Dear reader, thanx a lot for visiting this blog..do follow by clicking the button below..tqvm..:)

Jul 25, 2007

gaji baru, dilema baru....

Alhamdullillah....start bulan ni gaji semua kakitangan kerajaan dah dinaikkan...tgk payslip pun mcm gembira aje....so..kene keje rajin2 la lagi...sebab penilai utama kitaorg ialah rakyat malaysia..huhuhu...mcm terbeban lak rasanya...tp...rilek la...buat mcm biasa aje..hahahha...

Rasanye kenaikan kali ni la yg paling tinggi sbbnye daku dah blh start buat planning yg betul2 utk saving...sebelum2 ni mmg ada saving tp kejap aje dah abis nye...sbbnye jumlah yg disimpan tu sikit sangat..bila ada emergency terpaksa kuarkan semula semuanya.....

tp tu la...nak saving ni pun satu hal gak...kene la simpan duit kat tpt yg betul2 leh bg pulangan yg bagus dan yg paling penting...ada cop HALAL...hehehe....skrg ni daku mcm dilema gak la..

rasa mcm nak simpan kat ASB...tp ada yg ckp pelaburannye campur ngan unsur2 haram, nak simpan lam unit trust ..tak blh pulak nak kuarkan time emergency..kalo simpan biasa2 aje lam bank...duit tu tak bekerja utk kita..so..setakat simpan mcm tu ajela...takkan nak simpan lam tabung kat umah tu...lagi bahaya kalo kene curik...putih mata mcm tu aje la nnt...

dilema...dilema...dilema sungguh

so..reader...korang ada suggestion / advice tak untuk daku kuar dari dilema nih....mana tau kot2 korang mmg dah lama bergiat dlm keje2 menyimpan ni ke..or korang pun tgh survey2 cara saving yang paling menguntungkan dan halal dr segi hukum hakam....

bukan ape kan..tujuan saving ni untuk emergency plg utamanya...then utk melancong...shopping....balik kampung....banyak kegunaanya sebeno nye..tp pastikan korang dah buat saving yg wajib utk gi haji kat tabung haji tu...hehehehe....

hmmm.....susah juga ye...

1 comment:

alerts said...

I will pass on your article introduced to my other friends, because really good!
wholesale jewelry