Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Mar 2, 2011

rutin harian baru

hmmm..dulu masa berdua...selalu bangun pagi hari keje kul 6.15 - 6.30 pagi..hubby pun sama tapi dia awal sikit je la dari daku..but bila sekarang dah ada baby...kene ubah 100% rutin tu jadi rutin baru..huhuhu..awal2 aritu stress jugak..mana taknya..kul 5.30 dah kene bangun n mandi..tak boleh bermalas2 lagi..kalo leka je mesti terkejar2 nak pegi keje...mana taknya..dalam membiasakan diri dah 2 minggu bekerja ni, ada la dalam 2 kali pagi daku kelam kabut sampai tertinggal fon...hahahaha..nasib baik tak tertinggal wazif terus kat rumah...hahaha...

so far, rutin yang kitaorg dah lalui dalam tempoh 2 minggu daku dah mula kerja ni ialah :

- malam sebelum tido daku dah setelkan bab basuh baju n sidai baju.

- then sebelum tido, daku dah isi siap2 air masak n air panas untuk bancuh susu, sediakan botol2 susu yang nak dipakai cukup sampai pagi, n masukkan portion susu dalam bekas supaya senang nanti hubby tuang aje dalam botol susu takyah sukat2 dah...hehehe

- rutin buat susu n bagi susu lak kitaorg tukar2..kadang2 hubby handle part buat susu, kadang2 dia handle part bagi susu...so far dua2 rutin tu masing2 dah expert...hehehe...tapiiii...bila part tukar lampin sebab wazif membuang ayaq besaq...yang tu hubby kejut daku jugak sebab dia kata dia kurang terror handle bab tu..hehehe...setakat tukar lampin sebab kencing je dia ok lagi..hehehe..hubby..hubby...

- bila jam dah kul 5.30 pagi, either daku bangun dulu or hubby bangun dulu..kalo time tu wazif menyusu, so hubby la bangun dulu..kalo time tu wazif sedap tido, daku la bangun dulu.

- setel siapkan diri daku kemas beg nursery wazif. malam sebelum tido tu dah masukkan separuh dari barang2 yang kene bawak, pagi tu just tambah barang2 yang kongsi pakai kat rumah kitaorg n rumah pengasuh dia macam termos, botol air masak, botol susu. malas nak tinggal kat rumah pengasuh.

- dalam masa yang sama sape free dia setelkan pulak membasuh botol2 susu yang dah guna semalaman..sebab balik petang nanti tak le kelam kabut nak buat semua tu. kalo time tu wazif nangis nak dodoi..either daku or hubby pi layan sat n kalo dah lambat masukkan terus dia dalam buai..hehehe...

- bila jam dah kul 6.45, daku setelkan pulak tukar lampin dia siap2, angkut barang2 masuk kete dengan dia2 sekali la..then tutup lampu, kunci pintu n by 7.00 pagi dah gerak ke rumah pengasuh dia...waktu ni selalunya wazif tido je dalam kete...kadang2 je dia jaga tapi bila kete gerak dia tido semula..

- then petang balik keje pulak, daku akan ambil wazif semula dari umah pengasuh...biasanye time ambik ni dia memang berjaga la..pengasuh dia kata memang dia taknak tido lepas mandi..nak main aje..sembang2..senyum2..main air liur..hahahaha...

- sampai rumah n kalo hubby dah balik jugak...daku letak dia either kat rocker dia or kat playgym dia biar dia main sensorang dulu...masa tu la daku mandi, solat, basuh baju n unpack beg nursery dia...kalau hubby balik lambat, daku kene le main2 dulu ngan dia sementara tunggu ayah dia sampai...tinggalkan sorang2 tak berani lagi...takut dia menjerit pulak...

- dalam masa main2 tu kadang2 wazif tertido sendiri, kadang2 bagi susu then dia tertido...lepas magrib kang dia bangun semula sama ada tak sedap perut nak muak susu or panas...so layan je la dulu. selalunya hubby la layan sebab time ni daku sibuk uruskan hal baju nak dibasuh n nak dilipat n kemas barang2 wazif untuk esok pulak.

- selalunya by 8.30-9 .00 malam dia dah tido semula sampai la ke pagi..dia akan bangun menyusu setiap 1jam setengah - 2 jam...

- bila dah pagi rutin pun bermula semula..hehehehe...

so far, alhamdulillah kitaorg dah biasa dah n takde dah rasa mengantuk or stress bangun pagi2 tu...kalo time wazif meragam sebab kene gigit nyamuk or panas or tak sedap perut je la buat kitaorg kelam kabut sikit sebab nak kene melayan dia dulu baru dapat bersiap..

so..setakat ni itu sahaja la rutin kitaorg..kalo nanti berubah lagi sebab dia makin membesar..daku update pulak entry lain ye..

sekian..adioss...berusahalah kalian..janjikan..hehehhe...

2 comments:

abang zaffran said...

hehehehe go ibu gooo
go ayah goooooo

bole start simpan resepi2 dah.. sikit lg die nk mamam dh hehe best2 nnt jd lg bulat

admie said...

bagi le resipi..emel..emel..hehehe..