Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Sep 26, 2006

lega rasanye...

Alhamdullillah..at last daku dan hubby berjaya memindahkan diri dan segala barang2 ke rumah baru kami. Penatnye tak terkata..tp happy sesangat. Rasanya bulan ni duit minyak kete melambung2 le naik. 'Baby merah' kesayanganku tu pun dah blh diibaratkan mcm lori pengangkut barang lak dalam 2 minggu yang lepas. Tak sangka barang kat umah kitaorg tu banyak nye ya rabbi...dulu masa pindah dari kuktem ke umah sewa..daku rasa takde la banyak mana...2 kali turun naik tangga dah settle. Tak sedar bila masa barang2 tu beranak pinak kat umah sewa. Sekarang ni umah sewa tu dah blh duhuni oleh org lain..so..kalau ada member sesiapa yang tengah mencari umah sewa..pm me ye...sewanya RM250.00..hehhe...sempat lak promote...untuk bujang2 atau yang baru kawin..umah tu mmg sesuai le..tak mahal dan cukup le utk penghuni yang tak lebih dr 2 atau 3 org..kalau 4 org..maybe tak selesa kot sbb 2 blk je blh guna, blk belakang tu kecik aje..then dapur pun agak kecik..so..nak main masak2 tak best le..:D...

Daku dan hubby selesai sepenuhnya buat amalan 5S di umah sewa tu hari ahad....cadangnye nak setlekan hari sabtu..tp kitaorg masih lagi menyelesaikan beberapa perkara lain di umah baru...bila dah penat..mmg tak daya lagi la nak teruskan ke umah sewa lak..so..kitaorg amek keputusan buat pagi ahad...pagi2 rasanya larat lagi..hehhe...sebenarnya bagi daku kerja2 pindah randah ni mmg dari kecik dah dibiasakan...kat perak rasanya daku dan keluarga pernah berpindah rumah sebanyak 4 kali...tapi ye la kan..masa kecik mana ada buat apa sangat...yang daku paling suka masa kecik2 dulu...kalau berpindah aje..mesti abah daku pinjam van sekolah dia...van tu panjang dan ada lambang mercedes besar kat depan van tu...kalau korang penah tgk van tu..mesti leh imagine nye la....budak2 kan..bila dapat naik kenderaan yang tak biasa naik mcm tu..mesti la happy...daku dan adik beradik lain ditugaskan menjaga barang2 yang disusun dalam van tu..jgn kasik jatuh le konon2...tp mmg happy le sbb boleh main jatuh2..then gelak2 kan orang...tp tu masa kecik..skrg ni bila nak pindah umah sendiri..baru la daku tau mcm mana penatnye mengemas barang...bila terfikir..terasa kesian lak pd abah ngan mak..besar betul pengorbanan diorg pada keluarga...

Bila dah setle segala sampah sarap di umah sewa, daku dan hubby pun blk ke umah baru..rest sekejap..solat..then daku sambung mengemas pakaian2 yang tak tau nak letak mana sbb almari dah penuh..hahhaa...perabot dalam master bedroom belum sampai..so..terpaksa la pakaian2 tu simpan dlm beg dulu.

Bahagian dapur lak..mmg dr awal daku dah setlekan..mmg excited sgt sbb daku suka dengan kawasan dapur tu..lebih kemas dan teratur berbanding umah sewa..maybe kawasan yang lebih luas berbanding dapur umah sewa kot..entah la..tp mmg selesa la...berbaloi rasanya beli uamh sendiri ni..walaupun berhutang dengan treasury...hahhaha..nnt bila umur daku dah 51 tahun..inys...bayar rumah setle...so..bila dah pencen daku takle berhutang lagi...daku sarankan agar korang seme yang muda2 ni...beli la umah dr sekarang..tak rugi beli muda2 nih..nnt dah tua takde pikul beban hutang rumah lagi..memula ni mmg sakit sikit le sbb gaji sekarang tak berapa besarkan..tp every year gaji naik kan..so..tak rugi la start awal..:)

Sabtu baru2 ni..kak ina and family dah bertandang ke umah daku..terkezut gak sbb kak ina dtg tak telefon dulu..surprise le tu..hehheh...thanx kak ina sbb sudi menjenguk umah kitaorg erk..hehhe...tp masa tu umah tgh serabut lagi le..tp nasib baik ada air segera kan kak ina..hahahha..daku lak masa tu tgh masak tengahari...mmg kelam kabut sikit le..hari ahad tu pulak member lama masa daku duk IM datang..member daku tu pun beli umah kat kawsan tu jugak..so..lepas ni kitaorg berjiran jugak la. Daku plan nak buat kenduri doa selamat maybe bulan 11 or 12. Sebabnya, daku nak ajak abah dan mak. Abah daku cikgu..so..kene la buat time cuti sekolah. Nanti kecik lak hati abah ngan mak kalau tak ajak diorg kan. So kepada kengkawan..tunggu je la jemputan daku ke kenduri doa selamat yang disekaliguskan dengan open house ye..hehheh...insya allah kalau takde aral melintang la.

Oklah..sori la kali ni takde gambo la..takde masa nak amek gambo keadaan umah tu sekarang..kalau rajin..dtg le umah daku...setakat ni dulu...adios...

Wassalam...