Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Oct 8, 2012

Terpilih untuk kali kedua...

Assalamualaikum,

thanx sudi melawat blog daku yang tak berapa nak aktif semenjak dua menjak ni...bukan daku tinggalkan dunia blogging tapi banyak daku update dekat www.admieshuhada.com je...:)

ok..Jumaat baru2 ni daku pegi KL..plan asalnya setel segala appointments dekat Kuantan dan area berdekatan je..so no travel2 nih..

alih2 hari Khamis tu dapat sms dari 'nenek' daku in business..hehehehe..CDM Maisarah..ayatnye simple je...'sabtu ni u buat topik cara ukur cara kira'...giler kentang baca..terus nerbes...hehehehehe....

sebenarnya ni 2nd time daku di-offer oleh CDM Mai untuk bercakap di kelas GLAM kitaorg..1st time dulu daku tak dapat penuhi..terpaksa tolak tanpa rela hati sebab kereta Mazda masih di bengkel..then takde orang dapat ke KL sama2 n balik hari...ikut daku redah je tapi bila hubby kata kalau emergency tengah highway kul 11 malam sape nak tolong..seram sejuk lak mengenangkan keadaan kalau macam tu...so terpaksa la tolak..tapi dalam hati selalu berdoa diberi peluang kedua lagi...

sebab seronok tengok orang2 yang bercakap dekat depan kelas..macam nampak hebat2 je semua...hehehehe...

bila peluang kedua diberikan..daku takde dah tanya2...terus balas..'ok..boleh'..lepas tu baru tanya soalan seterusnya nak clearkan...then start le daku sediakan slide semua...practice...baiki..n emel pada CDM Mai untuk check...

Petang Jumaat lepas office hour terus gerak ke KL bersama hubby n Wazif...best buat bisnes ni sebab bebas nak bawak anak n suami ke hulu ke hilir...time daku ada hal bisnes, diorg bebas nak lepak mana2 or berjimba dengan family kakak daku kat Wangsa Maju tu...so tak le diorg bosan duduk kat Kuantan dengan ibu yang hebat ni takde sekali kan...kekekkeke...

video
 sekarang ni memang budak ni rajin menyanyi tak kira tempat n masa...

Pagi Sabtu kul 8.30 dah keluar rumah...pegi breakfast dulu dengan semua orang...then abang ipar daku yang hantar kitaorg ke TTDI...sebab daku takut sesat..nanti spoil pulak masa sebab turn daku yang 1st tau..huuhuh...

amek partner daku yang sampai dari Perak 2 orang dekat LRT Sri Rampai..then abang ipar terus pecut ke TTDI...sebab dah terlambat sikit jugak..daku pegi fotostat notes utk peserta...lama giler la service diorg...tak bagus sungguh...:((

sampai TTDI dah ada orang dalam kelas..tapi nasib baik diorg tak start lagi and masih menunggu peserta2 lain...daku masa tu terus ke bilik belakang sebab CDM Mai nak touch up muka..hehhehehe..CDM Mai tu jangan tak tau..bisnes apa dia tak penah buat sebelum buat PB ni..hehhehe...so jangan risau bab mekap2 ni dia belajar dulu..cuma mungkin peralatan dia je kurang sebab dia pakai untuk diri sendiri...bukan untuk mekap muka orang lain selalu...hehehehehe....tapi daku tadah je la muka dah ada orang sudi nak make-over bagi nampak lain sikit..maklumle nak duduk depan usahawan2 baru PB under our group dari serata Malaysia.

 pergunakan masa menunggu orang dengan bergambar...hehehhe..with bakal CDM Nurul Aini..direct leader daku yang banyak ajar ilmu2 asas bisnes PB masa daku masih seorang amatur dulu2..:)

so, bila MC dah umum untuk daku deliver the session....dangan langkah penuh semangat nak pandaikan usahawan - usahawan baru ni daku mulakan...mula2 memang kekok..nervous...gabra....seram sejuk..nafas tak cukup nak tarik nak hembus....semua ada la..tapi bila start peserta bagi respon untuk hands on session, ada yang suka n rajin tanya soalan...ada yang tergelak dengan lawak yang daku pun tak sedar daku buat lawak...so ok lah...panas dah badan n jadik cool je bercakap...sesi daku berlangsung selama 45 minit siap dengan teori, hands on dan FAQ session...





ada 5 sesi semuanya...cover semua basic yang perlu usahawan baru PB tau untuk bina platform dan kene masterkan cepat2 untuk bergerak lebih jauh dalam bisnes ni...antaranya :

macam mana nak manage set PB customer by DDM Shuhada...daku la tu...topik ni daku kene terangkan semua yang basic2...cara nak isi form keahlian dengan betul pun daku ajar..sebab benda ni nampak remeh..tp kalau salah buat..form kene reject...kan dah kene buat 2-3 kali keje...then cara ukur yang betul, cara kira saiz, cara tentukan saiz, harga, semua la daku ajar secara teori, praktikal dan diakhiri dengan FAQ session.

konsep FORMH dan TEE UP by bakal CDM Nurul Aini..pemimpin daku sendiri...yang ni macam mana nak kekalkan bisnes kita ada demand..n bisnes kita bernyawa...bukan setakat daftar dan jual then senyap...sebab PB bukan hanya develop diri kita as penjual baju dalam tapi juga develop skill kepimpinan dalam diri kita...dari situ lahir usahawan berjaya yang bakal jadi 'orang baru'uar dan dalam...bukan lahir sekadar promoter baju dalam yang berjaya...hehehehehe...

how serious we are nak bantu rakan2 kongsi baru nih..short test diberikan supaya 5 jam masa tidak dibazirkan begitu sahaja.

business plan by DDM Rynn Eshak...part ni sangat penting sebab business plan ni memang dari company n bukan suka2 kita nak cakap dengan orang..so kalau ilmu tentang business plan ni usahawan2 baru tak master...or tak ambil tau memang business tak dapat pegi jauh...bila salah cakap itu yang buat orang diluar konpius mana satu yang betul..sesi ni memang betul2 penting n nampaknya semua fokus supaya nanti bila dah masuk 'gear 5' usahawan2 baru ni tak buat silap...:)

testimonial qualifier London-Paris by DSM Hasanah n DSM Ju...diorang ni memang betul2 fighter daku boleh anggap sebab DSM Hasanah tu..last month pakej dah nak tutup dah ni tapi dia boleh kejar lagi untuk lengkapkan syarat untuk qualify tiket free London-Paris tu even masa tu ada lebih daripada separuh syarat belum complete...

then DSM Ju ni masuk GLG dalam bulan pakej London tapi berjaya masterkan skill berbisnes hasil didikan CDM Maisarah sendiri n qualify tiket within 3 months usaha...giler kan diorg ni..hebat sungguh n masing2 bukan bujang ye..semua dah ada suami ada anak nak dijaga di rumah...:))


business concepts - Basic SM/SSM oleh CDM Maisarah sendiri..CDM Mai summarizekan semua yang telah kitaorg bentangkan sebelum tu...dan ditambah lagi dengan motivasi2 untuk menaikkan semangat usahawan2 baru ni...masalah nye bukan diorg je macam di 'racun' dengan kata2 CDM Mai..kitaorg yang duduk tepi dia ni pun terkena tempias sama...hehehehehe....

sepanjang sesi memang daku salin nota n terus je copy n paste dalam PB Group daku dalam fb...so that terus rakan2 kongsi daku yang tak dapat hadir boleh baca as if diorg pun berada di GLAM time tu...:))

then seperti biasa, after class tamat sesi bergambar kenang-kenangan...seronok simpan gambar2 ni sebab bila dah lama dalam bisnes kita boleh tengok semula n boleh comparekan pencapaian kita selama ni...bukan setakat pencapaian ilmu dalam berbisnes tetapi juga self presentation kita...kalau dulu pakai selebet je..n simple macam nak pegi pasar...bila dalam bisnes ni kita sentiasa di groom oleh pemimpin2 yang dah pandai bergaya...so lama2 kita pun terikut jugak peredaran fesyen..tak la over tapi sesuai untuk kita melangkah lebih jauh dalam dunia bisnes Premium beautiful yang memang semua usahawan kene nampak beautiful sokmo...hehehehehehe

last minute berubah jadual n alhamdulillah my Sales Manager (SM) Hajar from Perak dapat hadirkan diri...proud of u Hajar...:)))

the rest of the new partners yang tinggal sehingga lampu kelas ditutup...hehehehe..

gambar atas adalah new comer yang baru mulakan langkah pertama di dalam dunia PB...gambar bawah adalah gambaran masa hadapan mereka dalam masa 2 tahun bersama Green Leaders Group..
insyaallah selagi tangan kami tidak dilepaskan..kami akan gilap potensi diri mereka sehingga berjaya dan menjadi TOP AGENT di area masing2...Together Everyone Achieve More

balik dari kelas lepak2 sekejap dekat rumah..then malam gathering dinner as usual bila kitaorg berkumpul2 secara tak sengaja ni....best kan...walaupun jumpa sekejap2...tapi full with aktiviti keluarga....elok pulak uncle n aunty daku baru sampai dari kelantan, so lagi meriah la rumah...hehehehehe...hubby kata Wazif taknak tido sepanjang siang masa daku takde...sibuk main dengan sepupu2 dia..heheheheh

Pagi2 ahad..ada appointment pulak dekat Setiawangsa..yang ni daku pegi sendiri je sebab dekat dengan umah kakak...customer ni memang dah start beli secara ansuran dari dalam pregnant..then dah bersalin terus dapat set dia n daku pakaikan...then ada business sharing juga berlaku....

daku memang suka part nak share pasal bisnes ni...sebab daku happy bila dapat kongsikan kisah kejayaan kitaorg yang betul2 berlaku depan mata....n truly speaking, daku sendiri kadang2 macam tak percaya setiap pencapaian yang daku dapat selama dalam bisns PB ni adalah dari hasil usaha diri sendiri...dulu2 tak kenal pun apa itu bisnes network franchising ni...0 knowledge orang kata..memang daku masuk bisnes ni daku belajar start dari 0...tapi alhamdulillah daku pilih group yang betul...bertuah sebab ada orang try pertama kali dah salah pilih group...but daku mula2 nak venture into this business allah dah temukan terus dengan group Hanis Haizi...orang kata jodoh pertemuan tu ditangan allah kan...memang betul la tu...:))

selesai segala appointment di KL, terus balik umah kaklong semula then packing barang nak gerak balik Kuantan...sampai Kuantan jam masih awal...so decide bawak wazif main2 dekat playground dulu sementara ayah wazif zzzzZZZzzzz...hehehehe..

tapi slide and swing semua kotor..maybe sehari sebelum tu hujan lebat dekat Kuantan agaknya....then biar wazif berlari2 dekat padang n daku layan panggilan customer dari Petaling Jaya...hehehehe...selit2 jugak.nasib baik wazif tak nampak..kalau tak mau dia rampas fon suh main dengan dia je...:((

after magrib siap2 keluar dinner....kitaorg makan ketam bakar n sotong goreng tepung..lama dah ajak hubby tapi hubby busy dengan assignment kelas master dia...:((..semalam baru wish daku ni ditunaikan..itupun ada hati nak swap daku pulak kene belanja..mana adil ini...hahahahhaha...

Wazif 1st time tengok squid and rasa itu squid..hehehehe

overal...sangat penat yet happy tersangat2..sebab pada daku...bukan kuantiti aktiviti tu yang jadi ukuran kita pandai guna masa yang banyak..tapi kalau ada masa yang sikit tapi pandai buat aktiviti yang berkualiti..itu pun dah lebih dari mencukupi...syukur pada Allah yang berikan semua ni pada daku and family..kekalkan lah Ya Allah kebahagian yang kami nikmati ini selama2 nya...insya allah...amin...

so mcm mana cerita cuti korang pulak..jom share...:)))

No comments: