Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Aug 24, 2010

hb..iron..hb...iron...huhuhu

3 - 4 hari kebelakangan ni tanda2 pening kepala yang pusing2 macam nak tumbang tu n rasa mual2 tekak macam nak muntah datang balik...mula2 ingatkan faktor berpuasa yang dah nak masuk 2 minggu ni dan daku tak penah lagi ponteng puasa...

tapi semalam masa di ofis...pandang laptop dah tak boleh...dengo orang sembang huru hara sikit dah rasa pening2 tak tenteram...senario yang sama masa daku disahkan mengalami bacaan hb rendah....sangat rendah dari normal..huhuhu...

so semalam memang tak larat nak teruskan puasa..terus balik rumah berbuka..baring kejap tunggu hubby amek dan pegi hospital....

semalam jugak dapat explaination dari doktor yang daku ni bukan saje hb low...tapi stok simpanan iron dalam badan daku pun dah rendah sekarang....bacaan iron sepatutnya 10 - 251...tp daku nye bacaan takat 15 je...hampir2 nak low dah tu..huhuhu...

so..daku kene continue makan iberet folic untuk sebulan dan lepas raya doktor akan check darah semula untuk tengok keberkesanan ubat tersebut..plus daku kene makan selalu makanan2 untuk tambah darah n iron..huhuhu...

daku ada jugak tanya doktor ada tak masalah daku ni berkaitan dengan kencing manis or darah tinggi...tp doktor check ujian air kencing daku normal je..takde masalah dari segi kencing manis...tapi nanti untuk ujian kencing manis tu pun doktor akan buat sekali lagi lepas raya nanti...huhuhu...kene control makan la nampaknye musim raya nanti...:(....

nampak nye impian daku nak berpuasa penuh tahun ni tidak tercapai lagi..daku tak sedih pun...demi kesihatan daku n baby kan..nanti kalo paksa2...then diri sendiri yang merana..lagi teruk akibatnya..betul tak..:)...

hmm..harap2 la by khamis ni daku larat nak travel ke kl..sebab nak sangat jumpa parent n adik beradik daku...nak balik kuale berbuka dengan parent daku jauh sangat pulak nak travel 5 jam tu kan...

hmm..oklah...nak pejamkan mata sekejap...daaa....:)

3 comments:

Lin Elier said...

sabar ya ADA... harap cepat sihat ya.

admie said...

thanx linda..huhuhu...:)

Lin Elier said...

Bdw, selamat menyambot hari raya! Pi jalan mana2 jaga diri, hang jangan pulon lemang sampai kembang nooo...

Maaf zahir batin, moga persahabatan kekal ke akhir hayat.