Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Oct 29, 2012

Selepas 14 tahun...


phhheewww.....lama giler tak naik Bukit Bendera...nama pun ingat2 lupa...rupanya Penang Hill tu pun Bukit Bendera jugak..hahhaha

jenuh aritu cari dalam GPS...type Bukit Bendera or Penang Hill dua2 keluar...tapi tempat lain2 la GPS tunjuk...dah nerves...tapi stick pada routing ke Bukit Bendera je...

actually hari Sabtu baru ni kitaorg mati kutu duk kat rumah...pagi nya abah daku gotong royong sembelih 7 ekor lembu dekat masjid taman...

sehari sebelum tu kitaorg dah berpeluh2 dah melihat orang sembelih kerbau korban kitaorg..tengok je pun..hahahahahaha..

elok pulak daku masih belum baik dari cir bir yang dapat sejak hari Khamis kalau tak silap...then pagi tu pakat tido je la..Wazif pun tido..ayah Wazif pun tido sebab tak sihat juga...mana ibu Wazif tak mati kutu kan...kekekkeke...

then dalam tengahari tu dah dekat jam 2 petang dah baru daku bangun...tiba2 abah tanya..'jadi ke program ke Penang?'

daku selamba je la jawab tak jadi sebab perut sakit lagi...tak lama lepas tu abang ipar daku sembang dengan abah macam diorang ada plan nak ke mana2 lepas solat zohor...

daku mana boleh dengar orang plan baik punya macam tu...risik punya risik rupanya deme on project Penang yang idea asalnya dari daku tuh..:((

untuk tidak dilantik sebagai penunggu rumah..daku pun kata nak join..biar la sakit perut pun..tak kira...hahahahahaha...

daku yang bersiap dulu...orang lain terhegeh2 lagi...hahahahha...Wazif pun salin baju n basuh muka je...budak tu lagi la..nampak ibu dah bertudung bagai langsung taknak ngan orang lain..meraung2 la suh dukung...haishhhh....

so..berpergian la kami 2 buah kereta...rumah takde sape...semua berjimba kat Penang...on the road baru daku tanya nak ke mana sebenarnya..hahahaha...sebab dalam otak daku nak ke Gurney Drive je makan pasembor...tapiiii....takkan situ je..jauh2 pegi better pegi tempat lain jugak...

so...terus terimagine yang budak2 mesti excited kalau bawak naik train yang dekat Bukit Bendera tu...terus google waktu masuk, waktu tutup n tiket...terus discuss on the phone dengan kereta satu lagi tu.....then berbondong2 la rombongan cik ros kami ni ke Bukit Bendera....senang aje nak ke sana kalau pakai GPS...kalau tak pakai macam susah kot...:)


sesampai di sana daku je yang uruskan pembelian tiket semua...and please bear in mind ye nak masuk tempat2 pelancongan di Malaysia ni better bawak mykad n mykid masing2..anak masing2 sila u all simpankan siap2..jangan tinggal dekat rumah pulak..sebab kad2 ni akan save kan duit kita banyak utk tiket admission...perbezaan harganya adalah sangat ketara dan tak logik pada pandangan mata daku....kitaorg kene tiket RM46 je untuk 5 dewasa, sorang warga mas dan 2 kanak2...kalau takde mykid n mykad mau over RM100...serius tau...


abah, abang ipar n kaklong daku tak naik sebab diorg nak pegi Feringhi Walk cari DVD haram murah....:)..and alasannya untuk mak daku tengok time2 bosan dekat rumah...ye ke ? kekekke


last daku naik Bukit Bendera masa belajar dekat Matriks Unimas di Maktap M4P...pegi dengan geng2 kamcing masa matriks dulu...ada la lebih kurang 14 tahun yang lalu...gambar rasa2nya ada tapi kene korek album..dulu tak pakai kamera digital you...hehhehehe


so now datang dengan anak2 sedara n anak sendiri pulak..heaven nye rasa...banyak perubahan pada Bukit Bendera especially train dia la..n dekat atas pun dah ada tempat makan minum yang selesa..n also Muzium Burung Hantu..dulu setakat pemandangan aje rasanya...tak ingat dah...


Wazif macam biasa la sangat happy dengan aktiviti outdoor macam ni..tambah pulak ada geng..sikit2 kakak...sikit2 ateh dia panggil...berlari nombor satu...risau je tengok sebab tempat ni kan berbukit n curam2...huhuhuhu...


sape yang suka tengok kehijauan alam, menikmati pemandangan2 and melihat tumbuh2an..sangat sesuai la naik atas ni...

kalau macam daku..sekali round sudah cukup...sebab tak pandai nak menilai sangat...cuma suka amek gambo sikit2 then jalan2...then turun...lagipun  bawak budak2 kan..so diorg apa tau tentang scenary sangat...hehehehehee...


kalau nak jimat duit, jangan makan n minum dekat atas ni..sebab harga nya sangat tak reasonable...mahal sangat pada daku..sebab dekat bawah boleh dapat jauh lebih murah...maybe peniaga2 ni kene bayar sewa yang sangat mahal kot..sebab tu diorg upkan harga sampai mcm tu...kitaorg pun minum2 aje kat atas tu..sbb panas giler lepas mendaki bukit plus mengejar budak2...hahhahahha...memang nak kosongkan perut betul2 untuk makan puas2 dekat Gurney Drive nanti bila turun...

hilang penat and dahaga ingat nak masuk Owl Museum tu, sekali akak Mariah check dah tutup..not sure memang tutup or kenapa...so terus decide turun bawah la..lagipun dah jam 6 petang pun masa tu...nak pi mamam lagi...

Dulu2 bila nak makan pasembor, sure orang akan sebut Padang Kota Lama or Baru..tapi nowadays ramai kata situ dah tutup...penah sekali dulu sebelum ada Wazif, daku n hubby peken pasembor dekat Padang Kota Baru..tak sedap kuah dia...macam kurang something...


then lepas tu baru tau ada tempat baru n memang tumpuan ramai...dekat Persiaran Gurney ni la...tepi laut jugak...2 tahun lepas pegi waktu siang...tak banyak gerai yang bukak...this time pegi malam..masya allah..ramai giler umat..nasib la rezeki berpihak pada kitaorg...sampai2 terus nampak meja kosong utk 10 orang duduk...so duduk la situ sampai 2 jam...ehehhehhe...


pasembor yang kitaorg makan tu bukan yang ter-famous..tapi still sedap dan menyelerakan...kalau makan yang famous tu agaknya sampai sekarang teringat2 erk...hehehehehehe


ada jugak order char kuew tiow tapi sebab setengah tunggu tak sampai2...so malas nak tunggu dah...after semua makan terus balik Kuala Kangsar semula sebab dah lewat malam..sampai Kuale jam 11.30 malam dah...semua dah tak larat...daku pun terus masuk tido..Wazif tido lena sampai pagi n tak meragam mengigau macam biasa..puas main kot...hehhehehe...


Alhamdulillah.....aktiviti tak plan macam ni selalunya turn out sangat best kan....next time boleh plan lagi ke tempat2 lain pulak..:)))

1 comment:

Raden Allya Kay said...

Tahun ni last pegi penang at previous May. Last time pegi Penang Hill at 2008! Last Sept pegi kenduri kat kedah tak singgah Penang. huhu... What ever it is, Penang tetap kinda rocks! :D