Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Jun 27, 2011

kejayaan bersama kumpulan...

tajuk entry tu ialah tema bisnes ni..'kejayaan bersama kumpulan'..which mean..kita tak jalan sorang2 dalam bisnes ni..tapi kita jalan in group...

penah dengar tak 1 lidi kalau nak patahkan senang..tp kalau segenggam lidi..susah kan...kalau translate n apply pada konsep bisnes ni pulak..kalau jalan sorang2..susah nak dpt capai target n impian, tapi kalau gerak beramai2..amat mudah sebab ada banyak kepala..banyak idea..banyak cara...yang of course banyak2 tu semua akan pergi kepada 1 target..target kumpulan...bila target kumpulan dapat...of course secara automatiknye target individu tercapai jugak..senang ke tak senang..hehehhe...

selama hampir 3 bulan daku join bisnes nih..banyak dah bukti kejayaan yang daku boleh cerita...n ini menunjukkan daku dah berada di dalam landasan yang betul..dipimpin oleh leader2 kumpulan yang komited n memang nak pastikan anak2 buah n ahli2 baru dapat macam apa yang diorg penah dapat...

segala ilmu leaders tak lokek nak perturunkan..segala masalah diorg akan spend masa dengan kita untuk setelkan...cuma atas diri kita sendiri nak ikut apa yang diorg ajar atau still nak ikut kepala sendiri...kalau follow..then insyaallah kejayaan memang akan nampak...terang dan nyata...takyah suluh2 dah dalam kegelapan...kalau tak follow..then teraba-raba sendiri la...

bulan pertama join..bukan setakat daku dapat income startingRM3000++...tapi memang melebihi apa yang daku target sebagai side income..mula2 tu daku cuma berangan akan dapat dalam RM1000 - RM1500 dah memadai..untuk buat top up apa2 yang patut je kan..tp alhamdulillah..bila 1st income dah melebihi angan2 tu..memang daku termotivasi untuk buat lebih baik..dah terbukti..kalau follow apa leader suruh buat..memang CONFIRM daku akan dapat apa yang daku usaha nak dapat tu...
kejayaan daku bukan berhenti setakat dapat 1st income tu sahaja...tapi alhamdulillah berkat usaha yang berterusan dan tanpa jemu...daku dapat habiskan jualan batch pertama corset daku sebanyak 10 set tu dalam masa 2 minggu sahaja..ikut rekod kumpulan kami ni..paling lama pun ambil masa 2 bulan..sebab memang senang nak jual kalau kita buat secara online...n untuk pengetahuan semua, kumpulan CDM Hanis Haizi ni ialah kumpulan perintis untuk penjualan korset premium beautiful secara online...n CDM hanis haizi sendiri digelar CDM Internet pertama di malaysia...
masuk bulan kedua join, dapat pulak surat jemputan untuk satu event award recognition di Terengganu...event ni buat di Taman Tamadun Islam, KT...tapi sangat2 terkilan daku tak dapat join..sebab masa ni ada family matter di Perak..so terpaksa dulukan keluarga...tapi dalam hati rasa terubat jugak bila tengok surat jemputan tu..even takde kesempatan nak join the crowd...tapi dalam rekod dah naik dah Pangkat daku sebagai SM...bonus 21% tu...huhuhu..baru sebulan join..alhamdulillah sangat2...bila buat bisnes ni..memang mula2 semua benda tak pandai..tapi kalau dalam diri ada rasa nak maju..n nak belajar n rela diajar even leader umur lagi muda dari daku..insya allah lama2 pandai n boleh buat sendiri...nak2 time nak sponsor prospek baru..awal2 memang kekok n tak confindent...tapi leader tak tinggalkan kita..leader akan bantu n ajar sampai kita yakin n boleh buat sendiri...tapi lepas dah sekali buat..insya allah rasa nak pegi sponsor orang lain..hehehehe...

then bila masuk bulan ketiga join, pasal income takyah duk cite la kat sini..cukup sekadar daku cakap..syukur sangat2 bila tengok amaun bonus yang masuk tu...alhamdulillah sangat2 dapat buat bisnes ni n berani mulakan langkah pertama 3 bulan lepas..kalau tak mulakan..ntah2 sampai sekarang berangan aje la nak nampak RM ribu riban masuk ke akaun sendiri..mimpi tinggal mimpi je la...:)..and dah 3 bulan ni..dapat naik pangkat lagi..pangkat kedua sebagai SSM..bonus 26% percent pulak..ya allah..memang kejayaan bersama kumpulan la nih...leader2 daku..bakal CDM Maisarah n DSM Nurul memang tak penah tinggalkan daku buat bisnes sorang2..setiap hari diorg akan make sure diorg or daku sendiri contact each other untuk share segala masalah..segala problem..n setiap hari ada je tips2 baru yang diorg akan share...n daku sendiri memang jenis tak sabar nak try tips2 tu....so sambil belajar..sambil try apply..memang confirm boleh nampak kesan positifnya...tu la daku rasa suka n best sangat buat bisnes ni...

official letter tak kuar lagi..tapi DSM Nurul dah wish congrats...best kan ada leader yang komited n prihatin macam ni...:)

dalam bisnes ni..kene letak impian besar2..bila ada impian memang ada usaha yang gigih n serius untuk capai impian tu...buat masa ni..impian daku nak capai sales RM100,000.00 dalam bulan July dan hujung tahun nak qualify trip ke Holland, Belgium, Dubai n Paris...wish me luck guys...:)

duduk dalam kumpulan yang betul buatkan daku rasa secure bila buat bisnes ni..tak terumbang ambing..team work yang kuat akan menjamin perjalanan bisnes daku sentiasa on dan takkan off2...

hmmm..kalau la ramai lagi yang ada keinginan nak cari side income tapi taknak jalan sorang2..suka daku nak ajak join team kitaorg nih..seriously...memang best sangat sangat....percayalahhhhh...(nada lagu Percaya lah siti nurhaliza tu ye)...:)

bermula sekarang untuk masa depan

ingat lagi cabaran masa mula2 nak join bisnes nih..diri sendiri je sebenarnya yang halang..yang block..mindset tertutup...lepas jumpa maisarah..dia yg perkenalkan bisnes ni pada daku..daku tak terus join..daku amek masa 2 minggu jugak nak berfikir...

padahal masa tu ekonomi daku dah kritikal..n yet takut anything happen kat wazif secara emergency..mana daku nak cekau RM...saving hubby pun dah susut...sebab dah berhabis bayar wad masa wazif sakit aritu...keadaan daku masa ni mmg betul2 diambang kejatuhan la org kata..

kalau sebelum tu..nak shopping suka2 ati..rileks je..nak hooray2 setiap kali kuar bandar kuantan..pi makan tempat best2..semua rileks je...tapi masa zaman kejatuhan ni memang terasa betul..nak buat apa semua fikir mahal murah..semua fikir ada duit ke takde duit...memang sengsara la rasa sbb daku tak penah lagi rasa mcm ni...mmg tertekan yang teramatnya...

then ada satu kali tu..datang pulak surat dari pejabat tanah suh bayar cukai tanah..yg tertunggak pulak tu..sebelum2 ni tak penah sampai bil..sekali sampai kene bayar tunggakan..imagine je bape ratus nak kene kuar tu..then elok pulak tayar kete botak..mmg tahap kritikal n merbahaya masa tu kalau drive..haisshhh...bape ratus lagi nak kene keluar utk beli 4 tayar...just imagine le..time ni rasanya daku memang dah terhantuk...

so..bila maisarah call lagi n follow up jadi ke tak daku nak join..daku memang dah serius nak take part..apa nak jadi pun jadi la..even masa tu suami tak bagi..sbb dia sayangkan daku..takut daku kene tipu..n takut daku tak boleh follow bisnes mcm tu....

tapi kalau daku tak mulakan langkah pertama..tak ambil risiko..rasa2nya..sampai sekarang kitaorg di takuk lama...sebab bila dah join..alhamdulillah..dua masalah utama yg nak kene setel masa tu..dapat disetelkan terus..

then allah bantu lagi dengan bagi buyer n daku dapat habiskan jual corset daku dalam 2 minggu...memang untuk orang baru macam daku ni..itu sangat memotivasikan..n daku bukan kata kacang je nak jual..daku usaha hari ke sehari...dari awal join..mmg daku tak penah off pasal bisnes...sebab ini la pelajaran pertama yang daku diajar oleh maisarah..'buat berterusan..hari2...'..memang mujarab n terbukti berhasil...

dari hari ke sehari memang daku usaha non stop untuk kembangkan bisnes daku ni..even bisnes ni buat dalam group..tapi bisnes ni tetap bisnes daku..turun naik tetap atas bahu daku sendiri..takkan daku nak tunggu leader yang gerakkan..baru daku nak bergerak..a big no no la pada daku kalau ada attitude macam tu...daku tatang bisnes ni mcm tatang wazif...sakit pening bisnes..kene amek tau..kene rujuk leader untuk selesaikan any problem...alhamdulillah...sekarang dah nak masuk bonus ketiga..n tak pernah la dapat just ratus2 je untuk setiap kali bonus masuk..syukur sangat2 daku dapat jumpa bisnes nih...

n kenapa dalam banyak2 bisnes, daku pilih bisnes PB..??

sebab daku suka dengan pelan marketing dia..memang unik n mudah daku nak follow...n ktaorg jual secara online..itu yang paling best..tak payah nak jumpa pembeli..sebab org zaman sekarang pun suka beli online je..takyah berpanas n rugi kan minyak kete nak keluar cari kedai yang jual corset ni..:)

then daku suka buat kerja dalam group..tak perlu daku nak susah payah sorang2..susah payah dengan kawan2 dalam group rasanya lebih berbaloi..sebab sama2 buat..sama2 dapat hasilnya..

then modal la paling utama..sekali seumur hidup je daku kuarkan..sekarang daku dah nikmati hasilnya..takyah pening2 dah nak cari modal..mcm bisnes diaper daku sebelum ni..tiap2 bulan nak kene kira bape modal nak kene kuarkan untk top up stock...tapi sekarang tiap2 bulan duk kira bape RM bonus nak masuk next month nye....hahahahha....

kemudian tentang produk nye pulak...mudah nak menjual sebab daku sendiri pakai corset ni...daku just bercerita je dekat kawan2, sedara mara, ahli keluarga, sape2 je la pasal kebaikan yang daku dah dpt dari pemakaian corset ni..alhamdulillah ramai yang terbuka hati nak beli sebab diorg yakin corset ni memang baik..daku sendiri pun yakin..kalau tak takkan daku share dengan orang..:)

bila ditengok2 balik pada history daku join..baru 3 bulan kan..tp mmg rasa terharu sangat daku berjaya mulakan langkah pertama 3 bulan lepas..kalau la sampai sekarang tak join..hmm...tak tau la nak ckp macam mana..semua kelegaan dalam ekonomi family kitaorg ni tak dapat nak rasa mcm ni kot...

bayangkan side income dah sama n selalunya melebihi gaji tetap daku..sape nak bagi wehhh...tapi daku bukan dapat sambil goyang kaki ye..daku usaha untuk dapatkan nilai ribu riban tu...kalau goyang kaki..bukan buat bisnes namanya..lebih daku usaha..lebih la daku dapat..kurang usaha..fikir2 sendiri la hasilnya...dalam keje apa pun..kalau malas..tak dpt la apa2...kalau rajin..dapat la lebih kan...:)

insya allah..daku akan usaha lagi berterusan untuk mantapkan lagi bisnes daku ni..banyakkan lagi side income yang masuk dalam bulan2 seterusnya..dari income 4 angka nak pegi ke 5 angka..tak mustahil...buat jer hari2...follow je leader tunjuk ajar..confirm jadi...

nasihat daku jangan jadi macam daku..dah terhantuk baru nak terngadah...better kalau korang rasa nak berubah kepada kewangan yang lebih baik..mulakan sekarang...pilih lah bisnes yang betul n berada dalam group yang betul..insya allah korang pun akan berjaya..sebab leader yang betul dia akan pastikan anak2 buah dia dapat apa yang dia pernah dapat dan bakal dapat..so..fikir2 kan lah..:)

jalan jalan masuk kolam...

hehehe...jumaat baru ni kitaorg telah berpergian ke kl..daku ada appointment bisnes di seremban n melaka esoknya...sampai kl ingat nak lepak n menumpang kasih kat umah kakak..

on the way sempat singgah tepi jalan makan durian..teringin sesangat ngalah org pregnant mengidam..hahaha...

tapi sampai2 je umah kakak..takde letrik pulak..kakak pun tak tau sebab dia baru jugak balik dari kursus....tunggu org tnb datang...nan ado...wazif pulak dah menjerit2 nangis takut gelap..

so kitaorg decide tido hotel je malam tu..end of story..hehehehe...

esoknye check out..sampai umah still takde elektrik..tapi harapan nak org tnb dtg check tinggi la berbanding semalam..dah malam..daku siap2 kan mandikan wazif n kemas apa2 yg patut..then terus keluar rumah...nurul amek kat rumah kakak untuk ke seremban n melaka...

dekat seremban jumpa dengan bisnes partner baru join..norimah..n yang bestnye..norimah dah kenalkan sorang kawan dia untuk kitaorg sponsor ttg bisnes..bagus..laju norimah ni..ada harapan berjaya cepat nih..:)

setel hal kat seremban..terus ke melaka pulak..jumpa kawan baru yang nak join bisnes...natasya ni dia tau pasal pb ni dari blog daku...dekat melaka jumpa natasya di jusco, so sempat la shopping 2 helai baju n tid bits...

setel hal kat melaka terus gegas balik kl sebab malam tu ada kelas bisnes pulak..memang rushing n penat giler...yg terkilannya..semua aktiviti siang tu daku lupa nak snap gambar..hahahahaa...

malam tu sampai kelas lewat..tp sempat la dengar CDM Abg Lan bagi talk n makan kek meraikan CDM Raz (suami CDM Hanis haizi) naik pentas...then gegas balik sebab dah rindu sangat kat wazif n taknak lama2 susahkan kakak n adik daku tolong jaga wazif...

takpe..bonus bulan depan daku belanja diorg..kaklong, yana n shima..nantikan invitation dari i ye..muahahahha...

esoknya ahad..pagi2 lagi dah ada sesi personal touch dengan bakal CDM Maisarah...so jumpa dia kat wangsa walk mall..sebelum keluar tido kan wazif dulu...banyak la ilmu2 baru maisarah ni perturunkan..sekali sekala jumpa kan..memang all out la ajar macam2 strategi...berguru dengan sifoo n free...kene la tanya macam2..belajar macam2...n alhamdulillah lepas tu daku try apply salah satu ilmu yang Maisarah ni ajar...terus close 2 orang buyer..muahahhaa..best la macam ni..sambil belajar sambil buat...terus masyukkkk $$$ bonus untuk bulan depan...ngeeee....

sampai umah kakak...adik daku tengah bersiap2 nak bawak anak dia n wazif mandi pool...so daku take part jugak la..taknak lepaskan peluang tengok anak sendiri mandi pool for the 1st time...hehhehe...



setel mandi terus naik umah n tidokan wazif..then tolong kakak masak kat dapur..habis lunch terus gerak balik kuantan..patutnye balik awal2 pagi..tapi jadual berubah sebab ada macam2 aktiviti yang on the spot....huhuhu....sampai kuantan memang dah terasa penat giler....

lepas magrib mmg terus tido..sebab wazif pun dah tido...tengok fon ada 8 mesej n beberapa misscall tak berjawab...semua dari customer yang nak tanya pasal promosi RM1700 tu..huhuhuhu..sori guys..pagi ni baru sempat nak follow up semua mesej n call tu...alhamdulillah...

Jun 22, 2011

"Make US Over Please!" Contest

huhuhu....best...kali ni nak try masuk contest yang berkaitan dengan wajah yang cantik pulak..muahahahha...saja gatal kan...

so here goes the maklumat pasal contest...
Penganjur : linnaturalbeauty
Tarikh tutup : 12.01am 5th August 2011
Boleh click pada banner contest untuk maklumat lanjut ye...jom2 ramai join...

I’M INTERESTED, SO HOW?

1)         MAKE SURE TO CLICK LIKE ON OUR FACEBOOK PAGE OR 
            BE A FOLLOWER ON OUR BLOG
            --> done on both..yeaaa...
2)         UPLOAD YOUR PICTURE AU NATUREL (NO MAKE UP YE) AND
            YOUR FAV CELEBRITY PICTURE (INTERNATIONAL/LOCAL) SIDE BY SIDE

3)         TELL US WHY YOU NEED A MAKEOVER
             --> just a simple reason why i need a make over..it is because of my business life...before this, i did try to make over my face just on my wedding day...but now, i think i should seriously think about learning on how to make over my self for everyday use, meeting client, meeting prospects...so that i will look more elegant and convincing others..to up my business profile too....and why i choose wardina safiyyah as my role model...it is because she won't have to put thick color but still look nice and beauty....:)

4)         NOMINATE A FRIEND THAT YOU BELIEVE DESERVES A MAKEOVER AS WELL. 
            (YOUR FRIEND WILL HAVE TO DO STEP 1 UNTIL 4, JUST LIKE YOU JUST DID)
     
            --> i tage kak zatie..jom akak join..bestttt....
5)         MAKE IT MORE FUN BY GETTING YOUR FRIENDS TO JOIN AND VOTE FOR YOU!
            --> jom la kawan kita join this contest..bukan susah pun..just letak muka kita n muka artis yang kita suka nak di - makeover macam tu..hehehehe...and please also vote for me ye..thanx...mmmmuuuuakkhsss...)
ok..i am done..lalalala...

tolong la pilihkan...

hmm..dalam kepala dah list next toy yang daku nak belikan untuk si bulat...sekadar nak pelbagaikan aktviti dia n posisi dia semasa beraktiviti la...sekarang ni kalau tak baring..duduk dalam walker..tak duduk dalam walker..terbaring..tergolek..tertiarap..hehhehe....

ada 2 jenis toy yang memikat hati daku..comel sangat..n macam best je kalau wazif dapat satu..hehhehe...

it is either...
'bounce baby activity' ni....or
'precious planet jumperoo'....

dua2 nampak comel n best je nak main2 dalam tu...hahaha..ibu dia yang excited kan..hahahha...

hmmm..dalam dilema nak pilih yang mana...haishhhh...

tolong la pilihkan...:(((

Jun 21, 2011

kaki ku kaki ku jua...

suka beno main kaki macam ni sekarang ni...pinggang makin melentur kot...lepas ni ibu boleh ajar akrobatik...boleh..?????

video

updates..updates...

hmm..sejak khamis aritu demam panas yang teruk...daku dah tak update blog...rasa dah lama tinggalkan blog..rindu2...padahal baru bape ari blog disenyapkan kan kan..hehehehehe...

tadi baru masuk kelas penulisan ilmiah...bapak malas nye kalau kene mengarang yang ada format2 nih..daku suka lagi karang ayat or buat karangan jenis mcm ni..bebas...hahahaha...

khamis n jumaat adalah hari muram untuk daku....memang flat je atas katil..tak main sangat pun dengan wazif..tak tau la kenapa tiba2 demam..maybe sebab main boling sebelum tu..so urat terkejut mak daku cakap..maklumla setahun lebih tinggalkan lane....

ari sabtu sepatutnya ke kl ada temujanji dengan kawan...tapi sebab tak boleh nak drive...so terpaksa cancel kan trip..ganti minggu ni la..insya allah..

so sebab 2 hari dah terkurung dalam rumah..udara sama je..hari sabtu lepas hubby balik dari sekolah terus nak keluar jugak jalan2 kat bandar...being me kan..mana boleh duduk rumah saje2 kalo ari cuti..muahahaha...sakit2 tu pun ada hati nak jimba2..haishhh...

so..sebab waktu kuar tu ialah waktu lunch..terus je kitaorg ke megamall sebab nak test restoran ayam penyet AP yang baru bukak dekat situ....presentation kedai n makanan ok..tp rasa makanan tu mcm ada kurang la..tak sama macam yg makan kat wangsa walk mall, wangsa maju tu...huhuhu..belasah aje la..dah lapar kan...
korang rasa wazif ni dah jadik camera friendly tak..???...haishhhh....

setel makan..terus ke parkson sebab dah ada list barang2 wazif yang nak dibeli..it's shopping time..muahahahha....banyak seluar2 dia dah ketat...kesian tengok dia pakai macam seksa je...so this time beli seluar je banyak..baju2 pakai yang sedia ada..mix n match la pulak kali ni..tak sedondon..hehehhe...then kan dah ada planning nak belikan dia swimming suit bagai...so terus cari sekali brand ogival tu...
ni hasil shopping untuk hari tu..barang dia saja ni dah berhabis RM4-5 ratus....tapi puas hati sebab seme yang daku listkan dijumpai....takyah la nak cari kat tempat2 lain dah..penat woo berjalan..ngeeee....

kuar dari parkson..saja gatal masuk Anakku..sebab tengok ada sale..n teringat kat Jumperoo yang ada dlm blog Mrs Sooyaree tu...so macam saja gatal2 nak cari dlm Anakku kalau2 ada..takdak dalam list pun..haishhh..tapiiiii...hmmm...
benda ni yang terjumpa n terpikat hati nak suh wazif try2...try2 je..tp bila tgk wazif suka sangat main dlm ni...terus rasa tak sampai hati tak beli...hati ibu...:((...so terus bungkus satu...cash n carry...ayah la teruk kene angkut ke kete..muahahaha....

keluar dari Anakku..terus cakap kat hubby takyah singgah kedai mana2 dah..straight je ke parking..kang tak pasal2 terambik benda lain pulak..muahahhaa...tapi ayah rupenya dah ada plan..dia nak ke kedai komputer pulak dah..terangkut la satu laptop...lama dah dia teringin tu...so ada rezeki lebih..dia rembat terus tanpa fikir panjang...hahahha....

memang setel part beli lappy utk ayah..terus kitaorg kuar dari area Megamall..setengah hari duk dalam ni je dah beratus habis...kalau pegi lagi tempat2 lain..daku tak boleh imagine la....hahahahha....singgah dulu makan ringan2 kat Monrod...
untuk hubby...
untuk daku...

wazif masa ni selamat dah tido..sepanjang kat Megamall...tak tido tak menyusu..ralit tengok orang ramai n barang2 banyak..huhuhu...

so..itu je la aktiviti kitaorg baru2 nih...hmm..ayah kata nak botakkan kepala wazif....apa pendapatan korang..????

Jun 15, 2011

har..har..harruuuuu....

haru...haru..ada sesuatu berlaku pagi2 buta semalam...argghhh...memang tu lagi bikin nerves tahap tak tau nak describe...huhuhuhu..

semalam adalah hari busy daku..kuar pagi gi keje kul 7.00 pagi..kul 9.00 malam baru sampai rumah semula..rindu kat wazif usah ckp la..hmm...macam mana nak outstation ni...dulu masa gi kursus dia baby lagi..tak pandai main lagi..so tak le rindu sangat ngan gelagat dia..

sekarang dia dah pandai ajak kita main..baru tinggalkan setengah hari dah terasa semacam..huhuhu...tolonggg....bulan julai ni ibu kene ke melaka 4 hari..waaaaaa....mau ibu nangis tiap malam nih..huhuhuhu....
 sampai je rumah semalam..tahan je perasaan nak cium n gomol2 wazif yg tengah sedap tido depan tv tu....sebab kene le mandi dulu...buang busuk2 kat badan..then kene la setel keje umah dulu...then kene iron baju keje esok..then kene setel hal bisnes dulu sebelum masuk tido...then baru le lepas nak peluk cium wazif yang dirindui..huhuhuhu...

acara tido macam biasa...selang 2-3 jam wazif bangun mintak susu..normal la tu...

then tiba2 dalam kul 3 lebih rasanya ayah wazif kejut daku...muka dia cuak2...daku pulak jenis kalo terbangun terkejut mcm tu..memang otak tak berfungsi...bangun2 terus pandang ayah wazif yang tido kat tilam bawah...sempat la tengok wazif takde kat sebelah..dalam hati kata...'hmm..wazif takde..so???'..then tanya hubby kenapa dalam mamai2 tu...hubby jawab dengan muka siap kerut2 dahi...'wazif jatuh katil'....daku sound trouble sket pg2 buta tu..tanya lagi sekali..ayah jawab lagi wazif jatuh katil...

lepas tu baru otak daku align dengan kata2 hubby..daku tgk balik tempat tido wazif mmg kosong...ehhh..kan awal2 terjaga tadi mmg dah kosong...aiiyyyoooo..teruk betul la ibu wazif ni..lambat pick up....

terus la daku termelompat nak tengok apa kesahnya anak daku kat bawah tu...hmm..gaya dia jatuh tu macam rileks je...siap tertido lagi..kepala betul2 kat bandal busuk dia yg sebelum tu dia dah campak kat bawah sebelum dia tertido...n badan dia atas tilam hubby...

fuhhhh...lega den...mean dia tak sakit la tu...sebab dia jatuh elok2 cun2 je atas tilam n bantal empuk..n siap boleh sambung tido balik lepas tergolek dog tu...memang haru..sebab kesian tgk dia tido meniarap mcm tu ayah angkat dia semula ke atas katil n masa tu dia meragam sket sbb orang kacau tido dia...

then sebab dah terjaga kan..so dia ajak main le..apa lagi...ada la 20 minit daku layan..then malas dah..sbb ngantuk sangat...

tapi hati tak tenteram dah nak tido lepas tu..terus daku bangun n check semula keadaan wazif..sahhh...padan la tak tenteram....wazif dah beralih kedudukan ke bahagian kaki daku pulak dah..dia tgh main sorang2 dia...aiyyyooo...anak ibu nih..

so terus kejut hubby n kitaorg bertukar tempat tido terus..daku n wazif kat bawah..hubby sorang2 bermaharajalela kat atas katil yang besar..empuk...mana taknya..tak lama lepas tu dengar dengkuran hebat dari hubby..arghhhh..stress..stress....hahahhaa....n daku dapat jugak tido lena even masa tu wazif still nak main sorang2..daku biarkan aje sampai dia tertido sendiri bawah ketiak daku..muahahaha...

rindu sama kamu...huhuhu...

Jun 14, 2011

bikin nerves je...

semalam rutin normal di hari bekerja..balik kerja terus daku ke rumah pengasuh wazif..pick up dia then terus balik ke rumah...

sampai rumah terus letak dia atas tilam empuk dia bersama toy2 disekeliling...selalu memang biarkan dia tengok tv di temani toy2 tu..

maklumla..banyak aktiviti lain daku n hubby nak setelkan hal rumah la..basuh baju, kemas rumah, sidai baju, lipat baju..macam2 pasal baju la...makan malam.??ooohh...kitaorg diet..malam tak makan dah...hehehehe...

sedang daku n hubby masing2 busy...which mean memang wazif sorang2 je la kat hall...and memang rutin daku la setiap 15 minit aka pegi check dari kejauhan status terkini wazif..selalu nye ok aje..either dia masih lagi terbaring sambil layan tv n gelak sorang2...or dia layan sambil mulut membebel sorang..or dia meniarap style biasa tengok tv tu la..lentok habis tu..hehehe...

tapi semalam wazif telah menyebabkan daku nerves tahap para para sakura..sebab apa..masa daku check dia dari kejauhan tu..daku tak nampak dia atas tilam..that's normal..then daku gerak sikit ke depan nak intai lagi..aikkk..takde jugak kat area2 tepi tilam dia tu..selalu dia akan main2 dengan segala mak nenek toys yg ada kat sekeliling tu sambil meniarap or berguling2...then daku tak puas ati..so terus la ke hall and memang dia takde..daku terus toleh ke kanan which mean terus nampak dalam bilik..daku nampak hubby tgh solat n atas katil wazif takde...

waaaa...."anak aku hilang..anak aku hilang.."...dalam nerves2 tu..daku tertangkap ada benda2 bergerak kat bawah sofa..hitam je warnanya....ya allahhhhhh.....wazif..apa ko buat kat bawah sofa tu nak oiiiii....????
gambar atas ni ialah selepas daku jumpa n dia perasan..so dia dah gerak2 sikit nak keluar...sebelum tu memang nampak kepala aje...badan semua bawah sofa tu..arghhhh..bikin nerves betui la...geram..geram...
apa yang dia fokuskan sangat tu ialah nak main dengan kaki sofa...khusyuk sungguh...haishhh..memang kene buat kandang dengan secepat mungkin...huhuhu..
dah berjaya keluarkan separuh badan..tapi lepas nampak ibu tengah sibuk2 snap gambo dia in action tu..terus mengada2 mintak angkat...

hmmm...kat mana erk kat kuantan nak tempah playpen saiz beso yang orang tua pun blh duk dalam tu..hehehe...serius ni wehhh..tahap kritikal ni kalo ari2 wazif duk masuk bawah sofa tu.hahaha..atuk kata ari ni jumpa bawah sofa..esok lusa entah2 dah sampai kat dapur pun ibu n ayah tak sedar..hahahha...

wazif..wazif..anak ibu ni bijak la...:)

Jun 13, 2011

part 8 : perkembangan wazif

hohoho..dah lama tak cite pasal perkembangan wazif kan....la ni dia dah pandai macam2...

nak main setiap masa..waktu tido..waktu makan..waktu menyusu semua dia langgar..ni la hasilnya..ngantuk sangat tapi still nak main kan..ni la hasilnya..anak ibu anak ibu..huhuhu....

dah expert part guling2 atas tilam/lantai...mainan dia termasuk bawah meja..so dia berguling2 sampai dekat kerusi tu n usaha nak ambil mainan kat bawah meja tu..nak guling dah tak lepas sebab ada kerusi blok..huhuu..bijak..bijak...

 wazif n cousin, abang zafran

dah expert pegang botol sendiri..tapi kalo ngantuk sangat dia sangkut je kat gusi...muahahaha...

dah expert jugak buat gaya akrobatik lentik2 kaki tu..selalu jugak la ternampak jari kaki dah masuk mulut..huhuhu..orang2 tua kata dia nak adik..ye ke..jangan la sekarang..ibu nak fokus bisnes nih..hahahaha...

dah start mamam benda2 keras macam biskut baby bite tu...tapi jangan tak tau..bukan biskut je dia pandai mamam...kertas pun habis dikunyah nye jugak..bukti nye....
dan...
muahahahha...geram..geram...

dah ada gaya feveret masa tengok tv...bila tgk je cd baby einstein dia...macam ni la gayanya...hahahaha....

oklah..itu je perkembangan setakat ini...nanti2 daku update lagi...daaa...:))

end of cuti sekolah

untuk minggu last cuti sekolah ni kitaorg habiskan dekat Kuala Kangsar, Perak pulak...kebetulan cousin daku iaitu anak paklong daku kawen...so sambil balik umah parent sambil attend majlis sepupu daku nih...
seawal hari Khamis kitaorg dah bergerak ke Perak sebab nak lama2 sikit habiskan masa dengan mak n abah daku. adik beradik daku semua sampai hari Jumaat malam, and ada yang sampai hari Sabtu pagi. Adik laki daku je yang tak balik sebab kene kerje..huhuhu..
balik kali ni sempat curi masa bawak mak n mak sedara daku shopping dekat Ipoh..shopping lagi...??? hahahha...besttttt....bonus kedua buat bisnes dah masukk...yeaahoooo....elok pulak jusco tengah ada sale..tak tau sempena apa...belasah aje la janji shopping..hahaha..so apa yang daku dah rembat ialah 2 pasang kasut untuk mak daku, sepasang untuk mak sedara daku n sepasang untuk daku..utk wazif macam biasa la bajuuuu...hahahahha...
wazif dengan moyang esah

nak rembat sekali untuk abah n hubby daku dah tak sempat sebab masa dah nak malam n kesian dekat hubby daku kene jaga wazif sorang2 kat luar jusco...hehhehe...pompuan shopping mana boleh dukung baby..nanti tak jumpa apa yang berkenan..lalalala...:)

hari ahad bergerak dari kuale awal..kul 7.30 pagi sebab nak elak jammed..maklumla seme orang nak balik ke rumah masing2 kan...tapi alhamdulillah highway utara-selatan tak banyak kereta pagi2 tu..dalam 2 jam setengah berjaya sampai Kl....kitaorg singgah KL sebab daku ada sesi personal touch dengan leader daku DSM Nurul...sesi ni amat penting sebab kitaorg nak kejar target free trip ke Belgium n Holland..so leader daku akan bincang strategi2 nya macam mana..bestttt...daku tinggal nak apply je apa yang leader daku ajar tu...go..go.chaiyuk2..insya allah..buat jer berterusan...dan jangan lupa doa agar dipermudahkan urusan..:)
wazif and aunty Nurul..

setel sesi personal touch terus gerak balik kuantan n alhamdulillah selamat sampai tanpa sebarang masalah..so now nak berehat dah sebab esok nak keje...:)

berusahalah kalian..janjikan..daaaa....

long vacation...part 5

hmm..entry ni ialah aktiviti yang berlaku sehari sebelum kitaorg bertolak balik ke semananjung..macam biasa la..aktiviti shopping sakan tak ingat dunia...kalau dah nama pegi sarawak kan..mestila tak sah kalau tak pegi Serikin, pegi kedai kek lapis, pasar satok, pegi waterfront kuching..hehhehe...
tapi yang bezanya kali ni..banyak bershopping untuk diri sendiri daripada tolong shoppingkan untuk orang lain yang order kek n ikan..hehehe..bestttt....

pagi2 buta lagi dah keluar rumah..pegi sekali dengan kakak ipar n suami dia, wazif tinggal rumah sebab ngah cath dia nak jaga..nanti kitaorg berjumpa dekat Serian je rumah abang ipar daku.

walaupun perjalanan kitaorg boleh dikatakan agak awal, tapi sampai2 dekat Serikin jammed teruk..huuhuhu..penangan minggu pertama cuti sekolah..Serikin ni bukak hari sabtu n ahad je..n time kitaorg pegi tu ialah sabtu pertama dalam minggu cuti sekolah..mana tak jammed nye..seme org mmg plan nak ke situ sebelum balik semenanjung kan..

kat sini untuk kali ni daku borong kain2 pasang...best sangat..dulu2 kalau pegi selalu pakat tengok je corak2 yang baru2 n terkini..kali ni boleh terus sambar..tawar pun ala2 kadar je..sebab malas nak lama2 tawar menawar sebab banyak kedai lagi nak masuk..hahahha...ada la dekat 4 pasang daku borong kat sini je..yang dekat bandar kuching jangan cite la..dah ada 2 pasang lagi..hahhahaa...

masa on the way bak keluar dari Serikin, masya allah..jammed nye sampai sejam lebih kitaorg stucked...kesnye sebab banyak kereta parking kat tepi2 jalan je sbb parking kat dlm dah tak muat n menyebabkan bas tak blh lalu dengan lancar...ingatkan ada eksiden ke..kastam buat checking ke..huhuhu...pengajarannya..next time jangan pegi time awal2 cuti sekolah..hehhehe..

lepas hantar kakak ipar n suami dia dekat Serian, petang tu kitaorg keluar lagi..kali ni ditemani kakak ipar daku yang lain pulak..jalan2 kat bandar kuching pulak..pegi mana lagi kalau tak ke kedai kek lapis n pasar satok....kat kedai kek lapis daku ada beli order dari kawan2..n daku beli jugak utk diri sendiri..ada la dekat 20 ketul kek bawak balik kali ni tanpa rasa bersalah....hahahhaa...then kitaorg ke pasar satok pulak sebab nak beli ikan terubok masin n sedikit souvenior...

setel bershopping..balik terus Serian sebab dah nak malam...then nak berkemas lagi..n dah rindu sangat kat wazif satu hari tinggalkan dia kan..huhuhuhu...
malam sebab ada masa sikit, so daku on mode business dengan biras daku...so malam tu aktivti demo n consultation la dalam bilik dia..ahhaa..abang ipar aku bersabar je tunggu aktiviti bisnes kitaorg setel..hahhaha...

esok nye abang ipar daku yang hantar ke airport..anjang n mak mertua daku join sekali menghantar...kali ni terasa puas bercuti di sarawak...next time balik raya ni pulak..n dah ada plan n dalam list dah nak shopping apa pulak..hahahaha....

long vacation...part 4

untuk entry ni daku nak cerita pasal majlis kenduri 'menepas' untuk wazif...kenduri ni lebih kurang kenduri naik buai n cukur jambul kalau term nya di semenanjung ni...cuma cara menyambutnya agak berlainan la pada daku...still ada marhaban tapi orang laki yang lagukan..then ada aktviti 'menepas' tu la..aktiviti ni menggunakan bedak yang dicairkan dengan air wangi, then ada cincin dan juga daun pandan yang di anyam..
daku tak tau sangat nak describe acara menepas ni macam mana sebenarnya..maybe reader2 yang dari sarawak boleh tolong daku terangkan..hehhehe....tp memang best sebab 1st time kan..then wazif sangat2 behave...apa yang orang buat kat dia semua dia excited nak tau..siap nak pegang lagi alat2 yang digunakan tu..bijak la anak ibu ni..hehehhee...
habis acara menepas ni, daku lepak2 je dekat dapur tapi sebab panas sangat n macam biasa wazif tak berapa suka duduk dalam susana hngar bingar, so terpaksa daku bawak dia masuk bilik n lepak2 dengan cousin2 wazif yang lain..diorg ni memang suka melayan wazif..tu sebab balik kg kali ni wazif taknak makan taknak tido..nak main je kejenye...hahahaha...

tapi at last dapat jugak daku tidokan dia...itupun terpaksa suruh cousin2 wazif main kat luar bilik dulu..nanti wazif nak tido baru masuk semula..hahahaha...

Jun 9, 2011

sesuai sangat la...

hohohoho...seronokkk...nape..nape..???

semalam dapat berita pasal company nak bagi free trip ke Belgium and holland pada sape2 yang join bisnes bulan ni...ya allah..sepanjang hidup daku..boleh dikira berapa kali aje merasa menapakkan kaki ke luar negara...itu pun pakai duit saving dari gaji tiap2 bulan..campur plak dengan saving hubby...lepas saving 4-5 tahun baru lepas melacong ke satu tempat...baru satu..huhuhu....tapi ni company announce..sape join  bulan ni..buat bisnes betul n berterusan sampa Oktober...qualify dah tiket ke belgium n Holland ni..waaaa....4 bulan je kene amek masa...waaaa....macam tak percaya wehhhh...
yang lagi best..semua tanggung by syarikat...hotel 5 star dah...pengangkutan, makan minum, jalan2, tiket2 masuk mana2 tempat pelancongan..seme beres...tinggal bawak duit shopping je..takyah dah nak fikir nak kene catu duit utk makan, minum, hotel, kete sewa dah...kalau pegi sendiri kompem laki yang selalu pening sebab kene bajet semua benda ni..tapi pegi ngan syarikat ni takyah pening2 dah...duit kita tu buta2 untuk shopping je...yang lain2 mintak aje dengan syarikat...huhuhuhu...

hmmm....sayang betul kalau still tak pandai nak grab peluang keemasan ni...dah la dapat income ribu2 bulan2...dapat pulak melancong free hujung tahun ni....memang sesuai sangat la untuk orang yang nak kawen...lepas kawen kewangan dah stabil..buat bisnes ni berterusan...4-5 bulan memang dah stabil dah...tapi kene buat serius la bukan main2...dah pulak tu dapat pegi honeymoon free lagi...taknak ke wehhh..??

n sesuai sangat la pada yang nak sambut anniversary...bisnes ni fit to all gender..laki pompuan seme boleh buat..and yet semalam daku sendiri dah dapat sorang lelaki sejati nak join bisnes ni under team daku..hohoho...alhamdulillah rezeki wazif tu semuanya...:)

just imagine kita buat personal loan semata untuk preparation raya nanti, or nak pegi holiday, or preparation nak kawen...habis setel semua urusan yang kita target tu...hutang loan tu kita bayar pakai gaji semata2 kan..tak ke makin kurang gaji tu..tahun depan takkan nak re-loan pulak untuk pastikan preparation raya, bajet holiday kita masih selesa macam tahun ni yang dah pakai loan tu???hmm..parak tu kalau tiap2 tahun re-loan..bukan hutang makin kurang tapi makin bertambah...dah tu pulak nak tanggung hutang tu sampai 20 tahun..huhuuh..azabbbbb....

tapi just imagine kita tukarkan buat loan tu untuk buat bisnes ni...daku bet...semua akan ternganga dengan hasilnya...pasal apa..pasal hutang tu kita akan bayar balik pakai duit jualan je..serius tak tipu..daku dah buat semua ni..buat apa cakap kosong...n nape daku buat loan untuk bisnes nih..sebab daku bukan org kaya yang ada duit cash or saving berkepuk2 dalam bank..n kad kredit pun daku takde sebab tak cukup duit nak bayar penggunaan kad kredit...hehehhe...

n now bulan2 daku bayar loan tu pakai duit jualan je..satu sen pun duit gaji tak usik tau..n yet dapat income tambahan lagi....yang mana memang tak usik jugak utk cover loan2 nih..income tambahan tu bebas la u all nak pakai utk saving ke...shopping ke..sedekah ke...terpulang..it is yours...best tak..best tak..?? and the best part is..hutang tu setel dalam masa 1 tahun sahaja...cuba compare tanggung hutang 20 tahun n tanggung 1 tahun sahaja mana lagi best..hahahhaa....lepas habis hutang..bukan stop income tambahan tu masuk...tak..tak..kita buat bisnes ni long term..and untuk sampai seumur hidup....so even hutang dah habis, set dah terjual..tapi still kita boleh dapat income lagi setiap bulan..still boleh pegi melancong free lagi setiap tahun..macam mana tu..????

macam ni la caranya...jom jumpa...daku tak sabar nak cerita...nak biar semua org yang ada impian nak pegi melancong free tiap2 tahun ni dapat capai impian korang tu...cara nya tak susah pun....hohohohoh....

long vacation...part 3

ok..now kita sambung cite pasal holiday daku...maklumla..cuti seminggu kan..so banyak cite yang nak dicecite kan...ngeeee...:))

entry kali ni daku nak cite pasal kitaorg jalan2 bawak wazif...

destinasi pertama ialah kitaorg pegi area Matang, area ni ada tempat berkelah nama Taman Jubli Perak..ye ke..ehh...tak ingat pulak..sebab 1st time pegi aritu..hahahha..tapi daku, hubby n wazif tak mandi pun..memandangkan wazif masih belum boleh terima air yang sejuk...so kitaorg just drop off kakak ipar n hubby dia, n lepas tu kitaorg bertiga headed to rumah kawan dekat2 ngan Matang tu jugak.

kebetulan pulak kawan ni masih dalam pantang bersalinkan anak kedua dia...n yet, dia ni kawan daku n hubby masa kitaorg kat UNIMAS...sama faculty tapi tak sama course..
From left : Noha with her 2 kids, daku, hubby n wazif

lama jugak bertandang kat rumah parent noha ni..sambil tunggu mesej dari kakak ipar suh amek semula kat tpt picnic lepas diorg setel mandi manda...best jumpa Noha sebab dah lama sangat tak jumpa..lepas habis belajar di UNIMAS rasanya memang tak pernah jumpa2 dah..even daku n hubby tiap2 tahun balik Kuching...ye la..masa tak sama kan..time daku balik Noha tak balik pulak..Noha keje di KL..rasanya lepas ni kene meet up kat KL je kot baru senang..hahahhaa...

after selesai amek kakak ipar, kitorg headed ke area Satok lak..tapi bukan sesi shopping tau..sesi melawat keluarga angkat daku yang tinggal di situ...family ni daku kenal n jadi family angkat sejak daku di Tahun 2 masa di UNIMAS dulu...kesnya daku tak balik raya n saja nak merasa budaya beraya di Sarawak..gatal kan..tapi nang best time ya..1st time makan kek lapis berjenis2..then jalan2 raya ke rumah2 orang..minum bertin2 air karbonat sambil makan kek lapis...huhuhu...memang tak pernah dibuat di semenanjung...hahahha...memang hubungan dengan keluarga angkat ni tak pernah putus.tiap2 tahun balik kuching mesti daku akan melawat diorg..sejak dari anak2 abang gafar n kak salmah ni sekolah rendah n tadika..n sekarang masing2 dah besar...besttt...:)
Daku bersama family angkat

lepas setel borak2 kat rumah diorg...kitaorg terus pegi ke Tun Jugah shopping mall pulak untuk lunch n daku ada appointment dengan prospek yang minat nak join bisnes...alhamdulillah la..bila buat bisnes secara online nih..tak payah risau la kita nak bercuti sebab bisnes tetap on...sebab orang sentiasa akan baca blog n fb kita..so tak kira di mana kita berada, customer boleh call...prospek boleh set appointment...daku suka la style bisnes mcm ni..simple..easy n santai je..:)....so masa daku present pasal bisnes dengan prospek tu..hubby, kakak ipar, suami dia n wazif jalan2 kat tempat lain isi masa lapang..hehehe...
With mimi, new partner to be.insya allah..

Semua aktiviti kat Kuching untuk hari ni habis jam 6 ptg..so sebab nak balik ke kampung semula..terus je la kitaorg gerak lepas setel urusan bisnes daku...

seme aktiviti memang fun, n wazif alhamdulillah perangai baik sentiasa as usual..seronok la jalan2 macam ni sekali sekala balik sana..hehehe...next time rasa mcm nak bawak mak mertua sekali ke Matang tu berkelah...tapi kene tunggu wazif big boy sikit...sebab now dia masih lagi tak boleh nak mandi air sejuk biasa..masih lagi kene bagi air suam..huhuhuu...

oklah...nanti kita sambung lagi...daaa...:)

Jun 8, 2011

besarkan impian....

cite pasal long vacation daku off dulu ye..sebab tengah semangat nak motivate reader blog daku pasal IMPIAN...

hmm..dari sekolah dulu sebenarnye kita dah diajar n dilatih mengejar impian..perasan tak..start dari darjah 6 kita sebenarnya dah didedahkan dengan bab2 mencapai impian..tapi mungkin masa tu mak ayah or cikgu2 tak guna pun term impian ni..tapi diorang selalu tanya kita...'nanti UPSR nak dapat bape A??exam kat sekolah tahun ni nak dapat nombor berapa??'..kita pun jawabla nak 3A, nak semua A, ada jugak yang jawab tak tau...n perasan tak sape yang jawab nak semua A n nak 1A dan tak tau tu..cara diorg belajar berlainan...n bila keluar result..pun berlainan..so pada masa ni impian kita sebesar nak dapat 4A,5A je...

masa PMR n SPM pun sama..cikgu hari2 suh target trial suh capai grade bape, bape A1,A2..masa daku ni la sistem pemarkahannya...masa sekarang rasanya dah lain kot..so time ni pulak impian kita sebesar nak capai 8A PMR n Grade 1 SPM depan agregat 9...betul tak...tapi pada daku besar sangat dah time ni kalau impian kita set mcm tu...

dan bila kita dah dewasa..dah banyak tanggungan..dah banyak keinginan..tak ke lagi banyak impian yang selalu kita impikan...terutamanya pompuan la..takyah tengok orang lain..tgk diri sendiri aje dulu..macam daku...of course impian nak kawen..nak ada anak..nak ada rumah..nak ada kete..nak lengkapkan rumah dengan perabot2 n aksesori yang cantik2 mcm hotel..nak ada saving yang banyak tiap bulan untuk diri sendiri n anak..nak ada duit lebih yang boleh shopping suka2 ati. lepas shopping nak ada lagi duit balance untuk travel mana2 holiday...nak bersedekah lebih banyak n dengan rasa ikhlas sepenuhnya...itu antara impian daku..banyak tak??besar tak??

so..kalau masih duduk di takuk lama tiada perubahan yang daku buat..list impian tu akan berulang lagi tahun depan..insya allah la..hahaha...tapi alhamdulillah la allah lorongkan hati daku untuk nekad berubah kepada keadaan yang lebih baik..demi untuk capai impian tu..daku nekad terjun ke dalam bisnes ni...baru 2 bulan..tapi apa yang daku dah capai :

- nak lengkapkan rumah dengan perabot2 n aksesori yang cantik2 mcm hotel..--> belum mencapai tahap hotel lagi tapi impian nak beli LCD TV dari tahun 2005 dah tercapai...nampak tak bape tahun daku simpan impian ni semata2 tak pernah cukup duit untuk beli dgn gaji tetap sekarang ni..sedih dulu tapi tidak lagi sekarang..pada org yang gaji besar..mungkin dia baca impian daku ni..dia boleh gelak sorang2..sbb lucu pada dia..tp pada daku n hubby, ni satu kejayaan besar sebab kitaorg bukan orang kaya..:)

- nak ada saving yang banyak tiap bulan untuk diri sendiri n anak..--> alhamdulillah...1st saving untuk wazif sahaja daku dapat sediakan RM1K...n insya allah impian ni akan daku besarkan lagi untuk next2 nye saving..insya allah...

- nak ada duit lebih yang boleh shopping suka2 ati...--> ni impian dari start keje...just imagine daku dah idup 31 tahun..start keje umur 22 tahun..so bape tahun tu impian ni tak pernah tercapai...???...but alhamdulillah sekarang ni..money freedom all the time..asal kuar town kuantan je..ada je le benda yang daku beli..takde rasa bersalah pun lepas tu takut duit tak cukup untuk sampai hujung bulan..alhamdulillah sangat2...

- lepas shopping nak ada lagi duit balance untuk travel mana2 holiday, balik kampung --> kalau sebelum ni..awal tahun dah kene bajet nanti tahun tu nak kene balik kuale n kuching..so bajet shopping kene cut...kalo dah shopping awal2 tahun..akhir tahun kene cut sebab nak cover balik umah mak abah n umah mertua tengah2 tahun..so mcm mana tak stress kan..seme benda nak kene catu...tapi alhamdulillah lepas buat bisnes nih, pegi kl umah kakak tiap2 minggu pun takde hal..duit tol, duit minyak, makan2...seme beres..then boleh lagi balik kuching n shopping lagi kat sana..n esok insya allah nak balik perak pulak..semua cost perjalanan ditanggung halal..no more catu2..hehehhe...

- nak bersedekah lebih banyak n dengan rasa ikhlas sepenuhnya --> part yang ni daku taknak cite lebih2 la..nanti timbul riak..tak berkat pulak..biar la orang2 yang berkaitan sahaja tahu..:)..tapi nak bgtau alhamdulillah sangat2...memang daku dah capai impian ni..n akan besarkan lagi impian ni untuk keberkatan rezeki buat bisnes ni..insya allah...:)

daripada kita setakat listkan tahun ni nak beli apa, nak dapat apa, nak melancong ke mana2...dengan hanya bertemankan saving dari gaji sedia ada yang terpaksa catukan perbelanjaan lain semata2 untuk capai impian2 tu..better kita tambahkan lagi satu sumber pendapatan kita untuk mencapai impian2 tu dengan buat bisnes..so gaji tak usik...hati riang...impian tercapai...

bukan susah pun..dalam dunia ni banyak bisnes kita boleh buat..n semua bisnes ada yang berjaya n ada yang gagal..yang menentukan semua tu ialah diri kita sendiri..kalau kita pilih bisnes yang salah, duduk dalam team yang salah..insya allah gagal la jawabnya..tapi kalau kita duduk ditengah2 orang yang berjaya...ikut apa yang diorang ajar satu persatu...rujuk diorg sentiasa bila ada masalah..mudah tak nak berjaya.???mudah tak nak dapat ilmu untuk mantapkan skill diri???pada daku jawapan dia semua YES je...sebab daku sedang mengalaminya...:)

ada orang kata takde masa nak buat bisnes ni..hehee..daku pakat gelak je la bila dengar kat telinga ni alasan2 yang macam tu...'masa' memang semua org takde..dalam hidup ni tak pernah kita ada masa yang cukup...tp kalau kita ada impian..it is normal kalau kita kene korbankan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu..which is our impian tu la....kalau dulu malam2..kul 9 daku dah tido..kat opis kul 1 tu pun tido..sabtu ahad tido jugak..sebab rasa penat keje n tido lagi best....tapi apa hasilnya lepas tu...badan naik, gaji sama je dapat tiap2 bulan...

tapi sejak buat bisnes nih..daku korbankan masa tido daku tu..semata2 utk fokus pada bisnes...sehari sejam je..malam2 pulak korbankan tgk tv n tido awal..tapi boleh tgk hasilnya..income ribu2 masuk akaun bila cukup bulan...so mana nak..hidup dalam comfort zone mcm skrg tapi masih mengimpikan yang satu hari nanti impian tu akan tercapai..or berusaha untuk ubah cara hidup sekarang serta merta untuk mencapai impian yang dah lama ada dalam list kita tu dalam masa yang singkat...fikir2 kan lah ye...

dari tahun 2004 daku dah berangan nak buat bisnes...asyik berangan je la..tahun 2008 start bisnes kecik, takdak untung..tahun 2010 start bisnes diaper..untung ada tp tak cukup untuk enjoy..kene rolling back jadik modal next stock, tahun 2011 start bisnes premium beautiful..just in a month income dah nearly RM4K..nampak tak mana lebih  berjaya..buat bisnes sorang2 or buat bisnes in group???

tepuk dada..tanya selera...

impian yang besar tak mustahil boleh dicapai..dengan cara yang betul la...cara yang betul tu mcm mana...kalau nak join bisnes...join bisnes yang betul..bersama leader yang berjaya dan pentingkan kejayaan kumpulan..bukan yang pentingkan kejayaan sendiri sahaja...n di dalam kumpulan yang komited...buat berterusan..bukan hangat2 tahi ayam...ada rasa sense of belonging terhadap rakan kongsi n bisnes..bukan setakat melepas batuk ditangga n sekadar cuba2...ada sense or ufgency..boleh diajar, belajar dan mengajar...

hmm..nak bercerita panjang lagi nih...harapannya supaya entry ni dapat buka minda semua pembaca bahawa setiap orang boleh pasang impian sebesar mana pun..tapi untuk mencapai impian tu kene dengan cara yang betul...

kalau nak ikut cara daku..i am willing to share, guide n help...

kalau bukan sekarang, bila lagi kan ???

kalau bukan kita yang berusaha berubah, sape pulak kan ???

berusahalah kalian..janjikan..

Jun 7, 2011

long vacation...part 2

ok..hari ni kita sambung lagi cite entry semalam...

hari ahad..iaitu hari kedua di Kuching, kitaorang bergerak balik ke kampung mertua daku...kalau dulu kene naik perahu/bot tapi sekarang tidak lagi..hehhee...sebab dah ada jalanraya..tapi not a proper one la..still jalan bertanah, berlubang2, berlekuk2...asalnya jalan tu digunakan untuk lori angkut buah2 sawit..since ada kampung2 dalam tu..so penduduk kampung gunakan jugak jalan tu untuk memendekkan perjalanan...

so, ini pengalaman pertama bawak wazif balik kampung sebelah hubby...dalam kereta sedap je dia tido...huhuhu..tapi daku risau jugak dia sakit2 badan..sebab jalan memang tak rata...daku sendiri tak selesa kalau dah lama tak balik sini n kene harung jalan yang macam tu..sakit2 badan wooo....tapi alhamdulillah wazif ok je..tak meragam ke apa ke...:)
sampai kat kampung ramai dah menanti...as usual..wazif akan jadik friendly semacam kalau orang pompuan yang dukung dia..even tak pernah tengok n tak kenal sebelum ni..good wazif...ibu suka...hopefully balik raya nanti pun buat perangai macam ni ye...senang sket ibu nak buat keje...hehehhee...
tapi part yang kesian ialah...tahap kepanasan yang melampau siang2 hari...kalau kat umah sendiri..bantai bukak aircond je 24 jam..tapi kat sini tak boleh nak bukak kipas 24 hours..sebab elektrik pakai generator..belum ada sumber elektrik tetap lagi..huhuhu...so hasilnya..setiap tengahari wazif akan dimandikan..then disepara bogelkan supaya dia dapat tido dengan aman damai n khusyuk...huhuhu..
malam pulak ayah pasangkan kipas yang pakai bateri..boleh la tahan sampai 5-6 jam...cukup la untuk buat wazif tido sampai pagi..tapi satu lagi part yang ibu rasa kesian sangat kat wazif ialah part nyamuk...huhuhuhu...memang berbekas2 la kat tangan, kaki n muka kesan kene gigit nyamuk..huhuhu..kesian anak ibu..nak pasang ubat nyamuk..bilik kecik so bahaya asap tak keluar..nanti lemas pulak nak bernafas, nak pasang ubat nyamuk elektrik tu..mana ada elektrik..time tido generator off...so terpaksa la ibu check setiap masa keadaan wazif...takpe..ni kan pengalaman pertama..next time mesti wazif dah kebal..hehehe...
hari2 kat kampung aktiviti wazif sama je...pagi2 kul 6 dah bangun...tapi kat sana kul 6 tu dah terang mcm kul 7 kat sini..so memang tak merasa la nak bangun kul 7 lebih mcm kat umah sendiri..hehehe...

aktiviti ibu n ayah pun macam biasa je la..takde event apa2...hubby daku busy jugak la..sebab attend jemputan kenduri orang kampung..tapi daku suka duk umah je..wazif buat masa ni dia tak berapa selesa bila ada orang ramai2 n bising2 kat satu2 tempat tu..dia akan jadi panik n mula la nak memerap je..berdukung je..tu yang malas nak expose kan lagi dia dengan kenduri kendara..n yet.untuk kenduri  'menepas' tu nanti...memang daku risau sangat la dengan emosi tak stabil wazif tu nanti..hehehee...

ok..nanti sambung part 3...end sini dulu..

Jun 6, 2011

long vacation...part 1

 alhamdulillah..percutian berjalan dengan lancar dan seperti yang dirancang..macam2 aktiviti ada n alhamdulillah juga wazif behave sangat2...dah le semua aktiviti adalah aktiviti 1st time untuk wazif..huhuhu....

flight le klia dari kuantan jam 10 pagi....saje hubby amek lewat sket sebab kalau awal lagi wazif tak bangun lagi...mood wazif pagi tu pun ok..memang dia hari2 mood sentiasa ok..hehehe..so perjalan pertama wazif dengan kapalterbang alhamdulillah takde masalah..benda yang sangat merisaukan daku sepanjang dalam flight ialah dengung telinga..n alhamdulillah la masa nak take off tu wazif mintak susu..n terus tido sambil nyonyot...hehehe..ibu n ayah blh minum n makan kacang tanpa masalah gangguan dari pihak ketiga..ngeeee....sampai di klia cun2 je flight touch down tu...wazif bangun n senyum2...:)
memandangkan flight seterusnya ke kuching lagi 3 jam, so kitaorg penuhkan masa dengan round2 kat kedai2 dlm klia tu n lepak2 dekat secret recipe je..sbb kat situ je ada sofa n wazif boleh golek2...dia pun dah bosan asyik duk dalam stroller n kene dukung je...

dalam flight ke Kuching wazif taknak tido dah..sebab dia nampak banyak makanan depan mata..hahahha...n ada meragam sket sebab kitaorg lambat bagi susu...plus dia tak puas hati sebab ibu n ayah makan sedap2..dia setakat menjamu mata je...hahahaha...bila dah nak sampai baru la dia nak tido..tapi as usual..bila dah touch down..terus bangun...haishhh...sian anak ibu tido sekejap2...

dekat airport ngah cath wazif dah tunggu...tak sabar jugak dia nak jumpa n dukung wazif sebab selama ni ikut perkembangan wazif dalam facebook je kan..hehehehe...setel masukkan beg2 semua dalam kereta...kitaorg terus ke Boulevard....hadiri jemputan kawan masa UNIMAS dulu..diorg ni tokey butik yang berjaya..hari yang daku sampai tu diorg launch cawangan butik ke-4...hebat kan..sori gambar a bit blur..photographer tangan terketar2 masa ni..hehehhe....
frm left : pian, ija (owner of ALMAS Boutiqe), me n hubby

kat sini daku amek kesempatan shopping baju raya..maklumla..kedai kawan kan..so diskaun dapat best2 jugak la..hahahha...tapikan..tak sempat pun pakai raya...sebab dah pakai masa kenduri 'menepas' wazif baru2 ni kat kampung hubby..cerita pasal kenduri ni daku masukkan dalam entry lain ye...

utk aktiviti 1st day di Kuching, kitaorg end kan dengan bermalam di Serian..umah abang ipar daku..sebab nak balik terus ke kampung dah malam..tak sesuai untuk wazif...:)