Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Oct 13, 2006

kek coklat dan resepi

Smlm daku selamat mencuba membuat kek coklat pertama ku..hehhe..seumur idup tak penah buat kek..teruja lak..memula tu sebenarnye hubby yg bg cadangan suh buat untuk post ke mak di sarawak. Then daku mintak le resepi kek coklat dr bonda ku di perak tu..tp bonda ku tak sarankan utk pos kek tu sbb takut berkulat dan hancur. Daku tak kisah je..pos ok..tak pos pun ok...tp hubby nak jugak pos sbb kakak ipar daku telah pos mengepos kek lapis sarawak ke umah kami. Jadi, untuk membalas nye, selain pos biskut raye..hubby cadangkan buat kek. Semua bahan dah beli dan tinggal nak buat aje. Bila call bonda ku sekali lagi, bonda ku tetap tak galakkan..ye la..kalau nnt sampai sana berklat..then hancur..lagi la terukkan..rugi aje buat...then semalam..hubby pegi kedai bakery kat bandar dan tanya kat org kedai tu sendiri...org kedai tu pun memberikan jwpn yg bernas m=berdasarkan pengalaman. So..bila blk..hubby decide taknak pos...oklah tu..disbbkan bahan2 seme dah ade..daku pun buat aje la...nak gak try kan buat kek...dan teruja jugak. Alahamdullillah..semalam selamat la daku mengerjakan bahan2 tu sampai le terbentuk nye sebijik kek coklat. Syukur la..daku takut sgt kek pertama daku ni jadi kuih bengkang...hahhahha....kat bawah ni daku paste kan resepi kek coklat bonda daku tu...kalau ada sesape nak try untuk raye nnt..silakan..:D

Resepi Kek Coklat:

- 3/4 cwn mentega
- 1 1/2 cwn gula halus
- 2 1/4 cwn tepung kek (ayak)
- 1/2 cwn serbok koko
- 3 bj kuning telor (puti telor diasingkan)
- 1 cwn air ais peti sejok /air di bubuh ice cube
- ambil sikit gula & campur dgn putih telor tadi

Cara:

1) Putar mentega, gula & serbok koko sampai kembang dan ringan
2) Masuk kuning telor sebiji demi sebiji
3) Masuk tepung dan selang selikan dgn air ais
4) Pukul putih telor tadi , ambil buihnya & masukan dlm adunan .
Ulang pukul lagi 2- 3 kali dan ambil buihnya & masukan dlm adunan.
Ulang lagi sehingga lah putih telur tidak blh berbuih.
Baki putih telur yang tidak boleh berbuih jgn ambil.
Kacau adunan sehingga buih putih telur sebati dengan adunan.
5) Masuk dlm pembakar & bakar ( suhu 170 darjah celcius, pembakaran atas bawah. Cuba
bakar selama 40 min dulu, kalau belum cukup masak tambah 10 min lagi)
Untuk test dah masak, cucuk tengah kek..kalau ada coklat melekat..tak masak lagi
maksudnya.

Selamat mencuba....adios...

1 comment:

technology said...

Although from different places, but this perception is consistent, which is relatively rare point!
nike dunk