Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Oct 9, 2006

cuti dan kuih raye...















penat rase nye mengharungi cuti sabtu ahad baru2 nih...family kaklong ku datang bertandang kat umah..semalam baru blk..best jugak ye kalau kat umah ni ada ramai orang..meriah aje..ye la..selama ni daku dan hubby je berbuka dan bersahur kat umah tu..tetiba ada 5 orang terlibat sama...meriah je..dgn telatah fateh dan mariah lagi..memasak tu mmg penat dah..mengemas rumah pun lg memenatkan sbb tak sampai seminit dah selerak blk..umah ada budak kecik ngan takde ni lain kan..mmg penat le daku rasa..hehehe...tp dlm dua ari diorg duk umah daku..sempat le daku dan kaklong siapkan dua jenis kuih raye...mini popia dan biskut cornflakes crunchy...rasanye tahun ni tahun kedua kitaorg bekerjasama buat kuih raye ni..hehhe...tahun2 sblm tu...bonda kitaorg yg selalu buat..tahun lepas kitaorg baru menuntut resepi kuih turun temurun ni..so...tahun ni dah blh le berdikari buat sendiri tanpa bantuan sifooo..hehhhe...

sebenarnye tiap2 tahun bonda daku akan buat 2 jenis biskut raye nih..cornflakes crunchy dan chocolate crunchy ..plus kek coklat....mmg takkan miss la...dan daku mmg dah lama teringin nak belajar nak buat..sejak dr duk kat umah sewa kat IM lagi..tp..keadaan tidak mengizinkan...bila dah kawin...ada lg niat tu...tp keadaan tak mengizinkan jugak..bila dah pindah umah sendiri nih...rasa selesa sikit...sebelum puasa ari tu daku dan hubby dah survey segala peralatan yang diperlukan utk buat biskut raye nih..hehhhe....semangat tu..bila ada je duit..terus daku beli..tak buang masa dah..hahahha....daku buat awal kuih2 ni pun sbb nak post ke mak mertua di sarawak tu...maklumla..tak beraya kat sana tahun ni..jadinye..kene la post...nnt apa pulak mak mertua ku itu ckp..:D..nnt bulan 12 baru daku akan balik bercuti di sana..tahun ni daku langsung tak jenguk mak mertua ku itu..hubby je penah balik sekali...masa cuti sek bulan 6 dulu..so..maybe daku akan amek cuti 2 minggu..sbb hubby dah ckp awal2 nak balik sana 2 minggu..daku tgh risau ni takut cuti tak lulus sbb ticket dah apply kat JPN...tahun ni hubby blh apply tiket free...mmg kelayakan utk guru2 dr sabah sarawak ke semenanjung atau dr semenanjung ke sabah dan sarawak...dapat 2 tahun sekali...:D....oklah...daku ni kalau bercerita..tak tau nak stop...sori la ye kalau panjang lg entry kali ni..:D

1 comment:

technology said...

It seems different countries, different cultures, we really can decide things in the same understanding of the difference!
nike shoes