Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Dec 31, 2007

demam yang panjang

Daku baru baik dari demam panas...yang merupakan demam terlama daku hidapi seumur hidup.

Kebiasaannya, kalau demam setakat 2 ari dah baik..kompem baik...tapi kali ni demam ni agak degil dan amat menyeksakan....agaknya dia tau dah nak abis tahun 2007 kot..so..dia nak tinggalkan kenangan yang paling akan daku ingati sampai bila2....rasanya le kan...

kronologi demam daku...ngeh..ngeh..ngeh...

25/12 - bertolak dari kk ke kl....badan dah rasa tak sedap tapi ignore aje..maybe penat, singgah kl anto mariah n fateh n gi sogo jap..sempat tu gi sogo..hahahha...balik kuantan, dlm kete dah rasa seram sejuk..nasib baik ada towel n pelikat hubby buat selimut...sempat telan 2 biji panadol acti fast...kul 12 mlm badan menggigil..sejuk giler...pakai 2 helai selimut, stokin n baju sejuk still takleh cover lagi...bertarung le dengan kesejukan dlm 30 minit...then baru berpeluh n kembali ok.

26/12 - kul 3 pagi daku tak leh tido dah..kepala dah start sakit yg amat..panas tok sah ckp la...kene selimut lagi dlm panas2 tu...tuhan je tau perasaan sengsara....dengan hidung ada gelema..hembus tak kuar, ikut tekak pun taknak kuar...susah betul nak bernafas...tekak rasa nak muntah...sendi2 semua sakit...last2 tak tido sampai pagi...dlm kul 7 pagi tu try tido..baru lena..tp sekejap aje sbb banyak sms masuk..tensionnnnn....tghari hubby bwk gi klinik farabi amek ubat...dr tu check ala kadar aje..entah apa2 la...tp tak larat nak naik marah kat situ...seram sejuk dah rasa...terus balik aje...malam berlalu dengan keadaan yg sama seperti semalam..cuma tak menggigil aje la..just tak leh tido sbb bdn sgt panas, kepala n sendi sakit2..sungguh tidak selesa...

27/12 - dlm kul 2.30 pagi daku muntah...nasib baik tindakan refleks bersyarat tangan daku yg automatik menekup mulut dapat membantu dari katil daku dihambur dengan bahan2 muntahan itu..hehehehe...dlm keadaan yg weng2 gitu daku usaha bangun n lari ke toilet....daku muntah dgn teruk sekali...kalo jiran sebelah jenis telinga yg sensitip..for sure dia akan dengar bunyi daku muntah itu..sungguh sakit tau...lepas lega..tido balik...abis kosong perut rasanya....dlm kul 5.00...muntahan kedua pulak menyusul..masa ni daku mmg dah bersedia sbb mmg daku dah tak tido n rasa mual2 tu mmg dah daku alami sebelum tu...kali ni tiada makanan atau benda2 yg dikeluarkan..cuma cecair berwarna hijau...eeeee....pahit rasa cecair ni..tp kali ni tak lama...then daku tido semula...panas masih sama...

28/12 - disebabkan muntah dgn agak teruk itu, hubby telah membawa daku ke klinik pesakit luar pulak utk check kali kedua n ambil ubat baru...maybe ubat farabi tu terlalu kuat n badan daku tak leh terima.kali ni dr tu check ok sikit..siap amek darah lagi...nasib baik bukan denggi..takut jugak. doktor ckp daku kurang darah..suh makan banyak sikit nasik n ikan n bayam n mcm2....doktor tu tak penah demam teruk ke..mana ada selera nak makan...makan tomyam yg masam n pedas tu pun daku blh rasa tawar semacam...semua mknn yg masuk ke mulut semua rasa tak sedap n meloyakan...mcm mana mau makan banyak sikit..sikit boleh la..banyak tak boleh...hehehhe....tapi hubby paksa jugak...walopon teramat slow daku nak mengabis suku nasi tu....hubby sabar aje tunggu....hari2 berlalu dengan keadaan yg biasa...bila bdn daku panas..daku akan berselimut dan biar berpeluh....bila dah berpeluh...bdn sihat sikit...bila malam..kene jaga2 sbb panas akan naik mendadak tidak seperti di siang hari...n mlm jugak waktu yg cukup menyeksakan sbb daku takkan blh tido...

29/12 - 30/12 - keadaan yg sama seperti semalamnya....kejap baik..kejap panas semula..kejap baik..kejap panas semula...daku tak tau dah nak buat apa...tawakal aje lah pada Allah...banyak sangat dosa daku nih....tu Allah kasik warning lama sikit dari biasa2...hehhehe....

31/12 - alhamdullillah..pagi tadi bangun tido dengan satu perasaan yg sgt segar....tanpa berlengah lagi daku terus bangun..n takde sakit2 sendi lagi mcm biasa...takde rasa lemah longlai....n nafsu makan pun melonjak juga...terus kejut hubby suruh bersiap juga sbb masih takut nak drive opis sendiri..keadaan pening2 n pusing2 kepala daku masih belum stabil...saat daku menulis ni pun masih terasa mcm di awang2..mcm baru lepas makan ubat batuk yg mengkhayalkan..tapi tak makan pun apa2 ubat batuk tadi....maybe darah daku belum cover sepenuhnya lagi...mlm ni leh cari kerang...hehehe....pagi2 lagi dah singgah di Kemira makan mee kari..sedapnye..daku dah dapat kembali nikmat makan yg Allah simpan sekejap untuk pengajaran. Tengahari ni pun lunch dengan jayanya walopon...alhamdullillah..harapan daku agar kesihatan daku akan kembali pulih sepenuhnya...serik dah sakit lelama nih...seksa....

Oklah..itu shj..chow dulu ye....