Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Mar 1, 2010

hobi baru..

hehehe...kesempatan yang ada masa maksu daku lepak di rumah baru2 ni telah membuahkan satu hobi baru yang sebenarnye dah lama daku nak belajo...apa lagi kan kalo tak hobi menjahit daku...

dulu2 ingat lagi sebelum masuk unimas rasanya...bonda daku penah dah ajar teknik2 menjahit baju kurung nih...sempat le daku siapkan sepasang baju sendiri...tapi tak sepenuhnya daku buat la..bonda daku ada tolong part jahit kain dan pasang tangan....2 part ni mmg azab giler weh nak buat nye...step2 dia tu..umang aih...amatur mcm daku ni mmg akan kata susah le kalo nak buat 2 part tu...kalo org pro baca nih mesti gelak guling2...:)

lepas makan malam...daku penuhkan masa dengan belajo menjahit daripada maksu...maksu daku mmg tukang jahit profesional dah tahapnye...dulu penah bukak butik tempahan baju2 kurung nih...lepas dia sakit..dia tutup butik tu n rest kat umah..tp skrg nih dia dah sihat n dah start keje semula di kedai menjahit baju2 kurung nih...

kesempatan yg ada ni la daku belajo segala teknik yang ada..tanya macam2...pening gak le nak memahamkan apa yg di ajo tu...ye la..kalo belajo betui2 kat kelas..1 hari satu teknik kan...ni sebab kesuntukan masa...dalam masa 2 jam sebelum maksu nak tido tu daku belajo bermacam2 teknik...hahahaha..mana tak rasa nak termuntah...

disebabkan baru belajo tu la semalam daku n hubby ke kamdar carik kain nak buat training sendiri2...training menjahit le...hehehehe...dan hasilnye amat mengujakan diri daku yang amatur ni...walopon jahitan daku belum nampak kekemasan nye mcm jahitan org2 pro...tapi daku berbangga dengan semangat yg daku ada untuk menyiapkan baju dummy daku tu..hehehehe...
baju dummy yang baru siap sebelah...:D

hubby suh practice tiap2 malam..dia kata nnt part2 jahitan yang susah2 tu jadik lancar je le kalo tiap2 malam daku try buat....betui jugak tu kan..kalo tak buat..kurang pengalaman...kurang pengalaman banyak le error masa menjahit nnt...:D

oklah..itu je nak kongsi..daaa....

2 comments:

ummi Eiz said...

best gile....
din ckp nk bg mesin jahit hadiah bday thn ni yiihaaaa....

admie said...

ye ke...waaahhh...boleh le kamu bertandang ke umah maksu belajo menjahit..lepas tu raya tahun ni dah save duit upah jahit baju raya...kan.kan..kan..