Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

May 26, 2011

hati - hati ye semua - sindiket penipuan kad kredit

to semua ahli keluarga daku, sedara mara, sahabat handai di alam fizikal mhu pun alam maya...berhati2 la sekiranya u all dapat panggilan telefon macam ni ye..very the scary tau...senang2 je boleh kene tipu kalau tak tau hak masing2...uishhhh....

cite ni daku copy paste dari blog leader daku DSM Nurul tu...sebab baru berlaku pada diri dia...huhuhu..lucky her tak tertipu oleh mamat weng tu...:)

**************************************************************************************
Its happened to diri sendiri dalam bulan lepas, actually masa tu saya baru je dapat card credit baru dari satu bank ni, apply card ni sebab senang nak guna satu je which is credit limit lebihla dari card yang sebelum ni, yang lain-lain dah selamat di terminated selepas dah buat full settlement, tak nak simpan banyak card takut terrrrrguna..Alhamdulillah..now ade satu je back up kalau ade emergency and jugak senang kalau nak travel…ok..just after 1 week je ada Hamba Allah (HA) dari bank call..Seorang lelaki melayu..huhu

HA : Hello Selamat pagi boleh cakap dgn Puan Nurul Aini, saya buat panggilan dari bank ABC (nama samaran je..hehe).
NAI : Ya hello, nape ye encik..ada ape masalah ke.
HA : Oh takde masalah puan cuma saya nak bagitau yg kita dari pihak bank ABC mengucapkan banyak-banyak terima kasih kerana puan kini telah menjadi pelanggan kami.
NAI : Okeyyy..(still tak clear lagi)
HA : Macam ni puan, pihak bank sekarang dalam proses untuk menghantar voucher pembelian kepada puan sebagai promosi dan juga hadiahla.
NAI : Hmm..voucher?..hadiah ape?..nanti mesti u caj balik kat I nyer Card kan?..
HA : Ohh takde puan, ini adalah free dan puan tak payah bayar pe pun, sebagai Hadiah untuk pelanggan kami je, nanti voucher diskaun ni puan boleh guna bila-bila masa puan nak swipe card tu.
NAI : Hmm..yelah..(takde mood nak ckp banyak sebab hari isnin, kat ofis, pagi-pagi pulak tu, layan jelah)
HA : Ok, sebelum tu saya nak mintak puan buat beberapa pengesahan dulu sebelum kita kemasa kini data, dan voucher akan di pos ksn segera ke alamat puan seperti yang di daftar pada card la.
NAI : Ok..
HA : Nama puan..bla..bla..bla?
NAI : Ye..
HA : Alamat puan No..bla..bla..Selangor?
NAI : Ye betul..
HA : Credit limit untuk credit card puan RM*****?
NAI : Ye betul..
HA : Nama ibu puan?
NAI : Rapiaah bt Juhari
HA : Boleh puan bacakan 16 digit no kad yang tertera.
NAI : 56** 8*** 1*** 1***
HA : Ok terima kasih puan kerana member kerjasama untuk pihak kami membuat pengesahan, sebelum itu boleh puan bacakan no kod 3 digit yang terakhir di belakang kad?
NAI : Haaa??..(hmm..ni mesti kes nak menipu la ni,almost terkene aku) Sorry I’m not so dumb as you to simply-simply give you my CCV number ok! Kalau nak menipu pun agak-agak la sikit.
HA : Ohh..tak puan ni memang prosedur kami sebagai pihak bank untuk dapatkan no kod tu sebagai pengesahan puan.
NAI : (kepala hangguk ko, ingat aku tak penah shopping online guna credit card ke)..ok tq, takpe I tak berminat, you sedekah jelah voucher I tu kat sape-sape.
HA : Tak boleh macam tu puan, nanti boss saya marah kalau tak hantar voucher ni
NAI : (Still tak puas hati nak menipu)..ok, u call me back within 10mnts time I nak call customer service bank sekejap to verify.
HA : Ok puan.

Tettt..teeett..teeeett…dah letak phone..hehe

Then memang saya terus call bank actually bukan nak verify sebab memang sah benda ni menipu kan, just nak notify kat bank yang ada sindiket kat luar sana yang buat benda tu, which is kita punya maklumat data pun diorang boleh dapat, tapi number CCV tu memang kite je yang ada, so just check memang diorang kata takde voucher tu and CCV number tu memang tak penah orang mintak untuk pengesahan, very P&C ye, jangan sesekali bagi kat orang!..lepas tu memang Hamba Allah tu tak call balik.
************************************************************************************
 
so berpesan2 la kepada ahli2 keluarga dan rakan2 korang ye...jangan biarkan orang yang kita kenal menjadi mangsa seterusnya....
 
sharing is caring...daaa...:)
 
berusahalah kalian..janjikan

5 comments:

YAYA AZURA said...

owh..nasib baik tak terpedaya kan..

yaya selalu jugak dapat call gini..nak bg kad priviledge la..macam-macam la..

shuhada said...

haa..bab kad privilege tu lagi satu yang selalu orang kene tipu..i pun kene tau..tapi long time ago..malas dah nak ingat..huhuhu...

memang kita kene hati2 kan..sebab kadang2 diorg ni ayat2 seme manis2..sampai part mintak CCV number tu kadang2 boleh terlupa..

so kene hati2 la..better takyah layan terus..dengar je sebut kad kredit terus la bagi alasan supaya tak sambung sembang..kan..kan..kan..

Lin Elier said...

Hisy... bahaya btol.... sayang tak leh trace kol tu...
Lin, kalo dgr jer ayat2 manis dr caller yg ngaku dr bank ni.. teros ckp elok2, tak berminat. Fullstop. Lagi layan, lagi byk songeh nak bertanya kenapa tak berminat la... itu ini...

shuhada said...

aah..betul..banyak dah kan pengalaman macam ni..so memang dah pandai handle la orang2 yang macam ni..takuttt....huhuhu...

Anonymous said...

Clique card called me few hours ago. A Malay girl, talking in bahasa and she talks fast. ijust said "yes, yes,yes" and she randomly said that i use credit card under Maybank and CIMB. Its weird because i dont have any CIMB account and my card is actually not a credit card, its debit card. she asked few questions:
1. Jenis bank account anda
2. Expiry date, validity date
3 IC number.
4. address the clique card to be sent to
5. marital status
6. no of children
7. Visa or mastercard written on the bank card.
She said its "free" lifetime, but must pay some "pendaftaran" rm499
While talking to her, i did some research in the internet. stupidly, I thought my conversation was safe since i did not give card number or account number. at the end of the conversation, i said i need some approval from my husband. then she agreed to call me back after 10 mins. She did not call back. She did tell her name and IC number, office number. after feeling not right, I cancelled my ATM card. the bank representative said they receive many calls regarding this clique card. since its friday, i could not manage to make new card, and i dont have/activate online banking, i must wait until next monday to find out whether they deduct my money or not. i did not give bank card number or account number. are they able to deduct just like that? with ic number and expiry date?