepas jugak daaaa....:)
bosan2 duk umah, petang tu ajak ayah wazif mandi pool..tp ibu n wazif duk tepi kolam je la bagi sokongan moral ayah swimming sorang2..hahahah...malam tu pi dinner kat satay hj samuri je...then balik n rest..

esoknya ibu nak beli tudung kat jalan TAR, sempat la rembat 4 helai tudung...bestttt...n petang tu hubby hantar daku ke kelas NDO...ta[i sebelum tu lunch dulu kat de templer chinese cuisine..not bad la food dia...

alhamdulillah manage to spend 3 hours dalam kelas ilmu...tak terasa pun jam berjalan..takde bosan jugak..all the way memang input yang daku dapat sangat2 berguna..n interesting untuk daku apply nanti...mana taknye..semua yang hebat2 jadi speaker petang tu..so..memang teringin la daku nak apply n tengok hasilnya pada diri sendiri kan..kalau kat luar nak belajar ilmu bisnes ni..kene bayar ribu2 untuk 1 course tau..ni free je...grab je sebanyak mana input yang diorg bagi je...then apply la..susah ke..tak kan..:)..

By the way...sesi NDO tu adalah salah satu kriteria yang digariskan oleh syariah compliance supaya semua ahli faham apa yang perlu dibuat dan diusahakan untuk mendapat keuntungan hasil dari usaha masing2 tu and yet this company dah comply..ni daku paste kan dari forum ustaz zaharuddin pasal garispanduan perkongsian ilmu ni.. "Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya"

habis kelas terus shoot balik kuantan, hubby drive 130-140 dia kata..padan la 2 jam je dah sampai tol gambang..grrrrr....nasib la daku dlm kete mmg ngantuk n kepala tengah fikir pasal bisnes..so mmg tak cara le hubby drive laju tu...hahahhaa....

May 4, 2011

aiyoo..kene tumpang lagi sekali..

ni kes promosi still on la nih..memang mengujakan tempahan corset...ye la..sape taknak beli harga RM1713...harga normal RM2000++...kira sekarang mana untung..??..orang yang bijak ialah orang yang pandai curi peluang terbaikkkk....betul tak..??...kalau tak takkan minggu lepas daku terkejar2 ke kl nak amek 6 sets corset yang customer order...dari serata pelusuk malaysia lak tu...huhuhu...yang paling jauh customer ni dari sabah..hohoho...alhamdulillah..seme tu rezeki wazif..rezeki customer jugak la sebab daku dapat tolong cukupkan ahli group diaorg utk dapat beli dengan harga promosi yang murah banget tu...alhamdulillah lagi..syukurrr....

and now..huhuhu...tak stop lagi permintaan tau...so daku tengah usaha nak cari lagi 2 buyer nih....sape yang masih dan sangat2 berminat tapi terlepas peluang yang lepas...sila lah SMS cepat2 untuk cukupkan group ni...u all tolong daku..and u all jugak dapat tolong wallet masing2...hehehe..dari kuarkan RM2000++ nak beli corset..better kuarkan RM1713 je kan..mana nak wehhh..??...fikir2...

so..jangan buang masa lagi..orang kata..kalau terlepas peluang yang lalu..tiba2 benda yang sama muncul semula depan mata...itu tandanya rezeki tu..so..cepat2 la ambil peluang ni..jangan tolak rezeki Allah nak bagi...kalau tolak kang tak jumpa dah rezeki dapat beli dengan harga yang berbaloi2 nih...sape jugak yang ternganga nanti..kan..kan..kan...

May 3, 2011

'Alycia Besday Giveaway!!'

Suka nak join...kalo u all nak join gak sila click pada banner ye
Tarikh tutup : 18/05 tepat jam 5.00 petang

UCAPAN UNTUK BESDAY GIRL

Hai alycia...auntie shuhada ucapankan selamat hari lahir..semoga menjadi anak solehah dan insan yang taat pada agama bila besar nanti...:)

Auntie shuhada nak tag maklang yana untuk join..jom maklang...:)

Oklah..done puan penganjur..good luck to me...:)

May 1, 2011

labour day at KL

cuti 3 hari ni daku, hubby n wazif berkampung kat KL aje...tumpang duk umah kakak daku kat Wangsa Maju..tapi tuan rumah takde..muahahha..diorg balik Kuale n Kedah...hehehe..

sepanjang 3 hari cuti ni aktiviti memang pack n full...penat tapi enjoy..wazif n ayah pun sporting and supportive...best..:)

hari Sabtu pagi2 lagi dah keluar..meet customer yang nak beli PB corset kat Shah Alam..best sebab customer ni ex-housemate masa di UNIMAS dulu...daku panggil dia Along je..tapi nama penuh dia Afra Nadia...dah 9 tahun tak jumpa..tapi disebabkan PB ni kitaorg berjumpa semula..happy kan...
From left : SSM Nurul, Along, me

lepak2 dengan along n leader daku Nurul tu kat KFC...yang bestnye..Nurul pun angkut anak dia sebab hubby dia outstation keje..daku pun angkut jugak hubby n wazif.kalo tinggal kat umah kang sape nak guide daku pegi Shah alam tu kan..daku mana tau jalan kat KL ni sangat...hmm..best jugak si wazif dapat present dari Auntie Along dia..mekaseh ye auntie..hehhee..
Ayish, anak Nurul..kreatif sungguh..ayam celup air oren...hahahaha..

setel hal dengan along, daku singgah seksyen 2 lawat adik daku Yana n family dia..best jumpa diorg sebab seme ada kat rumah masa tu...n paling best wazif dapat lagi hadiah baju terpakai abang zafran nye..umi zafran ni baik hati la..suka bagi wazif baju yang comel2...terima kasih maklang..:)
Abang Zafran yang sangat happy ada geng nak guling2...

dari shah alam then kitaorg terus ke cititel midvalley sebab adik daku sorang lagi si Shima tu nak jumpa wazif..sempat jugak la melawat toy r us n belikan wazif toy baru...toy lagi..???..huhuhu..nak buat mcm mana..toy2 budak kecik ni comel2 kan..hahaha..lepas makan baru la kitaorg gerak balik umah..itu pun sebab malam tu daku ada kelas pasal bisnes..kalo tak mau lepak lagi kat luar...hahaha...

lepas magrib leader daku Nurul amek kat rumah kakak daku..1st time nak pegi mana tau jalan..2nd time nnt insya allah blh pegi sendiri..1st time daku masuk kelas belajar ilmu berbisnes macam ni..memang rasa kerdil sangat sebab selama ni hentam je buat bisnes sambilan..kali ni sebab dah join bisnes yang serius..so belajar kene serius jugak la..n sangat terharu jugak sebab dapat bersua muka dengan CDM Kak Ana, wanita paling kaya dalam team kitaorg..income dia saja dah RM1.5 juta...dah masuk pun magazine Personal Money..hebat tak hebat nye dia...then abis kelas dapat pulak duk semeja dengan leader2 daku yang top2 3 orang tu...CDM Hanis yang income dia dah cecah RM200K, DDM Mai income dia dah cecah RM45K n Nurul leader paling dekat dengan daku pangkat dia sekarang SSM...income dah cecah RM7K..memang rasa macam bermimpi..tapi kene accept cepat2 sebab itulah kenyataannya...hehehhe..:)..rasa teruja sangat nak dapat income macam diorg...:)
My top leaders, from left : DDM Mai, CDM Hanis, me, SSM Nurul

Hari ni pulak pegi Shah Alam semula...sebab Along minat nak join team daku berbisnes...alhamdulillah...along pun ada masalah kewangan tak mencukupi even dia seorang Doktor..maklumla..orang kata gaji besar...belanja pun besar kan..so untuk menyenangkan kedudukan kewangan dia n suami, along berhasrat nak buat bisnes jual corset ni...sebab along sendiri percaya dengan teknologi yang ada pada corset ni memang boleh jaga kesihatan kita...sebab dia belajar pasal fakta2 sains berkenaan FIR yang disulam dalam bebenang corset ni..so..kalau doktor pun dah sahkan..kenapa la kita yang tak belajar pasal sains2 ni dengan mendalam nak pertikaikan..betul tak..

and cakap pasal bisnes semula, along dah penah join sebelum ni bisnes jual Bio Aura water filter tapi dia mengaku yang dia tersalah pilih group...so, kerjaya sambilan dia masa tu tak membantu dia langsung...lagi menyusahkan ada la..so..bila daku present semula marketing plan pada Along, along kata yang rupa2nya dulu dia kene tipu la..sebab kumpulan dulu dah tetapkan berapa modal along kene keluarkan..tahap wajib plak tu..padahal bisnes ni modal sangat2 fleksibel ikut kemampuan kita n starting RM30 je pun..so kalo u all ada dengar rumours kata bisnes ni wajib kene kuar puluh2 ribu baru boleh join..tipu semua tu..kalo tak percaya mai jumpa daku..daku basuh cukup2 kasik bukak sikit minda tu...masyarakat kita ni memang tak suka tengok orang berjaya..daku cukup heran la..orang susah dia taknak tolong..org senang dia pulak susah hati tengok..apa kes kan...hahaha..pakat gelak je la daku pada orang2 macam tu..huhuhu...kita kalau ada impian yang luar bisa..tindakan kita kene jugak luar biasa..kalau tindakan kita masih di tahap biasa..then kita takkan ke mana2..sebab kita masih buat perkara yang sama...betul tak..

lepas setel hal bisnes dengan along, then kitaorg ke Sogo lak...plan nak ke jalan TAR jugak cari tudung..tapi dah berjam2 lepak dalam Sogo...rasa malas pulak nak berpanas2 kat luar...hahahhaa....wazif sepanjang 2 hari berjalan2 ni memang sangat2 baik..good boy anak ibu nih..macam tau2 je ibu sibuk cari rezeki...ayah pun sporting..supportive jugak sebab bini dia pandai cari duit nak senangkan keluarga...hehehhe...
Anak ibu yang ceria selalu..

secara peribadi la..daku rasa kalau Allah tak kuatkan semangat daku untuk terjun ke dunia bisnes ni secara drastik, entah2 bila la daku nak nampak hasil buat jualan yang makan ribu ribannye kan..dulu impian je pasang hari2...ye la..dulu dah penah buat bisnes jual lampin..untung ciput je..tak lepas pun nak joli sakan sebab kene rolling semula buat modal..kali ni modal keluar sekali je..tapi hasilnya boleh dibanggakan..siap boleh bagi RM 1K dekat hubby untuk permulaan ni..hehehee...nanti bila dah makin maju..memang makin meningkat la ganjaran yang hubby dapat tu...itu baru hubby..belum cite part anak daku, parent daku lagi, anak2 buah daku, n hal2 kebajikan lain la..takyah cite la kan tu sebab nak buat baik senyap2 je la..hehehehe...

apa yang daku tgk kesan positif bila buat bisnes ni kan...gaji memang tak usik pun untuk digunakan pada hal2 kecemasan, shopping tengah2 bulan n akhir bulan, makan kat tempat2 best yang selama ni asyik tengok je orang lain makan dan paling penting saving...dulu setiap kali nak saving..plan beria tapi bila kuar gaji..lepas tolak bayar itu ini..tinggal RM100 je baki..takkan nak saving lagi..nnt kalo ada kecemasan..duit tu jugak le nak guna balik..so..takde maknanya nak saving2 ni...memang tak cukup la jawabnya...nak shopping lagi la..kene kumpul dulu baki gaji setiap bulan utk dapat bershopping pada hujung tahun...lama tu nak tunggu..huhuhu...bila buat bisnes nih..income sampingan tu dah banyak sangat membantu......memang orang kata tak pandang gaji la...gaji tu blh simpan elok2 n bila perlu je guna..hehehe...

hmm..memang daku baru join sebulan lebih..tapi tak mustahil apa yang daku cite kat atas tu daku boleh rasa dengan cepat sebabnya daku buat berterusan..daku amek serius bisnes kali ni sebab daku dah nampak apa bisnes ni boleh bagi jaminan..n insya allah kalau sentiasa berusaha...allah akan bantu kita mencapai target yang kita dah setkan tu...kalau ada group hebat tp diri sendiri yang bagi banyak alasan..then kejayaan tu memang tak nampak la..tapi kalau diri sendiri berusaha untuk jadi hebat di dalam group yang hebat, ada pulak marketing plan yang hebat jugak dan menjual produk yang hebat....tak ke kejayaan tu milik kita..kan..insya allah...kita hanya mampu berusaha, merancang..tapi kita kene mohon n tawakal pada Allah sebab apa2 pun..Dia yang tentukan hujungnya..betul tak...

ehhh...panjang betui entry kali ni...hehhee..sori la ye...sebab nak kongsikan ilmu yang dapat masa kelas aritu..rugi ilmu ni dapat free je tapi tak dikongsi dengan orang...baik daku kongsi..boleh jugak reader blog daku ni manfaat kan dalam kehidupan korang kan..

okle..daku dah ngantuk la..esok nak gerak balik Kuantan dah..huhuhu...selamat malam semua...daaa..

berusahalah kalian..janjikan..:)