Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Jul 21, 2008

mari mengemas stor anda...

fuhh...ari sabtu n ahad baru2 nih daku n hubby telah memenuhkan masa terluang kami dengan mengemas stor yang dah mcm tempat kucing beranak tu..sangat penat tapi sangat happy sebab stor tu dah di 5S kan..bukan kat opis aje ye semangat daku untuk mem-5s-kan persekitaran..tapi terbawak2 sampai ke rumah.

idea nak mengemas stor ni dah lama sebenarnya..tapi sebab takde masa yang sesuai and tak jumpa rak besi yang diidamkan tu..jadiknye..idea tu terbantut sekejap..

pagi sabtu baru nih..daku ikut hubby gi bengkel kete nak atur sikit tayar kete kancil hubby tu..then lepas setle semuanya, hubby singgah kedai perabot dekat2 situ aje nak survey book cabinet...then terus teringat idea nak mencari rak besi untuk letak lam stor tu...terus tanya kat penjaga kedai...orang tu kata kene gi cari kat kedai hardware...alamak...leceh gak erk...

tapi..alhamdullillah..on the way nak balik tu..kat traffic light masa tu.....ternampak ada satu kedai hardware kat tepi jalan belah kiri..dekat sangat ngan traffic light tu..apa lagi..terus le hubby belok kiri n parking..kitaorg redah aje masuk kedai tu..ntah betul ke tak tu kedai yang dimaksudkan penjaga kedai tadi..

tanya punya tanya...ada rupanya barang2 yang dicari..cumanya...kitaorg kene beli barang aje..n pasang sendiri kat rumah..takde tukang pasang..hahahaha...it's ok lah..senang aje cina kedai tu cakap...so..pilih2..kira2..ukur2...terus bayar n tunggu semua barang siap potong...masuk lam kete n terus drive balik..tak sabar pulak rasanya nak pasang rak tu...

malam tu..sementara hubby pasang rak, daku bertungkus-lumus mengeluarkan isi perut stor tu..letak kat luar dulu..kene kasik kosong dulu stor tu..then kene sapu n mop dulu supaya stor tu berwajah baru..muahaha...

pagi ahad pulak kene kuar semula ke kedai cina tu sbb bolt n nut lak tak cukup..takpe..no hal tuh..small matter..hahahaha....then tak straight balik umah..gi jalan2 dulu...lepas lunch baru balik umah..n sambung siapkan pasang rak tu...lepas siap pasang..wow...sangat berpuas hati sebab sebelum tu pernah survey rak besi kat parkson..sangat mahal..RM399...saiz nye cuma 2 ft lebar x 3 ft tinggi aje..tapi yang kitaorg beli n pasang sendiri nih...RM269 dengan saiz 5 ft lebar x 7 ft tinggi...memang puas hati la...

lepas siap semua..mula la adegan kitaorg menyusun semua barang2 ke atas rak tu..siap semuanya rasa mcm bahagia aje..sebab stor kitaorg dah tak mcm tempat kucing nak beranak..dah well managed dah...nanti nak cari barang akan lebih mudah..n daku akan lebih suka masuk stor tu tanpa perlu risau terpijak benda2 tajam or merbahaya...hehehe...

malam ahad tu pulak..lepas setle semua keje meng-iron baju keje hubby..daku start keje2 mengemas almari baju lam blk daku lak..disebabkan banyak barang yang dah dipindahkan ke stor...makanya ada banyak space untuk letak baju2 kitaorg...sebelum ni hubby penah merungut ruang tempat baju dia sikit aje..then baju2 daku siap kene tumpang tempat dia lagi sebab dah takdak space...kelako betul...disebabkan itu le daku kene susun semula almari baju tu supaya hubby and daku dapat space yang sesuai dengan kuantiti baju masing2...hahahaha....

bila dah siap semua..bila ditilik2..rupa2nya memang baju daku paling banyak le..tak sangka lak..bila masa agaknya baju2 nih beranak pinak erk..muahahaha...tapi dalam duk sibuk mengemas tu ada hati lagi nak beli baju baru...kuang..kuang..kuang...

weekend akan datang..rasa nak kemas rak buku yang ada lam bilik belakang tu pulak..nak susun buku2 hubby kat rak tu...hmm...harap2nye rajin le nak buat semua tu next week..takpe...berusahalah kalian..janjikan...hehehe..

oklah..itu sahaja update untuk kali nih...